DAGENS RECEPT 13-10-12
RISFYLLD KYCKLING MED OREGANO
Kyckling kan fyllas på många sätt. Pröva denna med kokt ris smaksatt med oregano. Det ger en fin smak och dessutom gör risfyllningen att kycklingen blir drygare. Du kan gärna steka kycklingen i gryta i ugn.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
1 tsk salt
2 krm oregano
Fyllning:
2½ dl kokt ris
1 msk smör eller margarin
2 krm oregano
2 msk smör eller margarin
1½ dl buljong
Sås:
3 dl silad sky och buljong blandat
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
(oregano, salt)
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 2 dl buljong till spädning.
Skölj och torka av kycklingen. Gnid in den med salt och oregano. Blanda det kokta riset med litet smör och oregano och fyll kycklingen med blandningen. Bryn kycklingen väl runt om i en stekgryta i litet matfett. Späd med buljong och lägg lock på grytan.
Låt kycklingen eftersteka i ugn vid 200° ca 55 minuter eller tills den är genomstekt. Pröva genom att sticka vid låret. Saften som sipprar ut ska vara klar och genomskinlig.
Ta upp kycklingen, dela den mitt itu och ta ut fyllningen. Lägg fyllningen på ett varmt fat och lägg kycklingen ovanpå, eller skär upp kycklingen vid bordet och låt var och en ta för sig av fyllningen.
Hetta upp den silade skyn. Red av den med litet vetemjöl utrört i grädde eller kallt vatten. Låt såsen koka 4 - 5 minuter och smaksätt ev med mer kryddor.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att ugnssteka
Enklare:
Om du vill steka flera kycklingar på en gång är det praktiskt att steka dem i ugn på en långpanna eller ett stort ugnssäkert fat. Lägg då de fyllda kycklingarna utan föregående bryning på ett galler. Pensla dem med smält matfett, ev blandat med litet soya. Stek i ugn vid 200° ca 55 minuter eller tills kycklingarna fått fin färg och verkar genomstekta. Pensla dem då och då under stekningen med det fett som samlas i pannan. Öka värmen till 225° de sista 10 minuterna av stektiden, så får kycklingarna bättre färg.
Annorlunda:
Du kan variera fyllningen och smaksätta riset med t ex salvia eller basilika, du kan blanda i finhackad paprika och persilja eller körvel. Det är också gott med citron och dragon, som du blandar i det kokta riset.
Kom ihåg:
Om du väljer att steka kycklingen i gryta i ugn, så välj en ugnssäker gryta med handtag som inte kan smälta eller förstöras av värmen.
Du kan låta kycklingen eftersteka i en lergryta. Låt då grytan först dra i varmt vatten innan du lägger ned kycklingen. Lägg på locket. Du kan, om du vill, lägga ett dubbelt smörpapper mellan lock och gryta när du ska eftersteka. Det hjälper till att bevara aromen på kycklingen bättre.
Tips och idéer:
Gnid gärna kycklingen på både in- och utsidan med litet citron. Det ger en frisk, god smak.
Du kan blanda riset med 1 pkt djupfryst hackad spenat, som precis fått tina. Smaksätt med litet finhackad gräslök.
Frys in:
Om du har köpt kyckling till extrapris kan du gärna laga flera kycklingar på en gång. De går utmärkt att frysa med fyllning och allt. Låt kycklingen kallna ordentligt och förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
RISFYLLD KYCKLING MED OREGANO
Kyckling kan fyllas på många sätt. Pröva denna med kokt ris smaksatt med oregano. Det ger en fin smak och dessutom gör risfyllningen att kycklingen blir drygare. Du kan gärna steka kycklingen i gryta i ugn.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
1 tsk salt
2 krm oregano
Fyllning:
2½ dl kokt ris
1 msk smör eller margarin
2 krm oregano
2 msk smör eller margarin
1½ dl buljong
Sås:
3 dl silad sky och buljong blandat
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
(oregano, salt)
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 2 dl buljong till spädning.
Skölj och torka av kycklingen. Gnid in den med salt och oregano. Blanda det kokta riset med litet smör och oregano och fyll kycklingen med blandningen. Bryn kycklingen väl runt om i en stekgryta i litet matfett. Späd med buljong och lägg lock på grytan.
Låt kycklingen eftersteka i ugn vid 200° ca 55 minuter eller tills den är genomstekt. Pröva genom att sticka vid låret. Saften som sipprar ut ska vara klar och genomskinlig.
Ta upp kycklingen, dela den mitt itu och ta ut fyllningen. Lägg fyllningen på ett varmt fat och lägg kycklingen ovanpå, eller skär upp kycklingen vid bordet och låt var och en ta för sig av fyllningen.
Hetta upp den silade skyn. Red av den med litet vetemjöl utrört i grädde eller kallt vatten. Låt såsen koka 4 - 5 minuter och smaksätt ev med mer kryddor.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att ugnssteka
Enklare:
Om du vill steka flera kycklingar på en gång är det praktiskt att steka dem i ugn på en långpanna eller ett stort ugnssäkert fat. Lägg då de fyllda kycklingarna utan föregående bryning på ett galler. Pensla dem med smält matfett, ev blandat med litet soya. Stek i ugn vid 200° ca 55 minuter eller tills kycklingarna fått fin färg och verkar genomstekta. Pensla dem då och då under stekningen med det fett som samlas i pannan. Öka värmen till 225° de sista 10 minuterna av stektiden, så får kycklingarna bättre färg.
Annorlunda:
Du kan variera fyllningen och smaksätta riset med t ex salvia eller basilika, du kan blanda i finhackad paprika och persilja eller körvel. Det är också gott med citron och dragon, som du blandar i det kokta riset.
Kom ihåg:
Om du väljer att steka kycklingen i gryta i ugn, så välj en ugnssäker gryta med handtag som inte kan smälta eller förstöras av värmen.
Du kan låta kycklingen eftersteka i en lergryta. Låt då grytan först dra i varmt vatten innan du lägger ned kycklingen. Lägg på locket. Du kan, om du vill, lägga ett dubbelt smörpapper mellan lock och gryta när du ska eftersteka. Det hjälper till att bevara aromen på kycklingen bättre.
Tips och idéer:
Gnid gärna kycklingen på både in- och utsidan med litet citron. Det ger en frisk, god smak.
Du kan blanda riset med 1 pkt djupfryst hackad spenat, som precis fått tina. Smaksätt med litet finhackad gräslök.
Frys in:
Om du har köpt kyckling till extrapris kan du gärna laga flera kycklingar på en gång. De går utmärkt att frysa med fyllning och allt. Låt kycklingen kallna ordentligt och förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar