DAGENS RECEPT 13-10-01
ÄPPELMOS PÅ TVÅ SÄTT
Äppelmos hör till de allra populäraste konserverna, och ett friskt, syrligt äppelmos har sin givna plats både till mat och i maträtter. Du kan passera moset eller behålla det med litet hela äppelbitar i.
3 kg äppelmos
3 kg fasta, syrliga äpplen
4 dl vatten
2 - 3 hela kanelstänger
10 - 12 dl socker
saft av 1 citron
3 krm natriumbensoat
Skölj och skala äpplena. Dela dem i rejäla klyftor. Låt kärnhusen sitta kvar på ungefär 1/3 av klyftorna. Lägg äpplena i en syltgryta och häll på vattnet. Tillsätt kanelstängerna. Låt det hela koka upp och sedan sakta koka på svag värme tills äpplena mjuknat och delvis kokat sönder. Det ska finnas äppelbitar kvar i moset. Rör försiktigt med en träsked då och då. Koktiden varierar med äppelsort, men ca 20 minuter brukar räcka om äpplena inte är alltför hårda. Pröva med en sticka.
Ta kastrullen från värmen och ta upp kanelstängerna. Tillsätt sockret och rör om väl. Sätt kastrullen på värmen igen och låt moset koka ytterligare några minuter tills sockret löst sig. Rör ned citronsaften. Rör ut natriumbensoatet i litet av det varma moset och rör ned det.
Häll upp moset på varma, väl rengjorda burkar och paraffinera genast. Förvara moset mörkt och svalt.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Annorlunda:
Passerat äppelmos:
Ta 3 kg äpplen men bara 1 dl vatten. Låt äpplena koka mjuka i en syltgryta på svag värme. Rör då och då i grytan med en träsked. Äpplena kan annars lätt bränna vid med så litet vätska. Ta upp äpplena och passera dem. Väg moset. Tillsätt 5 dl socker (ca 425 g) per kg fruktmos. Häll tillbaka moset i grytan, låt det koka upp och koka några minuter på svag värme. Tillsätt 1 tsk natriumbensoat och gärna 1 tsk askorbinsyra till moset. Enklast är att röra ut natriumbensoat och askorbinsyra i litet av det varma moset. Häll upp moset på varma, väl rengjorda burkar. Paraffinera och tillslut burkarna och förvara dem svalt och mörkt.
Du kan minska på sockret, men då måste du antingen sterilisera burkarna eller djupfrysa moset.
Kom ihåg:
Tillsätt gärna litet askorbinsyra (C-vitamin) till äppelmoset, så mörknar det inte. Finns både som pulver och tabletter i livsmedelsbutiker och på apotek.
Du kan söta äppelmoset efter din egen smak, men kom ihåg att om det är osötat eller svagt sötat bör du frysa in det. Du kan också tillsätta konserveringsmedel, t ex natriumbensoat, om du har bra och kalla förvaringsutrymmen. Du kan också koka in moset hermetiskt = sterilisera det.
Det går alltid lättare och snabbare att passera äpplena medan de är varma. Ta därför litet i taget ur grytan och lägg lock på grytan, så resten håller sig varmt. Passera efter hand.
Tips och idéer:
Du kan tillsätta litet pressad citronsaft till äppelmoset. Det håller sig då ljust och får en frisk, syrlig smak.
Du kan blanda äppelmos med t ex riven pepparrot eller senap och servera till rätter av griskött - kassler eller rökt eller kokt skinka.
Frys in:
Äppelmos går utmärkt att frysa. Du kan frysa det osötat eller sötat. Förpacka det väl i burkar eller formar och tillslut väl. Förvaringstid ca 10 månader.
ÄPPELMOS PÅ TVÅ SÄTT
Äppelmos hör till de allra populäraste konserverna, och ett friskt, syrligt äppelmos har sin givna plats både till mat och i maträtter. Du kan passera moset eller behålla det med litet hela äppelbitar i.
3 kg äppelmos
3 kg fasta, syrliga äpplen
4 dl vatten
2 - 3 hela kanelstänger
10 - 12 dl socker
saft av 1 citron
3 krm natriumbensoat
Skölj och skala äpplena. Dela dem i rejäla klyftor. Låt kärnhusen sitta kvar på ungefär 1/3 av klyftorna. Lägg äpplena i en syltgryta och häll på vattnet. Tillsätt kanelstängerna. Låt det hela koka upp och sedan sakta koka på svag värme tills äpplena mjuknat och delvis kokat sönder. Det ska finnas äppelbitar kvar i moset. Rör försiktigt med en träsked då och då. Koktiden varierar med äppelsort, men ca 20 minuter brukar räcka om äpplena inte är alltför hårda. Pröva med en sticka.
Ta kastrullen från värmen och ta upp kanelstängerna. Tillsätt sockret och rör om väl. Sätt kastrullen på värmen igen och låt moset koka ytterligare några minuter tills sockret löst sig. Rör ned citronsaften. Rör ut natriumbensoatet i litet av det varma moset och rör ned det.
Häll upp moset på varma, väl rengjorda burkar och paraffinera genast. Förvara moset mörkt och svalt.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Annorlunda:
Passerat äppelmos:
Ta 3 kg äpplen men bara 1 dl vatten. Låt äpplena koka mjuka i en syltgryta på svag värme. Rör då och då i grytan med en träsked. Äpplena kan annars lätt bränna vid med så litet vätska. Ta upp äpplena och passera dem. Väg moset. Tillsätt 5 dl socker (ca 425 g) per kg fruktmos. Häll tillbaka moset i grytan, låt det koka upp och koka några minuter på svag värme. Tillsätt 1 tsk natriumbensoat och gärna 1 tsk askorbinsyra till moset. Enklast är att röra ut natriumbensoat och askorbinsyra i litet av det varma moset. Häll upp moset på varma, väl rengjorda burkar. Paraffinera och tillslut burkarna och förvara dem svalt och mörkt.
Du kan minska på sockret, men då måste du antingen sterilisera burkarna eller djupfrysa moset.
Kom ihåg:
Tillsätt gärna litet askorbinsyra (C-vitamin) till äppelmoset, så mörknar det inte. Finns både som pulver och tabletter i livsmedelsbutiker och på apotek.
Du kan söta äppelmoset efter din egen smak, men kom ihåg att om det är osötat eller svagt sötat bör du frysa in det. Du kan också tillsätta konserveringsmedel, t ex natriumbensoat, om du har bra och kalla förvaringsutrymmen. Du kan också koka in moset hermetiskt = sterilisera det.
Det går alltid lättare och snabbare att passera äpplena medan de är varma. Ta därför litet i taget ur grytan och lägg lock på grytan, så resten håller sig varmt. Passera efter hand.
Tips och idéer:
Du kan tillsätta litet pressad citronsaft till äppelmoset. Det håller sig då ljust och får en frisk, syrlig smak.
Du kan blanda äppelmos med t ex riven pepparrot eller senap och servera till rätter av griskött - kassler eller rökt eller kokt skinka.
Frys in:
Äppelmos går utmärkt att frysa. Du kan frysa det osötat eller sötat. Förpacka det väl i burkar eller formar och tillslut väl. Förvaringstid ca 10 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar