onsdag 25 september 2013

Dagens recept: Ugnsstekt glaserad karré

DAGENS RECEPT 13-09-25

UGNSSTEKT GLASERAD KARRÉ

Den övre delen av griskarrén - mot bogen - är saftig och fin och passar bra att helsteka i ugn. Särskilt god smak får den om du penslar med en kraftig tomatsås under stekningen. Bjud gärna nykokt majs till.

6 portioner

1 1/4 kg griskarré, gärna övre biten
1 tsk salt
1 krm ingefära
1 krm svartpeppar

Till pensling:
1 dl chilisås
2 msk senap
2 msk pressad citronsaft
3 msk matolja

Till 10 - 12 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats sås till pensling. Stek 2 bitar karré.


Putsa köttet och gnid in det med salt och kryddor. Lägg köttet på ett galler till en långpanna. Stick in en köttermometer i köttet, längs med, så att spetsen kommer mitt i köttet och inte mot benet. Stek köttet i ugn vid 175° i jämn värme ca 45 minuter.

Blanda samman såsen till pensling. Börja penslingen när köttet stekt ungefär 45 minuter.

Fortsätt stekningen men pensla nu köttet då och då med såsen. Stek ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet fått färg och verkar genomstekt. Termometern ska visa 77°, då är köttet lagom. Vill du ha det mycket genomstekt kan du låta det steka ca 15 minuter längre eller tills termometern visar 82 - 85°.

Ta ut köttet och dra ur termometern. Låt köttet vila på ugnsluckan ca 15 minuter innan du börjar skära upp det. Skär upp köttet i jämna skivor. Det går enklast om du skär loss hela köttmuskeln från benet.

Gott att servera med kokt majs eller kokt blomkål eller broccoli.

Ca 5 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att ugnssteka


Snabbare:
Använd kassler till denna rätt. Uteslut saltet men gnid in den med de övriga kryddorna. Stek i ugn vid 175° ca 20 minuter. Pensla då som i vårt recept och stek ytterligare ca 10 minuter eller tills kasslern är genomvarm.

Festligare:
Stek karrén som i vårt recept. Lägg mot slutet av stekningen halva tomater överströdda med litet timjan och små hela, lätt förvällda lökar runtom karrén. Låt allt steka med de sista 15 - 20 minuterna. Servera grönsakerna till karrén. Du kan också lägga råa äppelklyftor överströdda med timjan runt karrén och låta dem steka med.

Kom ihåg:
Kontrollera alltid din köttermometer = stektermometer innan du börjar steka. Doppa spetsen i kokande vatten och kontrollera att termometern fungerar.

Försök sticka in termometern i köttet så att så stor del av röret som möjligt är inne i köttet. Temperaturen i ugnen kan annars göra så att termometern visar högre gradtal än det köttet verkligen har.

Täck det färdigstekta köttet med folie medan det vilar på ugnsluckan. Då håller det sig varmt.

Tips och idéer:
Välj rätt redskap i köket när du ska skära upp kött.

Använd ett stort, rejält skärbräde, helst av trä. Ett skärbräde med en skåra runtom är bra, då samlas köttsaften upp i den och kan användas till sky eller sås.

Använd en kniv med rejält, slätt blad - alltså inte vågtandat. Se till att kniven är vass, då får du fina skivor. Knivar måste slipas ofta och bör förvaras ordentligt i köket.

Frys in:
Griskarrén kan frysas in. Du kan frysa den stekt med ben eller efter att du skurit bort benet. Den tar då mindre plats i frysen och blir lättare att hantera när du ska servera den. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar