torsdag 1 augusti 2013

Dagens recept: Ugnsstekta småflundror

DAGENS RECEPT 13-08-01

UGNSSTEKTA SMÅFLUNDROR

Lättare och enklare går det att steka fisk i ugn. Man behöver inte stå över stekpannan hela tiden, man slipper oset och fisken blir härlig och behåller sin saftighet. Särskilt bra till småfisk, som annars kräver mycket passning.

4 portioner

1½ kg små sandskäddor eller små flundror
2 tsk salt
1 tsk söndersmulad timjan
2 msk smör eller margarin
2 dl vitt bröd i smulor
2 dl riven god ost, t ex Cheddar
eller Emmenthaler

ev finhackad gräslök eller purjolök


Rensa fisken väl. Skrapa den på ytan med en kniv. Skölj och torka av den och flå den ev på den mörka sidan. Gnid in fisken med saltet. Lägg fisken på ett smort, ugnssäkert fat. Låt fiskarna delvis täcka varandra i "taktegelform". Strö över litet timjan.

Smält smöret och häll det över fisken. Strö över en blandning av bröd och ost. Stek fisken i ugn vid 225° ca 20 minuter. Tiden beror på hur tjocka fiskarna är - du kan behöva upp till 30 minuter för tjockare fisk.

Öka värmen till 250° de sista 5 minuterna så att ost-brödblandningen hinner få färg. Strö ev över gräslök eller purjolök och servera.

Gott att servera med kokt, gärna pressad potatis och/eller nykokt blomkål eller broccoli.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att ugnssteka


Festligare:
Rensa och förbered fisken som i vårt recept. Lägg den på ett smort, ugnssäkert fat. Häll på ca 1 dl vitt vin och låt fisken koka i ugn vid 225° ca 20 minuter. Ta ut fisken och bred över en blandning av 1½ dl crème fraîche och 2 dl riven stark ost. Öka värmen till 250 - 275°. Gratinera fisken ca 8 minuter eller tills den fått lätt färg på ytan.

Annorlunda:
Rensa och förbered fisken som i vårt recept., Lägg 1 ansjovisfilé i varje fisk och lägg fisken på ett smort, ugnssäkert fat täckt med 1½ dl finhackad gul lök eller finstrimlad purjolök. Strö över bröd-ostblandningen. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Ta alltid vara på fiskskrov och huvuden om du rensar fisk själv. Koka upp detta med litet grönsaker i vatten med salt och några hela vit- eller kryddpepparkorn och 1 lagerblad. Du får en fin buljong som du kan sila upp i små plast- eller glasburkar. Frys dem och använd som stomme till en god fisksås. Fyll inte burkarna mer än till 2/3.

Tips och idéer:
Vitt osötat bröd är det allra bästa till denna rätt. Använd alltså inte vanligt ströbröd, som ofta är kryddat och dessutom alldeles för finmalet. Inkråmet från ett småfranska eller en bit formfranska är bra.

Osten till denna rätt kan vara grovt riven - riv på grövsta sidan av rivjärnet. Låt gärna osten ligga en stund i frysen så går det lättare att riva den.

Frys in:
Rätten kan förberedas och frysas in. Lägg inte på bröd- och ostsmulor förrän rätten ska tillagas. De mjuknar och ger inte den sprödhet som ska känneteckna rätten. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar