fredag 9 augusti 2013

Dagens recept: Fyllda pitabröd

DAGENS RECEPT 13-08-09

FYLLDA PITABRÖD

Ända upp till Norden har dessa goda bröd hittat. De är vanliga i sydligare länder, framför allt Mexico och Spanien, men påminner ändå litet om vårt inhemska tunnbröd. När man värmer upp bröden blåser de upp och man får en "ficka" som man kan fylla.

4 portioner

4 stora eller 8 små pitabröd

Fyllning:
2 hårdkokta ägg
1 burk tonfisk i vatten, 200 g
1 strimlad purjolök
2 tomater

Sås:
1 msk senap
1 msk vinäger
1 msk vatten
2 msk matolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
4 msk rostade, hackade jordnötter

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats salladssås.


Hetta upp ugnen till 200°. Lägg pitabröden på en plåt.

Förbered fyllningen. Hacka äggen. Låt tonfisken rinna av väl och dela den i mindre bitar. Skölj och strimla purjolöken fint. Skölj tomaterna och skär dem i tärningar. Blanda samman allt. Blanda samman salladssåsen.

Värm pitabröden i ugnen ca 5 minuter. Klipp av ett lock på bröden i övre kanten. Fyll med salladen och häll såsen över direkt i varje bröd. Strö över nötterna och servera genast.

Gott att servera enbart eller med fräscha salladsblad.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att värma i ugn


Enklare:
Använd mjukt tunnbröd eller något annat mjukt bröd, t ex Hönökakor, till rätten. I övrigt som i vårt recept. Bröden behöver inte värmas men de blir godare varma.

Festligare:
Använd 1 burk (ca 225 g) inkokt lax till fyllningen i stället för tonfisk. Gör en god gravlaxsås på 3 msk senap, 1 msk vinäger, 1 krm svartpeppar, 1 tsk socker, 3 msk hackad dill och 4 msk matolja. Rör snabbt samman den.

Eller blanda 2 msk gräddfil i såsen om du vill ha den simmigare. Uteslut jordnötterna. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Använd rökt makrill eller böckling eller sardiner i olja i fyllningen i stället för tonfisk. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan använda tonfisk i olja till fyllningen. Låt tonfisken rinna av och använd oljan till salladssåsen.

Du bör inte hälla salladssåsen på fyllningen i bröden för tidigt utan först när de ska serveras. Bröden blir annars mjuka och kladdiga.

Du kan använda rikligt med finhackad persilja i fyllningen i stället för purjolök, om du inte tycker om lök. Dill eller annat kryddgrönt går också bra.

Tips och idéer:
Du kan fylla nygräddade scones med vår fyllning om du vill. Skär då upp dem och lägg fyllningen emellan de varma bröden. Häll på såsen och servera genast.

De här bröden är goda som matsäckssmörgåsar. Fyll dem inte från början utan blanda samman salladen med såsen. Lägg den i en plastburk eller glasburk med lock. Låt sedan var och en fylla sina bröd när de ska ätas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar