Idag tar vi något svalt, det är minst sagt av nöden!
DAGENS RECEPT 13-08-03
FRUKTSORBET MED FIL
Vad kan smakmässigt vara mer lockande en varm sommardag än en frisk sorbet med sommarens bär och frukter? Här kan man kombinera efter egen önskan och efter vad den egna täppan ger av härliga råvaror. Filmjölken gör sorbeten extra god och krämig.
4 portioner
4 dl vatten
1½ dl socker
rivet skal av ½ citron
saft av 1 citron
2 dl mosade, färska bär och/eller frukt
3 äggvitor
1 dl florsocker
1 dl filmjölk eller gräddfil
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Gör två
satser och frys dem var för sig.
Koka upp vatten, socker och citronskal. Låt lagen koka några minuter. Låt den kallna och tillsätt citronsaft. Mosa de bär eller den frukt du valt. Om du använder melon måste den vara riktigt mogen och mjuk. Beräkna drygt 2 dl bärmassa. Rör ned den i sockerlagen.
Häll blandningen i en skål och sätt in den i frysen. Låt den stå tills den är så gott som genomfrusen, tar ca 1½ timme.
Vispa under tiden äggvitorna till mycket hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare en stund tills massan är pösig och fast. Ta ut fruktblandningen ur frysen och vispa eller rör den smidig. Tillsätt filmjölk eller gräddfil och rör om. Vänd ned vitorna i massan.
Häll upp sorbeten i den skål eller de portionsglas den ska serveras ur. Ställ dem tillbaka i frysen och låt det hela frysa ytterligare 1 - 2 timmar. Garnera med färska bär eller frukt och servera genast.
Gott att servera med mandelspån eller mandelflarn.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 3 timmar att frysa
Enklare:
Beräkna 4 dl mosade bär och/eller frukt. Sockra bärmassan med 1½ - 2 dl socker. Smaksätt gärna med litet citronsaft. Rör ned gräddfilen eller filmjölken. Blanda väl. Vispa äggvitorna till skum. Rör ned dem. Frys massan som i vårt recept men rör den efter halva frystiden. Servera.
Festligare:
Gör sorbeten som i vårt recept men tillsätt antingen 1½ dl vitt vin eller 3 msk torr sherry eller madeira. Uteslut filen. Frys massan som i vårt recept. Tillsätt de vispade äggvitorna med sockret efter ca 1½ timmes frysning. Rör eller vispa blandningen smidig först.
Kom ihåg:
En sorbet brukar inte innehålla vare sig mjölk eller grädde. Detta är emellertid en ny variant, som blir något smidigare och krämigare.
Det är viktigt att du rör i sorbeten under frysningen. Den ska bli isig, men den blir bättre i konsistensen om du rör eller vispar upp den efter halva frystiden.
Sorbet tinar mycket snabbt. Du bör därför inte ta den ur frysen förrän strax innan den ska serveras.
Tips och idéer:
Eftersom bären ändå ska mosas kan du använda litet övermogna bär till sorbeten. Men de får givetvis inte vara mögliga eller skadade på något sätt.
Du kan blanda samman flera olika bär och frukter, t ex hallon, jordgubbar, smultron, blåbär, körsbär, melon, päron, björnbär eller plommon.
Frys in:
Detta är en efterrätt som du kan göra långt i förväg och frysa in. Frys den i en större form. Vispa sedan upp den samma dag du ska servera den och lägg upp den i portionsskålar eller serveringsskål. Förvaringstid ca 3 månader.
DAGENS RECEPT 13-08-03
FRUKTSORBET MED FIL
Vad kan smakmässigt vara mer lockande en varm sommardag än en frisk sorbet med sommarens bär och frukter? Här kan man kombinera efter egen önskan och efter vad den egna täppan ger av härliga råvaror. Filmjölken gör sorbeten extra god och krämig.
4 portioner
4 dl vatten
1½ dl socker
rivet skal av ½ citron
saft av 1 citron
2 dl mosade, färska bär och/eller frukt
3 äggvitor
1 dl florsocker
1 dl filmjölk eller gräddfil
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Gör två
satser och frys dem var för sig.
Koka upp vatten, socker och citronskal. Låt lagen koka några minuter. Låt den kallna och tillsätt citronsaft. Mosa de bär eller den frukt du valt. Om du använder melon måste den vara riktigt mogen och mjuk. Beräkna drygt 2 dl bärmassa. Rör ned den i sockerlagen.
Häll blandningen i en skål och sätt in den i frysen. Låt den stå tills den är så gott som genomfrusen, tar ca 1½ timme.
Vispa under tiden äggvitorna till mycket hårt skum. Tillsätt florsockret och vispa ytterligare en stund tills massan är pösig och fast. Ta ut fruktblandningen ur frysen och vispa eller rör den smidig. Tillsätt filmjölk eller gräddfil och rör om. Vänd ned vitorna i massan.
Häll upp sorbeten i den skål eller de portionsglas den ska serveras ur. Ställ dem tillbaka i frysen och låt det hela frysa ytterligare 1 - 2 timmar. Garnera med färska bär eller frukt och servera genast.
Gott att servera med mandelspån eller mandelflarn.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 3 timmar att frysa
Enklare:
Beräkna 4 dl mosade bär och/eller frukt. Sockra bärmassan med 1½ - 2 dl socker. Smaksätt gärna med litet citronsaft. Rör ned gräddfilen eller filmjölken. Blanda väl. Vispa äggvitorna till skum. Rör ned dem. Frys massan som i vårt recept men rör den efter halva frystiden. Servera.
Festligare:
Gör sorbeten som i vårt recept men tillsätt antingen 1½ dl vitt vin eller 3 msk torr sherry eller madeira. Uteslut filen. Frys massan som i vårt recept. Tillsätt de vispade äggvitorna med sockret efter ca 1½ timmes frysning. Rör eller vispa blandningen smidig först.
Kom ihåg:
En sorbet brukar inte innehålla vare sig mjölk eller grädde. Detta är emellertid en ny variant, som blir något smidigare och krämigare.
Det är viktigt att du rör i sorbeten under frysningen. Den ska bli isig, men den blir bättre i konsistensen om du rör eller vispar upp den efter halva frystiden.
Sorbet tinar mycket snabbt. Du bör därför inte ta den ur frysen förrän strax innan den ska serveras.
Tips och idéer:
Eftersom bären ändå ska mosas kan du använda litet övermogna bär till sorbeten. Men de får givetvis inte vara mögliga eller skadade på något sätt.
Du kan blanda samman flera olika bär och frukter, t ex hallon, jordgubbar, smultron, blåbär, körsbär, melon, päron, björnbär eller plommon.
Frys in:
Detta är en efterrätt som du kan göra långt i förväg och frysa in. Frys den i en större form. Vispa sedan upp den samma dag du ska servera den och lägg upp den i portionsskålar eller serveringsskål. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar