DAGENS RECEPT 13-09-23
PLOMMONMARMELAD
Om du får mycket plommon i din trädgård eller kan köpa plommon billigt (det brukar man kunna ibland) så passa på att göra denna härliga plommonmarmelad. Receptet är från USA ursprungligen men har hittat vägen hem till oss.
2 kg marmelad
2 kg fasta plommon
1½ liter socker
1 dl vatten
pressad saft och rivet skal av 2 citroner
2 krm natriumbensoat
2 dl hackade valnötskärnor
Skölj plommonen väl. Torka dem, dela dem mitt itu och ta bort kärnorna. Dela dem i klyftor. Lägg plommonen i en rymlig skål eller kruka varvvis med sockret. Slå på vattnet och låt blandningen stå på sval plats, helst 1 dygn.
Häll blandningen i en syltgryta och låt den koka upp på svag värme. Skaka grytan då och då. Rör ned citronsaft och -skal. Låt sedan marmeladen koka på svag värme under lock ca 20 minuter. Ta av locket och låt marmeladen koka ihop utan lock några minuter. Skaka grytan och se till att skummet flyter upp. Skumma.
Marmeladen är färdig när den är simmig. Rör ned natriumbensoaten utrörd i litet av den varma marmeladen. Tillsätt valnötskärnorna. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och låt dem kallna. Bind över burkarna och tillslut dem väl. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka
Ca 1 dygn att stå svalt
Billigare:
Uteslut valnötterna och citronsaften. Tillsätt ett par knäckta, krossade plommonkärnor i stället. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Tillsätt 1 dl konjak, madeira eller torr sherry till marmeladen. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Ta 1½ kg plommon och 1 kg syrliga äpplen. Skala och klyfta äpplena men tillsätt dem inte förrän marmeladen ska kokas. Öka sockermängden till 16 dl. Uteslut valnötterna. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Till marmelad bör frukten inte vara för övermogen. Den måste innehålla pektin, ett ämne som gör att marmeladen blir fast och fin.
Blir marmeladen för lös måste du sätta till något pektinhaltigt ämne, t ex Certo. Följ då anvisningen på förpackningen.
Pröva om marmeladen är tillräckligt tjock genom att lägga 1 msk av marmeladen på en riktigt kall tallrik. Låt den stå i kylskåp ett par minuter att stelna. Dra med en kniv en skåra rätt igenom marmeladklicken. Om skåran blir kvar är marmeladen tillräckligt fast. Den ska alltså inte flyta ihop.
Tips och idéer:
Några blad färsk mynta, citronmeliss eller basilika kan ge marmeladen frisk smak. Klipp eller hacka dem fint och rör ned i den färdiga marmeladen.
Du kan blanda både mörka och gula plommon till den här marmeladen. Färgen blir litet ljusare men smaken blir utmärkt.
Är plommonen mycket små räcker det om du halverar dem.
PLOMMONMARMELAD
Om du får mycket plommon i din trädgård eller kan köpa plommon billigt (det brukar man kunna ibland) så passa på att göra denna härliga plommonmarmelad. Receptet är från USA ursprungligen men har hittat vägen hem till oss.
2 kg marmelad
2 kg fasta plommon
1½ liter socker
1 dl vatten
pressad saft och rivet skal av 2 citroner
2 krm natriumbensoat
2 dl hackade valnötskärnor
Skölj plommonen väl. Torka dem, dela dem mitt itu och ta bort kärnorna. Dela dem i klyftor. Lägg plommonen i en rymlig skål eller kruka varvvis med sockret. Slå på vattnet och låt blandningen stå på sval plats, helst 1 dygn.
Häll blandningen i en syltgryta och låt den koka upp på svag värme. Skaka grytan då och då. Rör ned citronsaft och -skal. Låt sedan marmeladen koka på svag värme under lock ca 20 minuter. Ta av locket och låt marmeladen koka ihop utan lock några minuter. Skaka grytan och se till att skummet flyter upp. Skumma.
Marmeladen är färdig när den är simmig. Rör ned natriumbensoaten utrörd i litet av den varma marmeladen. Tillsätt valnötskärnorna. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och låt dem kallna. Bind över burkarna och tillslut dem väl. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka
Ca 1 dygn att stå svalt
Billigare:
Uteslut valnötterna och citronsaften. Tillsätt ett par knäckta, krossade plommonkärnor i stället. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Tillsätt 1 dl konjak, madeira eller torr sherry till marmeladen. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Ta 1½ kg plommon och 1 kg syrliga äpplen. Skala och klyfta äpplena men tillsätt dem inte förrän marmeladen ska kokas. Öka sockermängden till 16 dl. Uteslut valnötterna. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Till marmelad bör frukten inte vara för övermogen. Den måste innehålla pektin, ett ämne som gör att marmeladen blir fast och fin.
Blir marmeladen för lös måste du sätta till något pektinhaltigt ämne, t ex Certo. Följ då anvisningen på förpackningen.
Pröva om marmeladen är tillräckligt tjock genom att lägga 1 msk av marmeladen på en riktigt kall tallrik. Låt den stå i kylskåp ett par minuter att stelna. Dra med en kniv en skåra rätt igenom marmeladklicken. Om skåran blir kvar är marmeladen tillräckligt fast. Den ska alltså inte flyta ihop.
Tips och idéer:
Några blad färsk mynta, citronmeliss eller basilika kan ge marmeladen frisk smak. Klipp eller hacka dem fint och rör ned i den färdiga marmeladen.
Du kan blanda både mörka och gula plommon till den här marmeladen. Färgen blir litet ljusare men smaken blir utmärkt.
Är plommonen mycket små räcker det om du halverar dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar