DAGENS RECEPT 13-08-07
SMÅ ÄTTIKSGURKOR
Det här är en ny och god variant på ättiksgurkor, inlagda med mycket rödlök och senapsfrön. Gurkorna blir inte bara mycket hållbara utan också krispiga och spröda i konsistensen.
3 kg gurkor
Lag 1:
1 dl salt/liter vatten
Lag 2:
1 1/4 l vatten
1 l ättiksprit
7 dl socker
2 tsk hela senapsfrön
1 tsk hel vitpeppar
2 söndersmulade lagerblad
litet muskotblomma, ca 2 g
4 små jämna rödlökar
Välj så jämnstora gurkor som möjligt. De ska vara fasta och får inte ha några mjuka partier. Borsta gurkorna väl i ljummet vatten. Se till att all sand och ev jordrester försvinner. Lägg gurkorna i en kruka.
Mät upp ca 2 l vatten och blanda med salt. Häll lagen över gurkorna - den ska täcka väl. Låt gurkorna stå svalt 1 dygn. Häll av lagen.
Blanda ättiksprit, vatten, socker och kryddor. Koka upp lagen och låt den koka en stund, så att den blir litet simmig. Lägg gurkorna i en väl rengjord kruka. Häll den heta lagen över gurkorna. Täck med den skivade rödlöken. Låt gurkorna stå i köket 1 - 2 dygn. Häll av lagen och koka den en gång till. Skumma väl och häll den het över gurkorna.
Bind över krukorna och förvara gurkorna svalt och mörkt. Gurkorna är färdiga efter ca 5 veckor.
Ca 30 minuter att förbereda
1 dygn att ligga i saltlake
Ca 5 veckor att mogna
Annorlunda:
Du kan lägga rena blad av svarta vinbär eller körsbär varvvis med gurkorna innan du häller på ättikslagen.
Du kan också varva gurkorna med fräscha dillkronor, de ger en pikant och spännande smak.
1 bit pepparrot, ca 150 g, kan du också använda i detta recept. Skala pepparroten och skär den i små, jämna tärningar. Lägg pepparrotstärningarna varvvis med gurkorna i krukan innan du häller på den heta ättikslagen. Pepparrot har en konserverande inverkan.
Du kan också tillsätta 2 tsk hela kryddnejlikor till ättikslagen, när du ska koka den.
Kom ihåg:
Det är viktigt att både gurkor, blad, dill, pepparrot e t c som du använder är väl rengjorda. De kan annars göra att gurkorna jäser eller möglar.
Ättiksgurkorna måste förvaras både svalt och mörkt. Temperaturen i förvaringsrummet bör inte överstiga 10 grader.
I äldre recept rekommenderas ofta att man ska tillsätta alun till ättiksgurkor och liknande inläggningar. Alun ger gurkor en bättre och fastare konsistens. Ibland rekommenderas också vinsten, som har konserverande inverkan. Till detta recept behövs dock varken alun eller vinsten.
Tips och idéer:
Du kan använda grovt salt till saltlaken. Beräkna då mer grovt salt eftersom det grova saltet bara väger ca 100 g/dl.
Du kan använda ättiksyra till ättikslagen. Beräkna då 5 dl ättiksyra och 18 dl vatten. Socker och kryddor som i vårt recept.
Förvara gurkor i kärl av porslin, glas eller stengods.
SMÅ ÄTTIKSGURKOR
Det här är en ny och god variant på ättiksgurkor, inlagda med mycket rödlök och senapsfrön. Gurkorna blir inte bara mycket hållbara utan också krispiga och spröda i konsistensen.
3 kg gurkor
Lag 1:
1 dl salt/liter vatten
Lag 2:
1 1/4 l vatten
1 l ättiksprit
7 dl socker
2 tsk hela senapsfrön
1 tsk hel vitpeppar
2 söndersmulade lagerblad
litet muskotblomma, ca 2 g
4 små jämna rödlökar
Välj så jämnstora gurkor som möjligt. De ska vara fasta och får inte ha några mjuka partier. Borsta gurkorna väl i ljummet vatten. Se till att all sand och ev jordrester försvinner. Lägg gurkorna i en kruka.
Mät upp ca 2 l vatten och blanda med salt. Häll lagen över gurkorna - den ska täcka väl. Låt gurkorna stå svalt 1 dygn. Häll av lagen.
Blanda ättiksprit, vatten, socker och kryddor. Koka upp lagen och låt den koka en stund, så att den blir litet simmig. Lägg gurkorna i en väl rengjord kruka. Häll den heta lagen över gurkorna. Täck med den skivade rödlöken. Låt gurkorna stå i köket 1 - 2 dygn. Häll av lagen och koka den en gång till. Skumma väl och häll den het över gurkorna.
Bind över krukorna och förvara gurkorna svalt och mörkt. Gurkorna är färdiga efter ca 5 veckor.
Ca 30 minuter att förbereda
1 dygn att ligga i saltlake
Ca 5 veckor att mogna
Annorlunda:
Du kan lägga rena blad av svarta vinbär eller körsbär varvvis med gurkorna innan du häller på ättikslagen.
Du kan också varva gurkorna med fräscha dillkronor, de ger en pikant och spännande smak.
1 bit pepparrot, ca 150 g, kan du också använda i detta recept. Skala pepparroten och skär den i små, jämna tärningar. Lägg pepparrotstärningarna varvvis med gurkorna i krukan innan du häller på den heta ättikslagen. Pepparrot har en konserverande inverkan.
Du kan också tillsätta 2 tsk hela kryddnejlikor till ättikslagen, när du ska koka den.
Kom ihåg:
Det är viktigt att både gurkor, blad, dill, pepparrot e t c som du använder är väl rengjorda. De kan annars göra att gurkorna jäser eller möglar.
Ättiksgurkorna måste förvaras både svalt och mörkt. Temperaturen i förvaringsrummet bör inte överstiga 10 grader.
I äldre recept rekommenderas ofta att man ska tillsätta alun till ättiksgurkor och liknande inläggningar. Alun ger gurkor en bättre och fastare konsistens. Ibland rekommenderas också vinsten, som har konserverande inverkan. Till detta recept behövs dock varken alun eller vinsten.
Tips och idéer:
Du kan använda grovt salt till saltlaken. Beräkna då mer grovt salt eftersom det grova saltet bara väger ca 100 g/dl.
Du kan använda ättiksyra till ättikslagen. Beräkna då 5 dl ättiksyra och 18 dl vatten. Socker och kryddor som i vårt recept.
Förvara gurkor i kärl av porslin, glas eller stengods.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar