lördag 21 september 2013

Dagens recept: Syltad vattenmelon

DAGENS RECEPT 13-09-21

SYLTAD VATTENMELON

Att de fina skalen från vattenmelon som du ätit kan användas till eller som syltgurka är säkert en nyhet för de flesta. Men de blir verkligen goda och är inte svåra att göra heller. De smakar precis som gammaldags syltgurkor.

Ca 2 l färdig konserv

1 1/4 kg skal från vattenmelon
1 l vatten
2 tsk salt
1 tsk alun

Lag:
3 dl ättiksprit
3 dl vatten
5 dl socker
2 bitar hel kanel
10 hela kryddnejlikor
1 msk hel kryddpeppar
2 krossade lagerblad


Skrapa vattenmelonskalen rena från fruktkött och borsta dem. Skär av det yttersta gröna skalet och skär skalköttet i bitar.

Blanda vatten, salt och alun. Lägg skalbitarna i en skål och häll över vattenblandningen. Låt stå kallt över en natt. Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda samman ättika, vatten och socker i en syltgryta. Knyt in kryddorna i en bit tunt bomullstyg, t ex gasväv. Lägg ned dem och koka upp lagen. Låt den koka minst 10 minuter. Skumma.

Lägg ned skalbitarna och låt dem långsamt sjuda i lagen tills de blivit nästan genomskinliga. Tiden beror på hur tjocka bitarna är och hur mogen melonen var. Ta upp skalbitarna efter hand och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.

Låt lagen koka ytterligare ca 10 minuter. Ta upp kryddorna och häll lagen het över melonen. Låt det hela stå 2 dagar på kall plats. Koka då upp lagen igen med kryddorna och låt den kallna. Häll den över melonen. Bind över burkarna och förvara svalt och mörkt.

Ca 45 minuter att förbereda
Ca 8 timmar för skalen att dra
Ca 35 minuter att koka
Ca 2 dagar att dra i lagen


Kom ihåg:
I alla ättiksinläggningar är det ättikan som tillsammans med socker eller salt hjälper till att bevara konserven. Genom att man oftast använder en blandning av ättika och socker eller ev salt får konserven också en fin, karaktäristisk smak.

Det är viktigt att du häller upp konserven på väl rengjorda burkar. Om de inte är rena kan både jästsvampar och mögelsvampar finnas kvar och de minskar givetvis hållbarheten på konserven.

Du bör också alltid förvara konserver så mörkt och svalt som möjligt. Lagom temperatur är ca 10°. Har du för varmt kan konserven mögla eller jäsa. Dessutom kan den missfärgas och vitaminerna förstörs snabbare.

Till den här konserven tar du vara på melonskalen, som annars brukar slängas bort. Du skär först bort det röda fruktköttet och använder det som frukt till efterrätt, sallad, sorbet, glass eller liknande. Det blir alltså en mycket billig och god konserv.

Melonen får inte vara för mogen och lös, melonskalen måste vara hårda, fasta och knapriga.

Du behöver inte använda alun till konserven, men alun gör melonen knaprigare.

Du kan använda en hel bit ingefära i lagen, den ger en fin brytning.

Du kan också tillsätta litet rivet citronskal och ett par matskedar pressad citronsaft i lagen. Det ger en frisk smak.

Tips och idéer:
Njut av vattenmelon medan den är i säsong men ta vara på skalen till denna konserv. Den kan bli en både billig och mycket uppskattad julklapp.

Du kan koka in syltgurka efter detta recept. Använd då vit slanggurka = asiegurka. Låt ett par bitar muskotblomma koka med lagen.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar