DAGENS RECEPT 13-09-26
SENAPSGRATINERADE ÄGG
Ägg och bacon är en gammal fin kombination som här har fått ny receptutformning. Du kan, om du vill, använda rökt skinka eller någon rökt korv som ersättning för bacon. Rätten kan förberedas i god tid och bara gratineras, när den ska ätas.
4 portioner
6 - 8 ägg
Senapssås:
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 msk senap
1 krm vitpeppar
4 skivor bacon
4 msk stark riven ost
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.
Koka äggen ca 6 minuter. Spola av dem med kallt vatten och skala dem.
Gör såsen: Fräs samman matfett och mjöl i en liten tjockbottnad kastrull. Späd med mjölken, litet i sänder, till en slät och jämn sås. Låt den koka 4 - 5 minuter. Klipp baconskivorna i strimlor och fräs hastigt upp dem i en torr, het stekpanna.
Smörj en ugnssäker form eller ett fat. Dela äggen och lägg dem på fatet. Häll över såsen och strö över baconstrimlorna. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugn vid 250° ca 10 minuter på övre falsen tills rätten fått fin färg, osten smält och allt är genomvarmt.
Servera genast, gärna med rostat vitt bröd eller baguette och gärna också en fräsch sallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att gratinera
Enklare:
Uteslut gratineringen. Servera då äggen direkt med den heta senapssåsen. Ingen ost behövs. I övrigt som i vårt recept.
Billigare:
Du kan utesluta bacon och gratinera rätten med enbart såsen.
Festligare:
Gör en sås av 6 msk majonnäs, 3 msk gräddfil eller crème fraîche och 1 msk senap. Rör ned en äggula och vänd till sist ned en vispad äggvita. Bred denna sås över och gratinera som i vårt recept.
Eller gratinera rätten med en fin skaldjurssås, t ex med räkor eller krabba. Uteslut då senapen och smaksätt i stället med dill eller curry. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Ägg sorteras idag oftast efter storlek och förpackas i kartonger. Kartongerna anger både storlek, d v s vikt på äggen, och priset. Kartongerna är färgmärkta - gul anger extra stora ägg, grön stora ägg, röd mellanstora ägg (vanligast) och blå mindre ägg. (Ja, det var då det! Bellas anmärkning) 1 medelstort ägg väger ca 60 g.
Ägg håller sig mycket bra i kyla. Du kan förvara dem i kylskåp 3 - 4 veckor utan problem. Kom ihåg att ställa dem med den trubbiga ändan uppåt - vänd på kartongen.
Tips och idéer:
Om du ska ha vispade äggvitor i en rätt så vispa dem precis innan de ska användas. Om de får stå för länge i köket sjunker de ihop och är nästan omöjliga att vispa upp igen.
Ägg ger fin och bra näring till ett mycket rimligt pris.
Färgen på skalet på äggen har ingen betydelse för kvaliteten på själva ägget.
Frys in:
Äggulor och äggvitor kan djupfrysas, likaså hela ägg om du först vispar upp dem lätt. Häll upp äggvitor, gulor eller hela lätt vispade ägg i plastbägare eller andra förvaringskärl. Tillslut väl och märk förpackningen ordentligt. Förvaringstid ca 5 månader.
SENAPSGRATINERADE ÄGG
Ägg och bacon är en gammal fin kombination som här har fått ny receptutformning. Du kan, om du vill, använda rökt skinka eller någon rökt korv som ersättning för bacon. Rätten kan förberedas i god tid och bara gratineras, när den ska ätas.
4 portioner
6 - 8 ägg
Senapssås:
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 msk senap
1 krm vitpeppar
4 skivor bacon
4 msk stark riven ost
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats sås.
Koka äggen ca 6 minuter. Spola av dem med kallt vatten och skala dem.
Gör såsen: Fräs samman matfett och mjöl i en liten tjockbottnad kastrull. Späd med mjölken, litet i sänder, till en slät och jämn sås. Låt den koka 4 - 5 minuter. Klipp baconskivorna i strimlor och fräs hastigt upp dem i en torr, het stekpanna.
Smörj en ugnssäker form eller ett fat. Dela äggen och lägg dem på fatet. Häll över såsen och strö över baconstrimlorna. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugn vid 250° ca 10 minuter på övre falsen tills rätten fått fin färg, osten smält och allt är genomvarmt.
Servera genast, gärna med rostat vitt bröd eller baguette och gärna också en fräsch sallad.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att gratinera
Enklare:
Uteslut gratineringen. Servera då äggen direkt med den heta senapssåsen. Ingen ost behövs. I övrigt som i vårt recept.
Billigare:
Du kan utesluta bacon och gratinera rätten med enbart såsen.
Festligare:
Gör en sås av 6 msk majonnäs, 3 msk gräddfil eller crème fraîche och 1 msk senap. Rör ned en äggula och vänd till sist ned en vispad äggvita. Bred denna sås över och gratinera som i vårt recept.
Eller gratinera rätten med en fin skaldjurssås, t ex med räkor eller krabba. Uteslut då senapen och smaksätt i stället med dill eller curry. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Ägg sorteras idag oftast efter storlek och förpackas i kartonger. Kartongerna anger både storlek, d v s vikt på äggen, och priset. Kartongerna är färgmärkta - gul anger extra stora ägg, grön stora ägg, röd mellanstora ägg (vanligast) och blå mindre ägg. (Ja, det var då det! Bellas anmärkning) 1 medelstort ägg väger ca 60 g.
Ägg håller sig mycket bra i kyla. Du kan förvara dem i kylskåp 3 - 4 veckor utan problem. Kom ihåg att ställa dem med den trubbiga ändan uppåt - vänd på kartongen.
Tips och idéer:
Om du ska ha vispade äggvitor i en rätt så vispa dem precis innan de ska användas. Om de får stå för länge i köket sjunker de ihop och är nästan omöjliga att vispa upp igen.
Ägg ger fin och bra näring till ett mycket rimligt pris.
Färgen på skalet på äggen har ingen betydelse för kvaliteten på själva ägget.
Frys in:
Äggulor och äggvitor kan djupfrysas, likaså hela ägg om du först vispar upp dem lätt. Häll upp äggvitor, gulor eller hela lätt vispade ägg i plastbägare eller andra förvaringskärl. Tillslut väl och märk förpackningen ordentligt. Förvaringstid ca 5 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar