söndag 4 augusti 2013

Dagens recept: Spenatdip

DAGENS RECEPT 13-08-04

SPENATDIP

Råa grönsaker är goda att dippa i en väl smaksatt sås. Här har vi blandat gräddfil och crème fraîche med spenat och kryddörter. Ställ gärna dipskålen på en bädd av krossad is, det ser trevligt ut och håller såsen fräsch och sval.

4 - 6 portioner

1 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
2 msk riven rå lök
1 msk klippt gräslök
1 tsk söndersmulad körvel
200 g färsk spenat
eller motsvarande mängd djupfryst
½ tsk salt
litet riven muskotnöt
färska grönsaker som morötter, gurka,
rädisor, selleri, paprika, champinjoner


Blanda gräddfil och crème fraîche försiktigt. Tillsätt lök, gräslök och körvel. Låt stå en stund. Rensa och skölj den färska spenaten. Förväll den i lättsaltat vatten några minuter. Häll av spadet. Låt spenaten svalna och hacka den. Den djupfrysta spenaten behöver bara tina. Rör ned spenaten i gräddfilsblandningen och smaksätt med salt och muskot.

Häll upp dipen i en skål. Bjud den som tilltugg till olika grönsaker, chips, kex eller liknande.

Ca 15 minuter att tillaga


Billigare:
Blanda lika delar gräddfil och yoghurt eller vanlig filmjölk. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Blanda lika delar Keso och gräddfil. I övrigt som i vårt recept.

Eller
blanda lika delar majonnäs och gräddfil. I övrigt som i vårt recept.

Eller
smaksätt spenatdipen med 3 msk rökt kaviar eller 4 - 6 mosade ansjovisfiléer. Det ger en fin, lätt salt smak. Uteslut saltet i receptet.

Festligare:
Mosa 2 väl mogna avocados med 2 msk pressad citronsaft. Blanda ned 2 dl crème fraîche. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Färsk spenat innehåller oxalsyra som bildar en olöslig förening med bl a kalcium i t ex mjölk. Detta gör att vi har svårt att tillgodogöra oss mjölkens kalcium. Det är därför klokt att alltid förvälla spenaten och sedan hälla bort förvällningsvattnet.

Körvel och gräslök är två kryddörter som passar bra att smaksätta spenat med. Gott i både soppa och stuvning.

Muskot är en krydda som också är god tillsammans med spenat. Den förekommer som muskotnöt och muskotblomma, den senare används mycket till ättiksinläggningar av olika slag. Riven muskotnöt är också gott som krydda till potatismos, potatisplättar, potatissoppa m m.

Tips och idéer:
Om den färska spenaten slokar något kan man fräscha upp den genom att låta den ligga en stund i iskallt vatten - helst med istärningar i.

Mangold påminner mycket om spenat och kan användas i stället för spenat i många rätter. Den är kraftigare och har stora, krispiga blad. Stjälkarna kan man förvälla och servera som grönrätt med litet rört smör.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar