DAGENS RECEPT 13-09-28
RÅRIVEN ÄPPELKRÄM
Äpplenas friskhet och goda smak kommer väl till sin rätt i den rårivna "krämen". Den kan serveras som efterrätt men går också bra att bjuda i stället för äppelmos till skinka och andra rätter av griskött.
4 portioner
4 medelstora syrliga äpplen
ev citronsaft
4 dl äppelmust
4 dl vatten
4 msk potatismjöl
ev socker
Skölj äpplena väl. Skala dem om de har mycket grovt skal eller är fläckiga. Råriv dem på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ev över litet citronsaft.
Blanda äppelmust, vatten och potatismjöl i en kastrull. Låt blandningen långsamt sjuda upp under ständig omrörning. Den får inte koka, ska bara tjockna. Tillsätt genast de rårivna äpplena och rör om väl. Häll upp krämen.
Låt krämen kallna och strö ev litet socker på ytan.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Byt ut två av äpplena mot morötter i stället. Skala och råriv dem. Blanda ned i krämen som då blir riktigt hälsosam. Bra som mellanmål till hungriga skolbarn.
Kom ihåg:
Syrliga äppelsorter som är lämpliga till denna rätt är t ex Gravensteiner, Cox Pomona, Signe Tillisch men också många andra nyare sorter. Fallfrukt går utmärkt att använda då äpplena ändå ska rivas.
Du kan smaksätta krämen med kanel, ingefära eller rivet citronskal till efterrätt.
Om äpplena är mycket söta kan du göra krämen friskare genom att tillsätta ½ dl nypressad citronsaft. Minska då mängden vatten till 3 dl. Tillsätt citronsaften tillsammans med äpplena till krämen.
Citronsaften ska inte koka, då förstörs större delen av C-vitaminet.
Om du vill servera krämen till kött och liknande kan du smaksätta den med riven pepparrot eller senap.
Tips och idéer:
Om du har skalat mycket äpplen till andra rätter, så släng inte bort skalen. Skölj dem väl och lägg dem i en kastrull. Häll på litet vatten som inte får gå över skalen. Koka upp och låt långsamt sjuda några minuter. Sila upp blandningen och ta vara på spadet. Söta spadet efter önskan och använd som måltidsdryck - gott och billigt.
RÅRIVEN ÄPPELKRÄM
Äpplenas friskhet och goda smak kommer väl till sin rätt i den rårivna "krämen". Den kan serveras som efterrätt men går också bra att bjuda i stället för äppelmos till skinka och andra rätter av griskött.
4 portioner
4 medelstora syrliga äpplen
ev citronsaft
4 dl äppelmust
4 dl vatten
4 msk potatismjöl
ev socker
Skölj äpplena väl. Skala dem om de har mycket grovt skal eller är fläckiga. Råriv dem på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ev över litet citronsaft.
Blanda äppelmust, vatten och potatismjöl i en kastrull. Låt blandningen långsamt sjuda upp under ständig omrörning. Den får inte koka, ska bara tjockna. Tillsätt genast de rårivna äpplena och rör om väl. Häll upp krämen.
Låt krämen kallna och strö ev litet socker på ytan.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Byt ut två av äpplena mot morötter i stället. Skala och råriv dem. Blanda ned i krämen som då blir riktigt hälsosam. Bra som mellanmål till hungriga skolbarn.
Kom ihåg:
Syrliga äppelsorter som är lämpliga till denna rätt är t ex Gravensteiner, Cox Pomona, Signe Tillisch men också många andra nyare sorter. Fallfrukt går utmärkt att använda då äpplena ändå ska rivas.
Du kan smaksätta krämen med kanel, ingefära eller rivet citronskal till efterrätt.
Om äpplena är mycket söta kan du göra krämen friskare genom att tillsätta ½ dl nypressad citronsaft. Minska då mängden vatten till 3 dl. Tillsätt citronsaften tillsammans med äpplena till krämen.
Citronsaften ska inte koka, då förstörs större delen av C-vitaminet.
Om du vill servera krämen till kött och liknande kan du smaksätta den med riven pepparrot eller senap.
Tips och idéer:
Om du har skalat mycket äpplen till andra rätter, så släng inte bort skalen. Skölj dem väl och lägg dem i en kastrull. Häll på litet vatten som inte får gå över skalen. Koka upp och låt långsamt sjuda några minuter. Sila upp blandningen och ta vara på spadet. Söta spadet efter önskan och använd som måltidsdryck - gott och billigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar