tisdag 29 oktober 2013

Dagens recept: Svamppastej

DAGENS RECEPT 13-10-29

SVAMPPASTEJ

Visst kan man laga pastej på andra ingredienser än kött och lever! Här är en variant med mycket svamp. God, proteinrik och nyttig. Den kryddas med timjan och litet salt. Använd den gärna på smörgås.

1 sats pastej, 6 - 8 portioner

400 g färsk blandsvamp eller champinjoner
3 msk smör
2 dl mandel
½ tsk salt
1 tsk timjan
2 krm vit- eller svartpeppar
ev 1 msk torr sherry eller portvin
3 msk vispgrädde
ev finstrimlad purjolök


Rensa svampen och förväll den några minuter i sitt eget spad. Ta upp den och krama ur vätskan. Använder du champinjoner behöver de inte förvällas. Fräs sedan svampen i smör i en tjockbottnad kastrull eller i en stekpanna tills smöret är klart. Låt svampen svalna. Mal den eller kör den i mixer (du kan ev hacka den mycket fint).

Rosta mandeln. Lägg den i en torr, varm stekpanna och sätt den på värmen. Rosta under omrörning några minuter. Mal mandeln.

Blanda svamp och mandel i en skål och tillsätt kryddor, ev vin och vispgrädde. Rör om väl. Häll upp massan i en skål. Låt den stå kallt minst 1 timme. Garnera gärna med litet finstrimlad purjolök.

Gott att servera med kex eller bröd som aptitretare före en måltid eller på rostat mörkt bröd som entrérätt.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att stå kallt


Annorlunda:
Du kan blanda den malda svampen med mandeln med 2 dl keso. Rör om väl. Pastejen blir något grynigare och lösare i konsistensen. Öka kryddmängden något. I övrigt som i vårt recept.

Eller så kan du blanda den malda svampen och mandeln med 200 g mald smörfräst kycklinglever, kryddad med salt och peppar. Levern måste vara lätt genomstekt, den får inte vara rå inuti. Smaksätt gärna med litet smörfräst, finhackad lök eller vitlök. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Så här gör du när du rostar mandel: Skålla mandeln och skala den. Lägg den antingen i en torr, varm stekpanna eller på en plåt till ugnen. Hetta upp mandeln, rör om då och då både när du rostar i ugn och i stekpanna. Mandeln är färdig när den fått fin brun färg - den får inte vara bränd. Då ger den en bitter smak åt rätten. Lagom temperatur i ugnen är 175°. Häll genast upp den från stekpannan eller plåten, annars kan den brännas i eftervärmen.

Du kan använda vilken svamp du vill till denna rätt. Bra är (förutom champinjoner) Karl Johanssvamp, kantareller, blodriskor, taggsvamp eller en blandning av flera sorter.

Tips och idéer:
Om du plockar mycket svamp, så grovrensa den alltid i skogen. Det är då så mycket lättare att ta hand om den när du kommer hem.

Skölj inte svamp i onödan - många gånger räcker det om du borstar eller skrapar den ren från jord, grus och stickor.

De flesta svampar har karaktäristisk smak. Krydda därför måttligt, så att den fina svampsmaken kan komma till sin rätt.

Frys in:
Du kan frysa in pastejen. Förpacka den väl i små burkar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 5 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar