DAGENS RECEPT 13-10-02
BLOMKÅL MED BACONFRÄS
Vad kan vara godare än blomkål om du vill äta lätt någon dag? Just nu är den särskilt god och hygglig i pris, så passa på och njut. Du kan variera smaktillsatserna efter kassa och tillgång.
4 portioner
1 fast blomkålshuvud, ca 1 kg
vatten, salt
Baconfräs:
4 - 6 skivor bacon
1 röd paprika
1 grön paprika
½ tsk timjan
2 msk hackad persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Välj
ett litet blomkålshuvud.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Putsa blomkålshuvudet men ta inte bort alla gröna blad. De ger både vitaminer och mineralämnen.
Koka upp vatten och salt (beräkna 1½ tsk salt per liter vatten). Lägg i blomkålshuvudet och låt det koka 15 - 20 minuter. Det får inte falla sönder utan ska fortfarande vara något knaprigt.
Gör under tiden baconfräset. Klipp baconet i strimlor. Skölj och dela paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Strimla dem. Fräs upp baconet i en torr, het stekpanna. Minska värmen och lägg i paprikan. Strö över timjan och låt det hela fräsa ett par minuter.
Ta upp blomkålshuvudet och låt det rinna av. Lägg upp det på varmt fat och häll över baconfräset. Strö över persilja och servera genast, gärna som ensamrätt till lunch eller middag. Kan också serveras till kyckling eller köttfärsrätter.
Ca 10 minuter att förbereda
15 - 20 minuter att koka
Billigare:
Uteslut baconet. Fräs i stället upp 2 rårivna morötter med 4 msk hackad gul lök i en stekpanna i litet matfett. Ta bara 1 paprika. Smaksätt med timjan. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Hårdkoka 2 ägg och hacka dem. Fräs upp dem i en stekpanna med litet matfett. Smaksätt med citronsaft eller litet tomatpuré. Häll blandningen över det nykokta blomkålshuvudet och servera.
Festligare:
Fräs upp 300 g rensade räkor i 1 msk smör smaksatt med litet currypulver eller torrt senapspulver. Tillsätt 4 msk hackad dill. Häll detta över blomkålen och servera.
Kom ihåg:
Sätt alltid på grönsaker i kokande, lättsaltat vatten. Koka under lock och koka inte för länge. Grönsaker innehåller värdefulla vitaminer och mineralämnen som förstörs om du kokar dem för länge.
Koka grönsakerna så sent som möjligt så att du inte behöver hålla dem varma för länge. Varmhållning förstör både näringsvärde, smak och utseende på grönsakerna.
Ta vara på kokspadet. Det innehåller vissa näringsämnen, bl a vitaminer och mineralämnen. Frys spadet om du inte har användning för det med detsamma. Du kan sedan ha det i såser, stuvningar, soppor, grytor o s v.
De gröna bladdelarna på vissa grönsaker behöver du inte skära bort, t ex det gröna på purjolöken eller de gröna bladen på ett blomkålshuvud. Låt dem sitta kvar under kokningen, de ger både smak och näring.
Tips och idéer:
Det går lättare att klippa baconet i strimlor än att skära det.
Fräs upp bacon i torr stekpanna. Tillsätt aldrig något fett eftersom tillräckligt med fett smälter ut under stekningen.
Låt de stekta baconskivorna rinna av på hushållspapper innan du serverar dem.
Vill du ha baconet knaperstekt lägger du ned det i varm stekpanna. Vill du ha det mjukare ska du lägga det i kall stekpanna.
BLOMKÅL MED BACONFRÄS
Vad kan vara godare än blomkål om du vill äta lätt någon dag? Just nu är den särskilt god och hygglig i pris, så passa på och njut. Du kan variera smaktillsatserna efter kassa och tillgång.
4 portioner
1 fast blomkålshuvud, ca 1 kg
vatten, salt
Baconfräs:
4 - 6 skivor bacon
1 röd paprika
1 grön paprika
½ tsk timjan
2 msk hackad persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Välj
ett litet blomkålshuvud.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Putsa blomkålshuvudet men ta inte bort alla gröna blad. De ger både vitaminer och mineralämnen.
Koka upp vatten och salt (beräkna 1½ tsk salt per liter vatten). Lägg i blomkålshuvudet och låt det koka 15 - 20 minuter. Det får inte falla sönder utan ska fortfarande vara något knaprigt.
Gör under tiden baconfräset. Klipp baconet i strimlor. Skölj och dela paprikorna och ta noga bort alla kärnor. Strimla dem. Fräs upp baconet i en torr, het stekpanna. Minska värmen och lägg i paprikan. Strö över timjan och låt det hela fräsa ett par minuter.
Ta upp blomkålshuvudet och låt det rinna av. Lägg upp det på varmt fat och häll över baconfräset. Strö över persilja och servera genast, gärna som ensamrätt till lunch eller middag. Kan också serveras till kyckling eller köttfärsrätter.
Ca 10 minuter att förbereda
15 - 20 minuter att koka
Billigare:
Uteslut baconet. Fräs i stället upp 2 rårivna morötter med 4 msk hackad gul lök i en stekpanna i litet matfett. Ta bara 1 paprika. Smaksätt med timjan. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Hårdkoka 2 ägg och hacka dem. Fräs upp dem i en stekpanna med litet matfett. Smaksätt med citronsaft eller litet tomatpuré. Häll blandningen över det nykokta blomkålshuvudet och servera.
Festligare:
Fräs upp 300 g rensade räkor i 1 msk smör smaksatt med litet currypulver eller torrt senapspulver. Tillsätt 4 msk hackad dill. Häll detta över blomkålen och servera.
Kom ihåg:
Sätt alltid på grönsaker i kokande, lättsaltat vatten. Koka under lock och koka inte för länge. Grönsaker innehåller värdefulla vitaminer och mineralämnen som förstörs om du kokar dem för länge.
Koka grönsakerna så sent som möjligt så att du inte behöver hålla dem varma för länge. Varmhållning förstör både näringsvärde, smak och utseende på grönsakerna.
Ta vara på kokspadet. Det innehåller vissa näringsämnen, bl a vitaminer och mineralämnen. Frys spadet om du inte har användning för det med detsamma. Du kan sedan ha det i såser, stuvningar, soppor, grytor o s v.
De gröna bladdelarna på vissa grönsaker behöver du inte skära bort, t ex det gröna på purjolöken eller de gröna bladen på ett blomkålshuvud. Låt dem sitta kvar under kokningen, de ger både smak och näring.
Tips och idéer:
Det går lättare att klippa baconet i strimlor än att skära det.
Fräs upp bacon i torr stekpanna. Tillsätt aldrig något fett eftersom tillräckligt med fett smälter ut under stekningen.
Låt de stekta baconskivorna rinna av på hushållspapper innan du serverar dem.
Vill du ha baconet knaperstekt lägger du ned det i varm stekpanna. Vill du ha det mjukare ska du lägga det i kall stekpanna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar