lördag 10 augusti 2013

Dagens recept: Mjuk kaka med jordgubbar

DAGENS RECEPT 13-08-10

MJUK KAKA MED JORDGUBBAR

Det här är en saftig, frisk kaka med fin smak av jordgubbar, som verkligen gör den annorlunda och speciell. Det går bra att använda litet övermogna bär till den och man kan också variera kryddningen efter önskan.

1 kaka i en 1½-litersform

150 g smör eller margarin
3 ägg
3 dl farin
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
2 krm riven muskotnöt
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl gräddfil
1 dl mosade, färska jordgubbar
1 dl grovt hackade valnötter


Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och farin väl tills sockret smält ordentligt. Blanda kryddor, mjöl och bikarbonat väl. Rör ned det smälta matfettet i äggblandningen. Tillsätt gräddfil, jordgubbar och valnötter och blanda väl. Rör till sist ned mjölblandningen och rör om ordentligt.

Häll smeten i en väl smord och bröad form och grädda kakan på nedersta falsen vid 175° ca 1 timme eller tills den fått fin färg, pöst upp och verkar genomgräddad. Kakan blir saftig.

Lossa kakan försiktigt runt kanterna med en kniv. Låt den stå i formen en stund och stjälp sedan upp den. Låt den svalna väl innan du lägger den i en burk.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Snabbare:
Använd färdig mix till kakan. Tillsätt jordgubbar och nötter. I övrigt enligt beskrivningen på förpackningen.

Billigare:
Använd bär efter saftkoket till kakan (silduksresterna). Uteslut nötterna och rör ned 1 dl havregryn i stället. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Gör kakan enligt beskrivningen i vårt recept. Låt den grädda ca 15 minuter i 175°. Ta då försiktigt ut kakan ur ugnen, ställ den på ugnsluckan och lägg på några hela, vackra jordgubbar och några valnötshalvor som garnering. Fortsätt gräddningen enligt vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan byta ut farinsockret mot vanligt socker, men minska då mängden till 2½ dl.

Om du inte har bikarbonat hemma kan du använda bakpulver. Ta då 2 tsk bakpulver i stället.

Du kan utesluta muskot i kakan och tillsätta 1 tsk malda kryddnejlikor i stället.

Tips och idéer:
Fyll aldrig en kakform mer än till 2/3. Det måste finnas rum för kakan att jäsa upp. Är formen för liten jäser kakan över kanterna, är den för stor blir kakan plattare. Du måste då minska gräddningstiden något.

Grädda mjuka, saftiga kakor på nedre falsen i ugnen. Värmen måste hinna tränga igenom smeten ordentligt så att kakan blir genomgräddad innan den får färg.

Frys in:
Kakan går utmärkt att frysa. Dela den gärna mitt itu och förpacka varje del väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar