söndag 18 augusti 2013

Mossis fläskfilé

MOSSIS FLÄSKFILÉ

Det här är bjudningsrätten med många fördelar. Den är lätt att laga, kan göras i förväg och vänta på gratinering, är inte alltför dyr, och - viktigast - smakar mycket, mycket gott. Mossi Ramel i Sunne, med stort hus ofta fyllt av gäster i alla åldrar, bjuder ofta på den ostdoftande filén.

4 portioner

500 - 600 g fläskfilé
2 msk smör eller margarin
salt, vitpeppar
2 msk vetemjöl
ca 2 dl vispgrädde
ca 2 dl torrt vitt vin
75 g ost, typ grevé eller herrgård
äkta soya


Stek fläskfilén hel genom att först bryna fettet i stekpanna och sedan bryna filén runt om. Salta och peppra och efterstek på svag värme under lock ca 10 minuter.

Ta upp filén och rör ut stekfettet med mjölet. Späd med grädde och vin. Låt såsen koka några minuter. Lägg i osten, skuren i bitar, och låt den smälta ned i såsen, som sedan inte får koka mer. Smaka av och krydda ev med salt, peppar och litet soya.

Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor, som läggs på ugnssäkert fat. Häll över såsen och gratinera i 250°.

Servera filén med kokt ris eller potatis och grönsallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar