DAGENS RECEPT 13-09-24
MAJS- OCH KÖTTFÄRSPANNA
Ugnsrätter är många gånger räddningen när du vill bjuda på något gott och har ont om tid. De kan nämligen förberedas i god tid och sedan bara färdiggräddas eller gratineras i sista stund. Här är ett förslag med köttfärs och grönsaker.
4 portioner
400 g blandfärs
1 dl osötat vitt ströbröd
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm paprikapulver
1 krm oregano
1 burk majskorn, ca 350 g
1 pkt djupfrysta blandade grönsaker, ca 250 g
1 dl tomatpuré
4 msk riven ost, t ex Cheddar eller Herrgård
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Använd 1 stort
fat eller gör 2 formar.
Lägg färsen i en skål och blanda ströbrödet med mjölken. Tillsätt salt och kryddor till färsen. Späd med ströbrödsblandningen, litet i sänder, till en smidig färs.
Smörj en ugnssäker form. Låt majsen rinna av. Lägg majs och grönsaker i botten på formen. De djupfrysta grönsakerna behöver inte tinas. Bred färsen över grönsakerna i formen och bred tomatpurén över. Grädda i ugn vid 175° ca 35 minuter. Ta då ut formen ur ugnen och strö över den rivna osten.
Öka värmen till 225°. Sätt in formen i ugnen och gratinera rätten ca 15 minuter eller tills färsen verkar genomgräddad, osten har smält ned och rätten fått fin färg på ytan. Servera genast, gärna med en sallad och bröd.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att grädda
Festligare:
Gör rätten av kalvfärs. Krydda med dragon och litet rivet citronskal och späd med grädde. Lägg färsen på en bädd av väl avrunnen sparris - burksparris går bra - eller på en bädd av skivade smörfrästa champinjoner. Uteslut tomatpurén. Grädda som i vårt recept. Strö över riven stark ost efter ca 35 minuter i ugnen.
Gör en sås av sparrisspad och grädde om du använder sparris, annars av champinjoner. Servera den till. Bjud rätten med kokt ris eller kokt, gärna pressad potatis.
Annorlunda:
Lägg färsen på en bädd av rårivna morötter, rårivet rotselleri och rårivet äpple (2 morötter, 1 bit rotselleri och 2 äpplen är lagom). I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan späda en färs med både vatten, mjölk (både lättmjölk och vanlig mjölk), grönsaksspad och buljong. Om grönsaksspadet är salt måste du minska på mängden salt i färsen. Majs på burk har en ganska söt smak. Du kan använda spadet att späda med i vårt recept, om du inte tycker det är för sött för din smak. Minska då mängden mjölk. Vichyvatten eller sodavatten ger en porösare färs. Grädde ger en fetare men finare färs.
Du kan använda tomatketchup (aldrig jag!!! Bellas anmärkning) eller chilisås till detta recept om du inte har tomatpuré hemma. Minska då till 2 msk eftersom dessa såser är kryddade.
Tips och idéer:
Detta är bra matsäcksmat. Du kan göra flera små formar av rätten, frysa in dem och ha för kommande behov. Färsen håller sig saftig och god och är lätt att värma i ugn på arbetsplatsen.
Du kan smaksätta färsen med timjan, mejram eller dragon eller med malda kryddnejlikor, senap eller krossad vitlök.
Frys in:
Du kan frysa in rätten. Förpacka den väl i tätt frysemballage sedan den svalnat ordentligt. Förvaringstid ca 3 månader.
MAJS- OCH KÖTTFÄRSPANNA
Ugnsrätter är många gånger räddningen när du vill bjuda på något gott och har ont om tid. De kan nämligen förberedas i god tid och sedan bara färdiggräddas eller gratineras i sista stund. Här är ett förslag med köttfärs och grönsaker.
4 portioner
400 g blandfärs
1 dl osötat vitt ströbröd
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm paprikapulver
1 krm oregano
1 burk majskorn, ca 350 g
1 pkt djupfrysta blandade grönsaker, ca 250 g
1 dl tomatpuré
4 msk riven ost, t ex Cheddar eller Herrgård
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Använd 1 stort
fat eller gör 2 formar.
Lägg färsen i en skål och blanda ströbrödet med mjölken. Tillsätt salt och kryddor till färsen. Späd med ströbrödsblandningen, litet i sänder, till en smidig färs.
Smörj en ugnssäker form. Låt majsen rinna av. Lägg majs och grönsaker i botten på formen. De djupfrysta grönsakerna behöver inte tinas. Bred färsen över grönsakerna i formen och bred tomatpurén över. Grädda i ugn vid 175° ca 35 minuter. Ta då ut formen ur ugnen och strö över den rivna osten.
Öka värmen till 225°. Sätt in formen i ugnen och gratinera rätten ca 15 minuter eller tills färsen verkar genomgräddad, osten har smält ned och rätten fått fin färg på ytan. Servera genast, gärna med en sallad och bröd.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att grädda
Festligare:
Gör rätten av kalvfärs. Krydda med dragon och litet rivet citronskal och späd med grädde. Lägg färsen på en bädd av väl avrunnen sparris - burksparris går bra - eller på en bädd av skivade smörfrästa champinjoner. Uteslut tomatpurén. Grädda som i vårt recept. Strö över riven stark ost efter ca 35 minuter i ugnen.
Gör en sås av sparrisspad och grädde om du använder sparris, annars av champinjoner. Servera den till. Bjud rätten med kokt ris eller kokt, gärna pressad potatis.
Annorlunda:
Lägg färsen på en bädd av rårivna morötter, rårivet rotselleri och rårivet äpple (2 morötter, 1 bit rotselleri och 2 äpplen är lagom). I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan späda en färs med både vatten, mjölk (både lättmjölk och vanlig mjölk), grönsaksspad och buljong. Om grönsaksspadet är salt måste du minska på mängden salt i färsen. Majs på burk har en ganska söt smak. Du kan använda spadet att späda med i vårt recept, om du inte tycker det är för sött för din smak. Minska då mängden mjölk. Vichyvatten eller sodavatten ger en porösare färs. Grädde ger en fetare men finare färs.
Du kan använda tomatketchup (aldrig jag!!! Bellas anmärkning) eller chilisås till detta recept om du inte har tomatpuré hemma. Minska då till 2 msk eftersom dessa såser är kryddade.
Tips och idéer:
Detta är bra matsäcksmat. Du kan göra flera små formar av rätten, frysa in dem och ha för kommande behov. Färsen håller sig saftig och god och är lätt att värma i ugn på arbetsplatsen.
Du kan smaksätta färsen med timjan, mejram eller dragon eller med malda kryddnejlikor, senap eller krossad vitlök.
Frys in:
Du kan frysa in rätten. Förpacka den väl i tätt frysemballage sedan den svalnat ordentligt. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar