DAGENS RECEPT 13-09-22
FIN LAMMGRYTA
Lammkött hör till mångas favoriträtter och det är ett utmärkt kött. Det är mört, fintrådigt och saftigt, ganska magert och med fin smak som kan kombineras med de flesta kryddor, grönsaker och rotsaker till bl a spännande grytor.
4 portioner
600 g benfritt lammkött
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
2 dl buljong
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm timjan
2 krm rosmarin
4 medelstora morötter eller 12 små
300 g färsk broccoli
eller 1 pkt djupfryst, 250 g
1 burk kronärtskockshjärtan
1 röd paprika
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 3 dl buljong.
Skär lammköttet i bitar. Bryn köttet väl i matfett i en stekpanna. Fräs ur pannan med buljong och lägg över köttet i en gryta. Dofta över mjölet och rör om väl. Späd med buljongen och sätt grytan på värmen. Låt det hela sjuda upp och eftersteka på svag värme ca 30 minuter. Tillsätt kryddorna.
Skölj och skrapa morötterna. Skär dem i bitar eller behåll dem hela om de är små. Lägg morötterna i grytan när köttet sjudit 30 minuter. Låt grytan eftersteka ytterligare ca 10 minuter.
Ansa och skölj den färska broccolin. Lägg broccoli och kronärtskockshjärtan (utan spad) i grytan. Efterstek på svag värme tills köttet känns mört och grönsakerna är lagom kokta. De ska vara litet knapriga. Lägg till sist ned den finstrimlade röda paprikan. Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Gott att servera med nykokt potatis, kokt ris eller pasta.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att eftersteka
Billigare:
Uteslut kronärtskockshjärtana och tillsätt i stället en skiva rotselleri, ca 50 g, skuren i fina strimlor. Lägg ned sellerit i grytan samtidigt med morötterna. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Bryn köttet som i vårt recept. Späd med buljong och låt det eftersteka under lock på svag värme. Tillsätt 1 stort paket djupfrysta, blandade grönsaker mot slutet av stektiden. Krydda. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Marinera lammköttet över natten i en marinad gjord på 2 dl äppelcidervinäger eller vanlig vinäger, 2 dl vatten, 1 dl olja och några hela vit- eller svartpepparkorn. Inget salt i marinaden! Ta upp köttet nästa dag och bryn det. I övrigt som i vårt recept. Späd med litet av marinaden.
Kom ihåg:
Spadet från kronärtskockorna kan vara litet syrligt. Du kan använda det att späda grytan med om du vill, men rätten kan då få en starkare, syrligare smak.
Du kan smaksätta grytan med litet soya - ca 1 msk kan vara lagom till denna sats. Den ger både färg och smak åt rätten.
Du kan byta ut kronärtskockorna mot en burk smörfrästa skivade champinjoner eller blandad svamp. Det är mycket gott tillsammans med lamm.
Tips och idéer:
Ofta säljs lammkött till specialpriser nu på förhösten. Det kan vara klokt att köpa hem en större bit lamm, stycka upp hemma och sedan laga olika rätter av. Du kan också frysa in lammköttet rått. Skär gärna bort benen där så är möjligt. Koka av benen till buljong med rotsaker och kryddor. Låt buljongen kallna och frys den för sig. Förpacka väl i tillslutande emballage.
Frys in:
Du kan mycket väl frysa in den här rätten. Frys den då innan du tillsatt broccoli och kronärtskockor. Tillsätt dem när rätten ska tinas och värmas. Förpacka väl i tättslutande emballage - plastburkar med lock, folieformar eller liknande. Förvaringstid ca 3 månader.
FIN LAMMGRYTA
Lammkött hör till mångas favoriträtter och det är ett utmärkt kött. Det är mört, fintrådigt och saftigt, ganska magert och med fin smak som kan kombineras med de flesta kryddor, grönsaker och rotsaker till bl a spännande grytor.
4 portioner
600 g benfritt lammkött
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
2 dl buljong
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm timjan
2 krm rosmarin
4 medelstora morötter eller 12 små
300 g färsk broccoli
eller 1 pkt djupfryst, 250 g
1 burk kronärtskockshjärtan
1 röd paprika
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 3 dl buljong.
Skär lammköttet i bitar. Bryn köttet väl i matfett i en stekpanna. Fräs ur pannan med buljong och lägg över köttet i en gryta. Dofta över mjölet och rör om väl. Späd med buljongen och sätt grytan på värmen. Låt det hela sjuda upp och eftersteka på svag värme ca 30 minuter. Tillsätt kryddorna.
Skölj och skrapa morötterna. Skär dem i bitar eller behåll dem hela om de är små. Lägg morötterna i grytan när köttet sjudit 30 minuter. Låt grytan eftersteka ytterligare ca 10 minuter.
Ansa och skölj den färska broccolin. Lägg broccoli och kronärtskockshjärtan (utan spad) i grytan. Efterstek på svag värme tills köttet känns mört och grönsakerna är lagom kokta. De ska vara litet knapriga. Lägg till sist ned den finstrimlade röda paprikan. Smaksätt med mer kryddor om så behövs.
Gott att servera med nykokt potatis, kokt ris eller pasta.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att eftersteka
Billigare:
Uteslut kronärtskockshjärtana och tillsätt i stället en skiva rotselleri, ca 50 g, skuren i fina strimlor. Lägg ned sellerit i grytan samtidigt med morötterna. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Bryn köttet som i vårt recept. Späd med buljong och låt det eftersteka under lock på svag värme. Tillsätt 1 stort paket djupfrysta, blandade grönsaker mot slutet av stektiden. Krydda. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Marinera lammköttet över natten i en marinad gjord på 2 dl äppelcidervinäger eller vanlig vinäger, 2 dl vatten, 1 dl olja och några hela vit- eller svartpepparkorn. Inget salt i marinaden! Ta upp köttet nästa dag och bryn det. I övrigt som i vårt recept. Späd med litet av marinaden.
Kom ihåg:
Spadet från kronärtskockorna kan vara litet syrligt. Du kan använda det att späda grytan med om du vill, men rätten kan då få en starkare, syrligare smak.
Du kan smaksätta grytan med litet soya - ca 1 msk kan vara lagom till denna sats. Den ger både färg och smak åt rätten.
Du kan byta ut kronärtskockorna mot en burk smörfrästa skivade champinjoner eller blandad svamp. Det är mycket gott tillsammans med lamm.
Tips och idéer:
Ofta säljs lammkött till specialpriser nu på förhösten. Det kan vara klokt att köpa hem en större bit lamm, stycka upp hemma och sedan laga olika rätter av. Du kan också frysa in lammköttet rått. Skär gärna bort benen där så är möjligt. Koka av benen till buljong med rotsaker och kryddor. Låt buljongen kallna och frys den för sig. Förpacka väl i tillslutande emballage.
Frys in:
Du kan mycket väl frysa in den här rätten. Frys den då innan du tillsatt broccoli och kronärtskockor. Tillsätt dem när rätten ska tinas och värmas. Förpacka väl i tättslutande emballage - plastburkar med lock, folieformar eller liknande. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar