måndag 5 augusti 2013

Dagens recept: Fylld paprika

DAGENS RECEPT 13-08-05

FYLLD PAPRIKA

Paprikan hör till våra C-vitaminrikaste grönsaksfrukter och kan ätas både rå och tillagad. Särskilt god blir den om man fyller den med någon väl smaksatt färs, med ris eller svamp eller med ost och skinka.

4 portioner

4 stora jämna paprikor
eller 8 små
1½ dl långkornigt ris
vatten, salt
2 purjolökar
2 stjälkar blekselleri
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
1 msk äkta soya
3 ägg
1 dl riven ost

1 dl buljong
1 dl grovt riven ost


Sätt på riset i kokande vatten med salt. Koka i ca 20 minuter. Följ anvisningen på paketet. Låt riset ånga av och svalna.

Skölj paprikorna. Skär av ett lock vid bladfästet och ta noga bort alla kärnor. Låt paprikorna rinna av. Strimla det lilla av paprikan som sitter kvar på "locket". Skölj väl och strimla fint purjolök och blekselleri. Fräs purjolök, selleri och den strimlade paprikan mjuka i litet matfett i en stekpanna.

Blanda riset med grönsakerna och krydda med salt, peppar och soya. Tillsätt äggen och osten. Ställ paprikorna i en smord, ugnssäker form och fyll dem med risblandningen. Grädda i ugn vid 200° ca 35 minuter. Ös då och då med det spad som bildats. Späd med litet buljong mot slutet av gräddningen och strö över den grovt rivna osten.

Gott att servera med bröd och smör och gärna en sallad.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda


Snabbare:
Använd snabbris. Blanda riset med de råa, strimlade grönsakerna. Fyll blandningen i paprikorna och ställ dem i en låg, vid kastrull. Späd med buljong. Lägg på ett lock och sjud dem på svag, jämn värme ca 20 minuter eller tills de känns lagom mjuka och risblandningen "stannat".

Annorlunda:
Förbered och gör rätten som i vårt recept. Ställ paprikorna i en smord, ugnssäker form. Häll på en burk outspädd tomatsoppa eller en burk konserverade tomater med spad. Krydda lätt med oregano eller rosmarin och grädda i ugn vid 200° som i vårt recept. Strö mot slutet av gräddningen litet stark ost över paprikorna. Öka värmen till 250° och gratinera ca 10 minuter eller tills osten smält ned och fått lätt färg.

Kom ihåg:
Du kan använda röda, gula eller gröna paprikor till denna rätt. Den gula och röda paprikan anses ha något mildare smak än den gröna.

Fruktköttet hos paprika är milt och fylligt. Kärnorna är däremot mycket skarpa, nästan brännande, i smaken. Var därför noga med att plocka bort alla kärnor.

Tips och idéer:
Paprika är inte bara god utan också nyttig. Den innehåller mycket C-vitamin och dessutom karotin.

Paprika är god rå på smörgås, fin i sallader och i grytor och soppor. Finhackad paprika kan du blanda i färsrätter av olika slag.

Tomatpaprika är en ny variant. Den är ganska platt och veckig, ser i formen nästan ut som en tomat och har mild smak.

Frys in:
Du kan förbereda och frysa in den här rätten. Ibland kan man köpa paprika till extra lågt pris och då kan det vara lämpligt att laga för frysen. Gör färdig rätten i den form den ska tillagas i och frys in. Paprikan förlorar litet av sin spänst under frysningen. Förvaringstid ca 6 månader.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar