lördag 10 augusti 2013

Äppelmaräng med glassgrädde

ÄPPELMARÄNG MED GLASSGRÄDDE

4 portioner

6 stora äpplen
rivet citronskal

Sockerlag:
3 dl vatten
1½ dl socker

Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
½ - 1 påse mandelspån

Glassgrädde:
1½ dl vispgrädde
½ pkt (½ liter) glass


Koka upp vatten och socker och låt det koka några minuter. Skala och kärna ur äpplena och dela varje äpple i 4 klyftor. Koka äppelklyftorna nätt och jämnt mjuka i sockerlagen. Låt dem rinna av och lägg dem på ugnssäkert fat. Riv över litet citronskal.

Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare en stund. Blanda i det mesta av mandeln. Bred marängsmeten över äpplena och strö över resten av mandeln. Grädda i 150° 10 - 15 minuter tills marängen fått vacker färg.

Låt glassen bli halvmjuk. Vispa grädden. Mosa glassen med en gaffel och blanda ned den i grädden. Servera glassgrädden genast eller låt den vänta i frys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar