DAGENS RECEPT 13-09-27
PAPRIKOR MED KYCKLINGFRÄS
Här en fin kombination där vi fyller paprikor med en blandning av majs, kyckling och baconstrimlor. Paprikan är billig just nu så passa på att använda den så mycket som möjligt.
4 - 5 portioner
4 - 5 gröna paprikor
vatten
salt (1 tsk/liter vatten)
Fyllning:
3 dl kycklingrester
(stekt eller grillad i små tärningar)
3 dl majskorn från burk
3 skivor bacon
2 krm vit- eller svartpeppar
Börja med att skölja, dela och ta bort kärnhuset från paprikorna. Se till att alla kärnor kommer bort. Förväll paprikahalvorna ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Ta upp dem och låt dem rinna av. Håll dem varma.
Gör kycklingfräset. Låt majsen rinna av. Klipp baconskivorna i strimlor och fräs upp dem i en torr, het stekpanna. Minska värmen. Tillsätt kyckling och majs och låt det hela hastigt fräsa upp och steka några minuter tills blandningen är genomvarm. Krydda.
Fyll paprikahalvorna med kycklingfräset och servera genast, gärna med marinerade tomater eller en grönsallad med citrondressing.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att koka
Enklare:
Fyll paprikorna enbart med väl uppvärmd, kryddad majs. Smaksätt den med oregano, paprikapulver eller timjan. Tillsätt gärna litet tomatpuré och ev litet grädde eller crème fraîche för en simmigare fyllning (blir som en stuvning). Den får inte koka när du tillsatt grädde eller crème fraîche (återigen, det var då det - nu finns det ju kokbar crème fraîche, Bellas anmärkning!).
Festligare:
Uteslut kycklingen i receptet. Gör i stället blandningen enbart på majs och bacon som i vårt recept. Smaksätt med rikligt med finhackad persilja. Servera paprikahalvorna i stället som tillbehör till grillad eller stekt kyckling.
Kom ihåg:
Det går alltid lättast att skära bort köttet från en stekt eller grillad kyckling medan den ännu är varm. Skär med en gång i små tärningar, lägg i plastburk eller folieform med lock. Förvara i kylskåp för någon dag, frys in för längre tids förvaring.
Färsk majs har blivit mer och mer populär hos oss och det med all rätt. Det är en fin grönsak som kan ätas enbart kokt med rört smör, men den kan användas till grytor och som tillbehör till olika rätter av kött, fisk eller fågel. Är också god att grilla.
Det går lättast att skrapa de färska majskornen från själva kolvarna om du använder en gaffel. Är majsen absolut nyplockad och färsk kan du äta den som den är, annars kan du koka den snabbt i lättsaltat vatten någon minut.
Tips och idéer:
Det är viktigt att du förvarar färsk majs i kylskåp vid ca 4°. Om majs får ligga för varmt bildas mer stärkelse av sockret och den får något annorlunda smak.
Paprika hör till våra mest C-vitaminrika grönsaksfrukter. Försök därför att äta så mycket som möjligt av den medan den är färsk i säsong. Använd på smörgås, i sallader eller i soppor och grytor.
PAPRIKOR MED KYCKLINGFRÄS
Här en fin kombination där vi fyller paprikor med en blandning av majs, kyckling och baconstrimlor. Paprikan är billig just nu så passa på att använda den så mycket som möjligt.
4 - 5 portioner
4 - 5 gröna paprikor
vatten
salt (1 tsk/liter vatten)
Fyllning:
3 dl kycklingrester
(stekt eller grillad i små tärningar)
3 dl majskorn från burk
3 skivor bacon
2 krm vit- eller svartpeppar
Börja med att skölja, dela och ta bort kärnhuset från paprikorna. Se till att alla kärnor kommer bort. Förväll paprikahalvorna ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Ta upp dem och låt dem rinna av. Håll dem varma.
Gör kycklingfräset. Låt majsen rinna av. Klipp baconskivorna i strimlor och fräs upp dem i en torr, het stekpanna. Minska värmen. Tillsätt kyckling och majs och låt det hela hastigt fräsa upp och steka några minuter tills blandningen är genomvarm. Krydda.
Fyll paprikahalvorna med kycklingfräset och servera genast, gärna med marinerade tomater eller en grönsallad med citrondressing.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att koka
Enklare:
Fyll paprikorna enbart med väl uppvärmd, kryddad majs. Smaksätt den med oregano, paprikapulver eller timjan. Tillsätt gärna litet tomatpuré och ev litet grädde eller crème fraîche för en simmigare fyllning (blir som en stuvning). Den får inte koka när du tillsatt grädde eller crème fraîche (återigen, det var då det - nu finns det ju kokbar crème fraîche, Bellas anmärkning!).
Festligare:
Uteslut kycklingen i receptet. Gör i stället blandningen enbart på majs och bacon som i vårt recept. Smaksätt med rikligt med finhackad persilja. Servera paprikahalvorna i stället som tillbehör till grillad eller stekt kyckling.
Kom ihåg:
Det går alltid lättast att skära bort köttet från en stekt eller grillad kyckling medan den ännu är varm. Skär med en gång i små tärningar, lägg i plastburk eller folieform med lock. Förvara i kylskåp för någon dag, frys in för längre tids förvaring.
Färsk majs har blivit mer och mer populär hos oss och det med all rätt. Det är en fin grönsak som kan ätas enbart kokt med rört smör, men den kan användas till grytor och som tillbehör till olika rätter av kött, fisk eller fågel. Är också god att grilla.
Det går lättast att skrapa de färska majskornen från själva kolvarna om du använder en gaffel. Är majsen absolut nyplockad och färsk kan du äta den som den är, annars kan du koka den snabbt i lättsaltat vatten någon minut.
Tips och idéer:
Det är viktigt att du förvarar färsk majs i kylskåp vid ca 4°. Om majs får ligga för varmt bildas mer stärkelse av sockret och den får något annorlunda smak.
Paprika hör till våra mest C-vitaminrika grönsaksfrukter. Försök därför att äta så mycket som möjligt av den medan den är färsk i säsong. Använd på smörgås, i sallader eller i soppor och grytor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar