DAGENS RECEPT 13-08-06
PERSIKOTÅRTA
En tunn, spröd tårtbotten av pajdeg, mördeg eller smördeg med en härlig fyllning av persikor och jordgubbar eller hallon blir en uppfriskande, ganska mager tårta. Glasera med äppelgelé.
1 tårta, 8 - 10 bitar
Mördegsbotten:
200 g smör eller margarin
½ dl socker
2 äggulor
5 dl vetemjöl
Fyllning:
4 persikor
½ l färska jordgubbar eller hallon
1 dl äppelgelé
Rör matfett och socker så att det blir poröst. Rör ned äggulorna och arbeta in mjölet. Forma degen till en bulle och låt den ligga i kylskåp ca 1 timme.
Förbered under tiden frukten. Skölj persikorna, snitta dem och dra av skinnet. Skölj jordgubbar eller hallon om så behövs. Skär persikorna i klyftor och droppa över litet citronsaft.
Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen till en rund kaka och klä en rund, låg form, gärna springform, med den. Grädda i ugn ca 20 minuter eller tills botten har fått fin färg och verkar genomgräddad. Ta ut den och låt den svalna. Täck med persikor och jordgubbar eller hallon.
Värm geléet lätt så att det precis smälter. Häll det försiktigt över frukten så att den blir glaserad.
Gott att servera enbart som den är eller med vispad grädde eller glass om du så vill.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 20 minuter att grädda
Snabbare:
Använd fryst smördeg i stället. Kavla ut den lätt och klä formen. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör degen och förbered frukten som i vårt recept. Flisa eller riv på grövsta sidan av ett rivjärn ca 150 g mandelmassa. Rör ut den med 1 äggula och 1 msk konjak, sherry eller apelsinjuice. Grädda botten ca 10 minuter. Ta ut den. Bred försiktigt mandelsmeten över och grädda ytterligare 10 - 15 minuter. Låt tårtbotten svalna. Täck med frukt som i vårt recept. Glasera med äppelgelé eller stänk konjak, sherry eller apelsinjuice över frukten. Servera med glass eller vispad grädde.
Kom ihåg:
Du kan använda en enkel pajdeg till denna tårta. Hacka då samman 150 g smör eller margarin med drygt 3 dl vetemjöl. Arbeta snabbt in 3 msk vatten eller grädde och gärna 1 krm ättiksprit. Det senare gör degen sprödare. Låt degen vila. I övrigt som i vårt recept.
Jordgubbar och hallon blir gärna mosiga om man sköljer dem för häftigt i vatten. Skölj dem försiktigt och låt dem rinna av väl.
Tips och idéer:
Du kan grädda degen som en längd i stället. Bra om du använder fryst smördeg. I övrigt som i vårt recept.
Du kan använda konserverade persikor till tårtan. Låt dem rinna av väl och skär dem i klyftor. I övrigt som i vårt recept.
Frys in:
Du kan baka flera bottnar av denna tårta och frysa in för kommande behov. Frys dem först i formen sedan de kallnat. Ta sedan ut dem ur formen och förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
PERSIKOTÅRTA
En tunn, spröd tårtbotten av pajdeg, mördeg eller smördeg med en härlig fyllning av persikor och jordgubbar eller hallon blir en uppfriskande, ganska mager tårta. Glasera med äppelgelé.
1 tårta, 8 - 10 bitar
Mördegsbotten:
200 g smör eller margarin
½ dl socker
2 äggulor
5 dl vetemjöl
Fyllning:
4 persikor
½ l färska jordgubbar eller hallon
1 dl äppelgelé
Rör matfett och socker så att det blir poröst. Rör ned äggulorna och arbeta in mjölet. Forma degen till en bulle och låt den ligga i kylskåp ca 1 timme.
Förbered under tiden frukten. Skölj persikorna, snitta dem och dra av skinnet. Skölj jordgubbar eller hallon om så behövs. Skär persikorna i klyftor och droppa över litet citronsaft.
Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen till en rund kaka och klä en rund, låg form, gärna springform, med den. Grädda i ugn ca 20 minuter eller tills botten har fått fin färg och verkar genomgräddad. Ta ut den och låt den svalna. Täck med persikor och jordgubbar eller hallon.
Värm geléet lätt så att det precis smälter. Häll det försiktigt över frukten så att den blir glaserad.
Gott att servera enbart som den är eller med vispad grädde eller glass om du så vill.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 20 minuter att grädda
Snabbare:
Använd fryst smördeg i stället. Kavla ut den lätt och klä formen. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör degen och förbered frukten som i vårt recept. Flisa eller riv på grövsta sidan av ett rivjärn ca 150 g mandelmassa. Rör ut den med 1 äggula och 1 msk konjak, sherry eller apelsinjuice. Grädda botten ca 10 minuter. Ta ut den. Bred försiktigt mandelsmeten över och grädda ytterligare 10 - 15 minuter. Låt tårtbotten svalna. Täck med frukt som i vårt recept. Glasera med äppelgelé eller stänk konjak, sherry eller apelsinjuice över frukten. Servera med glass eller vispad grädde.
Kom ihåg:
Du kan använda en enkel pajdeg till denna tårta. Hacka då samman 150 g smör eller margarin med drygt 3 dl vetemjöl. Arbeta snabbt in 3 msk vatten eller grädde och gärna 1 krm ättiksprit. Det senare gör degen sprödare. Låt degen vila. I övrigt som i vårt recept.
Jordgubbar och hallon blir gärna mosiga om man sköljer dem för häftigt i vatten. Skölj dem försiktigt och låt dem rinna av väl.
Tips och idéer:
Du kan grädda degen som en längd i stället. Bra om du använder fryst smördeg. I övrigt som i vårt recept.
Du kan använda konserverade persikor till tårtan. Låt dem rinna av väl och skär dem i klyftor. I övrigt som i vårt recept.
Frys in:
Du kan baka flera bottnar av denna tårta och frysa in för kommande behov. Frys dem först i formen sedan de kallnat. Ta sedan ut dem ur formen och förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar