måndag 28 oktober 2013

Dagens recept: Guldkustsallad

DAGENS RECEPT 13-10-28

GULDKUSTSALLAD

Morötter, palsternacka och selleri är fina så här års. De är fortfarande späda och spröda i konsistensen och har härlig arom. Passar därför särskilt bra att använda i sallader av olika slag.

4 portioner

1 salladshuvud, gärna chicorée
eller romainesallad
3 morötter
1 palsternacka
1 liten skiva rotselleri, ca 40 g

Dressing:
1 msk vinäger
1 msk vatten
3 msk matolja
1 krm sellerisalt
1 krossad vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja eller kryddkrasse

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats dressing.


Skölj salladen mycket väl. Det fastnar lätt jord och grus i de krusiga bladen. Låt den rinna av. Skölj och skala morötter, palsternacka och selleri. Råriv dem på grova sidan av rivjärnet eller riv dem i hushållsmaskin i långa strimlor.

Blanda samman alla ingredienserna till dressingen. Lägg salladen (du kan strimla den om du vill) i en salladsskål och lägg över morötter, palsternacka och selleri. Häll över dressingen och blanda salladen vid bordet.

Gott att servera med rostat mörkt bröd, smör och ost som lunch- eller kvällsrätt eller till rätter av kött, fisk eller kyckling.

Ca 15 minuter att tillaga


Annorlunda:
Blanda salladen med 4 - 6 msk keso. Den blir då mer proteinrik och matig. Krydda gärna med både finhackad persilja och gräslök.

Eller blanda salladen med ca 2 dl färsk gurka i tärningar och 1 finstrimlad röd paprika. I övrigt som i vårt recept.

Du kan smaksätta dressingen med antingen litet riven pepparrot eller 2 krm torrt senapspulver eller 1 msk färdigblandad senap i stället för vitlök.

Kom ihåg:
Bladselleri (blekselleri) kan du använda i stället för rotselleri. Beräkna 2 - 3 stjälkar bladselleri. Skölj dem väl och dra bort ev grova trådar från de yttre delarna. Strimla sellerit fint.

Kålrot och rödbetor är andra rotfrukter som du kan ha till den här salladen. Skölj och borsta dem ordentligt rena och skala dem. Råriv dem grovt och blanda ned det rivna i salladen. Beräkna ca 2 dl rårivet till vårt recept.

Friséesallad är en typ av grönsallad som numera odlas här hemma. Den har småkrusiga blad och påminner något om endivesallad i smak.

Tips och idéer:
Om du inte vill ha en hel vitlöksklyfta i dressingen räcker det om du gnider salladsskålen med klyftan innan du lägger i salladen. Skåra klyftan lätt så att saften kan ge smak.

Du kan strö 1 msk sesamfrön över salladen innan du serverar den. De ger god smak. Rosta dem lätt i en torr, het stekpanna ett par minuter.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar