fredag 2 augusti 2013

Dagens recept: Fina färsen

DAGENS RECEPT 13-08-02

FINA FÄRSEN

Detta är en rätt som kan serveras varm eller kall allt efter önskan. Den har fin smaksättning av kryddörter och spenat och konsistensen blir som den finaste paté. Mycket ofta kan man köpa färs till specialpriser och då blir detta dessutom en billig rätt.

8 portioner i en avlång
2-litersform

600 g finmald nötfärs
100 g finmald fläskfärs
1 tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
3 msk potatismjöl
3 ägg
275 g djupfryst hackad spenat, tinad
½ - 3/4 tsk vardera av oregano, timjan
och dragon
3 msk finhackad gul lök
1 söndersmulat lagerblad
1 dl mjölk eller grädde
150 g bacon
100 g kokt eller rökt skinka

Till 4 portioner:
Hälften av ingredienserna. Använd en liten
form som rymmer ca 1 1/4 liter.


Blanda färsen i en skål. Tillsätt salt och peppar. Rör ned potatismjölet och äggen, ett i sänder. Arbeta färsen. Tillsätt den tinade, väl avrunna spenaten. Tillsätt kryddor, lök och lagerblad och späd med mjölk eller grädde till en jämn färs.

Sätt på ugnen. Häll vatten i en långpanna till vattenbad. Klä formen med baconskivor och finhacka skinkan. Bred ut hälften av färsen i formen och lägg skinkhacket i mitten. Lägg på resten av färsen och vik över baconskivorna. Grädda färsen i vattenbad i ugn vid 175° ca 1 timme eller tills färsen är genomgräddad och har fått färg.

Ta ut färsen och häll försiktigt bort det fett som bildats. Stjälp upp formen. Servera färsen, antingen varm eller kall.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Enklare:
Uteslut både baconskivorna och skinkan som fyllning. I övrigt som i vårt recept.

Billigare:
Använd vanlig blandad köttfärs (säljs ofta till extrapris). Uteslut bacon och skinka och blanda i stället 1 dl rårivna morötter i färsen.

Festligare:
Använd kalvfärs i stället för ren nötfärs. Blanda dessutom 100 g fin mjuk leverpastej, bredbar typ, i färsen. I övrigt som i vårt recept.

Servera färsen varm med en champinjon- eller murkelsås eller en kryddig tomatsås och kokt, pressad potatis. Bjud den kall med Cumberlandsås och små ättiksgurkor eller med en fin gurksallad i senapsdressing smaksatt med dragon. Gott till är också en sallad med sparris i sås med crème fraîche, senap och persilja.

Kom ihåg:
Det är lätt att tina spenaten om du lägger den i en sil och ställer den över en liten skål att rinna av. Kläm eller pressa ut vätskan med en sked.

Om du ska servera färsen kall som paté blir den jämn och fin om du låter den ligga i press mellan ett par skärbräden.

Använd alltid så magert bacon som möjligt till denna rätt.

Du kan använda färsk spenat till rätten. Förväll den några minuter och hacka den sedan den svalnat något.

Tips och idéer:
Du kan göra den här färsen magrare genom att byta ut fläskfärsen och 100 g av nötfärsen mot 200 g Keso. Öka mängden potatismjöl till 4 msk. Uteslut baconskivorna runt färsen och använd lättmjölk att späda med.

Frys in:
Färsen går utmärkt att frysa både hel och delad i bitar. Förpacka väl i bra frysemballage. Förvaringstid högst 2 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar