DAGENS RECEPT 13-08-08
BLÅBÄRSSYLT
Bästa sylten till både plättar och pannkakor tycker många, och nog är det härligt att ha några burkar blåbärssylt i skafferiet för långa vintermånader. Har man möjlighet att plocka bären själv blir sylten ganska billig.
Drygt 2 l sylt
4 l blåbär
1 dl vatten
1 1/4 kg socker
2 krm natriumbensoat
Rensa bären väl. Skölj dem försiktigt så att de inte blir mosiga och låt dem rinna av lätt. Lägg dem i en syltgryta och häll på vattnet. Hetta långsamt upp bären och låt dem koka ca 5 minuter. Hetta upp på nytt och låt sedan sylten koka ca 15 minuter. Rör inte utan skaka grytan så att sockret och bären blir väl blandade och skummet flyter upp till ytan.
Skumma sylten väl. Häll upp litet av den varma sylten i en kopp. Tillsätt natriumbensoat och rör ned denna blandning i den färdiga sylten. Häll genast upp sylten på varma, rengjorda burkar. Tillslut dem genast med skruvlock eller paraffinera sylten.
Förvara sylten mörkt och svalt.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Enklare:
Blanda de rensade bären med vattnet i syltgrytan. Ställ på sval plats och låt stå över natten. Då hinner bären safta sig. Koka upp och tillsätt sockret. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Det är viktigt att du skummar sylten väl, annars kan den mögla eller jäsa. Mögel- eller jästsvampar trivs nämligen bra i sylt- eller saftskum.
Om du använder burkar med skruvlock till sylten kan du vända på burkarna så snart du skruvat på locket, alltså medan sylten ännu är het. Då fäster locken fort och bra.
Om du i stället vill paraffinera sylten låter du den svalna något. Smält paraffinet försiktigt och häll det över ytan på sylten. Gör om proceduren två gånger så att kanterna blir helt täta. Bind över burkarna med smörpapper eller liknande när paraffinet är helt kallt.
Om du paraffinerar sylten kan du lägga ett dubbelvikt rent snöre som en ögla i paraffinet. Det bildar då ett handtag, så att det går lätt att lyfta upp paraffinkakan när du ska använda sylten.
Smält aldrig paraffin över öppen låga. Smält i stället i vattenbad på hög värme.
Tips och idéer:
När du rensar blåbären kan du lägga dem, en liten mängd i taget, på en fuktad handduk. Då brukar skräpet fastna och du kan lätt rulla ned bären i syltgrytan.
Märk alltid syltburkarna med årtal och gärna månad, detta för att du lättare ska kunna använda den äldsta sylten först.
BLÅBÄRSSYLT
Bästa sylten till både plättar och pannkakor tycker många, och nog är det härligt att ha några burkar blåbärssylt i skafferiet för långa vintermånader. Har man möjlighet att plocka bären själv blir sylten ganska billig.
Drygt 2 l sylt
4 l blåbär
1 dl vatten
1 1/4 kg socker
2 krm natriumbensoat
Rensa bären väl. Skölj dem försiktigt så att de inte blir mosiga och låt dem rinna av lätt. Lägg dem i en syltgryta och häll på vattnet. Hetta långsamt upp bären och låt dem koka ca 5 minuter. Hetta upp på nytt och låt sedan sylten koka ca 15 minuter. Rör inte utan skaka grytan så att sockret och bären blir väl blandade och skummet flyter upp till ytan.
Skumma sylten väl. Häll upp litet av den varma sylten i en kopp. Tillsätt natriumbensoat och rör ned denna blandning i den färdiga sylten. Häll genast upp sylten på varma, rengjorda burkar. Tillslut dem genast med skruvlock eller paraffinera sylten.
Förvara sylten mörkt och svalt.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Enklare:
Blanda de rensade bären med vattnet i syltgrytan. Ställ på sval plats och låt stå över natten. Då hinner bären safta sig. Koka upp och tillsätt sockret. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Det är viktigt att du skummar sylten väl, annars kan den mögla eller jäsa. Mögel- eller jästsvampar trivs nämligen bra i sylt- eller saftskum.
Om du använder burkar med skruvlock till sylten kan du vända på burkarna så snart du skruvat på locket, alltså medan sylten ännu är het. Då fäster locken fort och bra.
Om du i stället vill paraffinera sylten låter du den svalna något. Smält paraffinet försiktigt och häll det över ytan på sylten. Gör om proceduren två gånger så att kanterna blir helt täta. Bind över burkarna med smörpapper eller liknande när paraffinet är helt kallt.
Om du paraffinerar sylten kan du lägga ett dubbelvikt rent snöre som en ögla i paraffinet. Det bildar då ett handtag, så att det går lätt att lyfta upp paraffinkakan när du ska använda sylten.
Smält aldrig paraffin över öppen låga. Smält i stället i vattenbad på hög värme.
Tips och idéer:
När du rensar blåbären kan du lägga dem, en liten mängd i taget, på en fuktad handduk. Då brukar skräpet fastna och du kan lätt rulla ned bären i syltgrytan.
Märk alltid syltburkarna med årtal och gärna månad, detta för att du lättare ska kunna använda den äldsta sylten först.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar