DAGENS RECEPT 13-09-30
NÖTFILÉ CHASSEUR
En skiva mört, lagom stekt kött är för många köttälskare just det rätta att bjuda på. Vi serverar köttet med champinjoner och litet tomat - på jägarvis, à la chasseur.
4 portioner
4 skivor välhängt nötkött,
utskuren biff eller filé, ca 500 g
2 msk smör eller margarin
4 krm salt
2 krm nymald vit- eller svartpeppar
Chasseurblandning:
100 g färska champinjoner
2 msk finhackad gul lök
1 tomat
½ tsk salt
1 dl vitt vin
1 dl buljong
Börja med att förbereda chasseurblandningen. Ansa och skiva champinjonerna. Skölj och tärna tomaten och hacka löken. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn köttet väl på bägge sidor. Krydda. Minska värmen och låt köttet eftersteka på något svagare värme ca 2 minuter på varje sida. Stektiden beror på hur genomstekt du vill ha köttet - ju mörare kött, desto kortare stektid.
Ta upp köttet och håll det varmt.
Lägg champinjoner, lök och tomat i stekpannan. Låt allt fräsa en stund så att champinjonerna ger ifrån sig sin vätska. Späd med vin och buljong och låt det hela hastigt sjuda upp och sjuda ett par minuter. Krydda.
Häll blandningen het över köttet och servera genast, gärna med nykokt potatis, någon kokt grönsak och gärna en fräsch grönsallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att steka
Kom ihåg:
När du ska steka kött bör du helst låta det ligga framme i rumstemperatur en stund. Lägg aldrig iskallt kött i stekpannan.
Salta och krydda inte kött före bryningen utan efter. Salt drar nämligen ut köttsaften och gör att köttet blir svårare att bryna.
Bryn fettet, men bränn det inte, innan du lägger i köttet.
Lägg inte i för mycket i stekpannan åt gången, då kyls den av och det blir svårare att få fin stekyta på köttet.
Vispa ur stekpannan med litet varmt vatten eller buljong till en god steksky. Låt den gärna koka ihop. Sila den innan du häller den över köttet.
Namnet chasseur (franska) i matsammanhang betyder "på jägarens vis". Vanligtvis menar man att rätten serveras med chasseursås, d v s en väl smaksatt sås med tomat, champinjoner och lök, oftast också med vin.
Champinjoner ska helst inte sköljas utan bara borstas av och skrapas lätt, om de är jordiga. Vattnet tar bort litet av den fina champinjonsmaken.
Tips och idéer:
Många gånger kan du servera ett kryddsmör i stället för sås till stekta kött- och fiskrätter eller till kokta grönsaker av olika slag. Rör smöret mjukt och smaksätt med färska kryddörter, paprika, senap eller pepparrot, vitlök, ansjovis eller sardeller eller rökt kaviar, enbär, grönpeppar eller rosépeppar.
Frys in:
Både köttet och chasseurblandningen till den här rätten kan frysas in. Frys in dem var för sig. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
NÖTFILÉ CHASSEUR
En skiva mört, lagom stekt kött är för många köttälskare just det rätta att bjuda på. Vi serverar köttet med champinjoner och litet tomat - på jägarvis, à la chasseur.
4 portioner
4 skivor välhängt nötkött,
utskuren biff eller filé, ca 500 g
2 msk smör eller margarin
4 krm salt
2 krm nymald vit- eller svartpeppar
Chasseurblandning:
100 g färska champinjoner
2 msk finhackad gul lök
1 tomat
½ tsk salt
1 dl vitt vin
1 dl buljong
Börja med att förbereda chasseurblandningen. Ansa och skiva champinjonerna. Skölj och tärna tomaten och hacka löken. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn köttet väl på bägge sidor. Krydda. Minska värmen och låt köttet eftersteka på något svagare värme ca 2 minuter på varje sida. Stektiden beror på hur genomstekt du vill ha köttet - ju mörare kött, desto kortare stektid.
Ta upp köttet och håll det varmt.
Lägg champinjoner, lök och tomat i stekpannan. Låt allt fräsa en stund så att champinjonerna ger ifrån sig sin vätska. Späd med vin och buljong och låt det hela hastigt sjuda upp och sjuda ett par minuter. Krydda.
Häll blandningen het över köttet och servera genast, gärna med nykokt potatis, någon kokt grönsak och gärna en fräsch grönsallad.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att steka
Kom ihåg:
När du ska steka kött bör du helst låta det ligga framme i rumstemperatur en stund. Lägg aldrig iskallt kött i stekpannan.
Salta och krydda inte kött före bryningen utan efter. Salt drar nämligen ut köttsaften och gör att köttet blir svårare att bryna.
Bryn fettet, men bränn det inte, innan du lägger i köttet.
Lägg inte i för mycket i stekpannan åt gången, då kyls den av och det blir svårare att få fin stekyta på köttet.
Vispa ur stekpannan med litet varmt vatten eller buljong till en god steksky. Låt den gärna koka ihop. Sila den innan du häller den över köttet.
Namnet chasseur (franska) i matsammanhang betyder "på jägarens vis". Vanligtvis menar man att rätten serveras med chasseursås, d v s en väl smaksatt sås med tomat, champinjoner och lök, oftast också med vin.
Champinjoner ska helst inte sköljas utan bara borstas av och skrapas lätt, om de är jordiga. Vattnet tar bort litet av den fina champinjonsmaken.
Tips och idéer:
Många gånger kan du servera ett kryddsmör i stället för sås till stekta kött- och fiskrätter eller till kokta grönsaker av olika slag. Rör smöret mjukt och smaksätt med färska kryddörter, paprika, senap eller pepparrot, vitlök, ansjovis eller sardeller eller rökt kaviar, enbär, grönpeppar eller rosépeppar.
Frys in:
Både köttet och chasseurblandningen till den här rätten kan frysas in. Frys in dem var för sig. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar