DAGENS RECEPT 13-07-14
KRYDDIG GRILLKYCKLING
Kyckling hör till det som är ganska enkelt att grilla och som brukar uppskattas av alla. En härlig, nygrillad kyckling med bröd, sallad och någon lämplig dryck blir en måltid i högsta klass. Dessutom är kyckling fortfarande ganska billig mat.
6 - 8 portioner
2 färska kycklingar (ca 2 kycklingar),
styckade i portionsbitar
1½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
3 msk smör eller margarin
Grillsås:
1 dl chilisås
2 msk senap
1 msk vinäger eller nypressad citronsaft
1 tsk torkad dragon
2 msk matolja eller smält smör
Till 4 portioner:
1 stor kyckling, ca 1 1/4 kg.
Hälften av övriga ingredienser.
Putsa och torka av kycklingdelarna. Se till att de är så jämna som möjligt.
Smält matfettet och blanda det med kryddorna. Pensla kycklingdelarna väl runt om med blandningen. Låt dem ligga en stund. Hetta upp grillen - antingen utegrill eller strålningsgrill i ugn.
Blanda samman grillsåsen och rör kraftigt. Lägg kycklingdelarna på gallret till grillen eller långpannan. Grilla dem först på ena sidan ca 10 minuter, vänd dem och grilla dem på andra sidan ca 10 minuter. Pensla kycklingdelarna mot slutet av grilltiden med blandningen runt om. Var försiktig så att inte såsen fattar eld eller blir bränd.
Servera kycklingarna nygrillade med resten av såsen, sprödvärmt bröd, glödbakad potatis, avocado- eller tomatsallad eller grillade tomater, kokta majskolvar.
Ca 10 minuter att förbereda
20 - 25 minuter att grilla
Enklare:
Uteslut grillsåsen. Pensla i stället med smält matfett blandat med litet soya. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Marinera kycklingdelarna i en blandning av ½ flaska enkelt vitt vin blandat med 1 dl matolja, 1 dl vinäger eller äppelcidervinäger, 2 skivade rödlökar, några hela vitpepparkorn, 2 kvistar timjan, 1 lagerblad och 1 bit hel ingefära. Låt dem ligga över natten i denna blandning. Ta upp dem, torka dem lätt på ytan. Grilla som i vårt recept. Blanda 1 dl av marinaden med 1 msk soya och använd till pensling.
Bjud kycklingen med glödbakad färsk potatis, pain riche eller annat gott bröd och en sallad.
Kom ihåg:
När du grillar "steker" du helt enkelt över mycket kraftig värme. Det är viktigt att inte grilla för länge - då bränner du maten på ytan och det bildas ämnen som varken är goda eller nyttiga. Avpassa också avståndet till värmekällan ordentligt. Ju tunnare bitar du grillar, desto närmare värmekällan kan du lägga det. Tjocka stekar och hela kycklingar måste placeras längre från värmen för att inte bli brända innan de är genomgrillade.
Använd gärna en tång med långt skaft att vända bitarna med. Och glöm inte grytvantar eller rejäla grytlappar!
Tips och idéer:
Det är viktigt att du har en fin glödbädd när du ska grilla ute. Lägg grillkolen på grillen. Stänk på tändvätska. Låt det hela dra en stund så kolen blir fuktade. Tänd på kolen och låt dem ta fyr ordentligt. Lägg gärna på mer kol. Du måste beräkna ca ½ timme tills du fått fin, jämn glödvärme. Kolen blir vita till askgrå på ytan. De får inte brinna med öppen låga när du ska grilla. Då bränner du maten.
KRYDDIG GRILLKYCKLING
Kyckling hör till det som är ganska enkelt att grilla och som brukar uppskattas av alla. En härlig, nygrillad kyckling med bröd, sallad och någon lämplig dryck blir en måltid i högsta klass. Dessutom är kyckling fortfarande ganska billig mat.
6 - 8 portioner
2 färska kycklingar (ca 2 kycklingar),
styckade i portionsbitar
1½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
3 msk smör eller margarin
Grillsås:
1 dl chilisås
2 msk senap
1 msk vinäger eller nypressad citronsaft
1 tsk torkad dragon
2 msk matolja eller smält smör
Till 4 portioner:
1 stor kyckling, ca 1 1/4 kg.
Hälften av övriga ingredienser.
Putsa och torka av kycklingdelarna. Se till att de är så jämna som möjligt.
Smält matfettet och blanda det med kryddorna. Pensla kycklingdelarna väl runt om med blandningen. Låt dem ligga en stund. Hetta upp grillen - antingen utegrill eller strålningsgrill i ugn.
Blanda samman grillsåsen och rör kraftigt. Lägg kycklingdelarna på gallret till grillen eller långpannan. Grilla dem först på ena sidan ca 10 minuter, vänd dem och grilla dem på andra sidan ca 10 minuter. Pensla kycklingdelarna mot slutet av grilltiden med blandningen runt om. Var försiktig så att inte såsen fattar eld eller blir bränd.
Servera kycklingarna nygrillade med resten av såsen, sprödvärmt bröd, glödbakad potatis, avocado- eller tomatsallad eller grillade tomater, kokta majskolvar.
Ca 10 minuter att förbereda
20 - 25 minuter att grilla
Enklare:
Uteslut grillsåsen. Pensla i stället med smält matfett blandat med litet soya. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Marinera kycklingdelarna i en blandning av ½ flaska enkelt vitt vin blandat med 1 dl matolja, 1 dl vinäger eller äppelcidervinäger, 2 skivade rödlökar, några hela vitpepparkorn, 2 kvistar timjan, 1 lagerblad och 1 bit hel ingefära. Låt dem ligga över natten i denna blandning. Ta upp dem, torka dem lätt på ytan. Grilla som i vårt recept. Blanda 1 dl av marinaden med 1 msk soya och använd till pensling.
Bjud kycklingen med glödbakad färsk potatis, pain riche eller annat gott bröd och en sallad.
Kom ihåg:
När du grillar "steker" du helt enkelt över mycket kraftig värme. Det är viktigt att inte grilla för länge - då bränner du maten på ytan och det bildas ämnen som varken är goda eller nyttiga. Avpassa också avståndet till värmekällan ordentligt. Ju tunnare bitar du grillar, desto närmare värmekällan kan du lägga det. Tjocka stekar och hela kycklingar måste placeras längre från värmen för att inte bli brända innan de är genomgrillade.
Använd gärna en tång med långt skaft att vända bitarna med. Och glöm inte grytvantar eller rejäla grytlappar!
Tips och idéer:
Det är viktigt att du har en fin glödbädd när du ska grilla ute. Lägg grillkolen på grillen. Stänk på tändvätska. Låt det hela dra en stund så kolen blir fuktade. Tänd på kolen och låt dem ta fyr ordentligt. Lägg gärna på mer kol. Du måste beräkna ca ½ timme tills du fått fin, jämn glödvärme. Kolen blir vita till askgrå på ytan. De får inte brinna med öppen låga när du ska grilla. Då bränner du maten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar