lördag 13 juli 2013

Dagens recept: Sangría

DAGENS RECEPT 13-07-13

SANGRÍA

Sangría kan säkert räknas som en av de mest populära dryckerna både inom och utom Spaniens gränser. Den är törstsläckande och läskande, smakar frukt och kan göras både enklare och finare.

Det här är dock inte min familjs sätt att göra sangría, så jag tänker inkludera det nedanför det här! :-D

4 portioner

1 citron eller lime
½ apelsin
2 msk socker
1 flaska spanskt rött vin
1 - 2 msk konjak eller Cointreau
1 flaska sodavatten
rikligt med istärningar


Skölj, tvätta och borsta frukten i ljummet vatten. Torka den. Skala av det yttersta gula skalet på citronen och apelsinen med en potatisskalare. Skär all frukt i lövtunna skivor.

Blanda frukt och socker i en stor tillbringare eller skål. Blanda också i citron- och apelsinskal. Häll på vin och konjak eller Cointreau och rör om väl. Låt blandningen stå i kylskåp ca 1 timme eller tills drycken är riktigt kall.

Tillsätt sodavattnet och isbitarna. Rör om väl och servera genast. Man kan också fylla glasen med is och sedan hälla sangrían över.

Ca 10 minuter att tillaga


Annorlunda:
Du kan göra en variant på sangría som är alkoholfri. Blanda då samman färdig apelsinsaft med en flaska alkoholfritt rött vin eller svartvinbärsjuice eller druvsaft. Öka mängden apelsin och citron något för en friskare smak. Du får blanda till egen angenäm styrka och smak, sockerhalten i de olika safterna och juicerna varierar. Låt blandningen stå i kylskåp en stund. Servera den som i vårt recept eller öka mängden frukt. Du kan också tillsätta melon skuren i tärningar, färska jordgubbar, smultron, druvor, päron, äpplen eller hallon efter önskan.

I stället för sodavatten kan du blanda sangrían med grapefruktläskedryck eller bitter lemon. Häll upp i vacker kanna och servera. Garnera med citron- eller apelsinskal.

Kom ihåg:
En annan alkoholfri variation på sangría kan du göra genom att blanda ½ flaska druvsaft eller svart vinbärssaft med lövtunna skivor citron, apelsin eller grapefrukt med skal. Lägg gärna i ett par hela nejlikor och smaksätt med 2 - 3 msk socker. Blanda ned 1 flaska sodavatten och 1 dl apelsinjuice. Servera ur glas med krossad is eller iskuber.

Det går lätt att skala apelsiner eller citroner med potatisskalare. Men tvätta alla citrusfrukter väl i ljummet vatten om du tänker använda skalen i matlagningen. Borsta gärna med mjuk borste.

Tips och idéer:
Ett enkelt sätt att pressa en citron är att sticka den med en gaffel på flera ställen rätt igenom skal och allt. Pressa sedan genom att krama citronen direkt över den rätt som saften ska användas i.

Om du har citroner eller apelsiner hemma som har torkat och är hårda i skalet, kan du mjuka upp dem genom att lägga dem i en stor skål och slå på kallt vatten. Låt dem stå över natten, gärna längre. Då suger de åt sig vatten och blir ganska fräscha igen.


BELLAS FAVORITSANGRÍA

6 - 8 personer

½ - 1 apelsin
½ - 1 citron
½ - 1 äpple
½ dl socker
1 bit kanelstång
3 nejlikor
1 flaska rött, spanskt vin
6 cl brandy eller cognac
fruktsoda, sockerdricka eller sodavatten
en massa isbitar


Tvätta apelsinen och citronen noga och skär dem sedan i tunna skivor. Skala och kärna ur äpplet och skär även det tunt. Blanda frukten med socker, kanelstång och nejlikor i en stor tillbringare. Häll på rödvinet och konjaken och rör tills sockret löst sig. Smaka av och tillsätt vid behov mer socker.

Låt tillbringaren stå i kylen och dra minst en timme, gärna längre. Vid serveringen tillsätts läsken och isen. Rör om hastigt och servera i kylda glas.

Vi brukar ha i bitar av persika och/eller nektarin också, när det är säsong - vilket det ju är nu! Har en tillbringare i kylen som ska avnjutas ikväll.

Håll tillgodo! :-D




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar