DAGENS RECEPT 13-07-15
INKOKT LAX MED LIMESÅS
Lax hör våren och försommaren till och är en uppskattad, dryg och mättande fisk. Den säljs både färsk och fryst, hel och skivad. Det går snabbt att sjuda några skivor lax. Servera med en sås med pikant smaksättning av dill och lime eller citron.
4 portioner
4 skivor lax, ca 2 cm tjocka (600 g)
4 krm salt
1 dl vatten
2 msk limejuice eller pressad citronsaft
några hela vitpepparkorn
några dillkvistar
lime- eller citronskivor till garnering
Sås:
2 dl fiskspad och vatten blandat
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
salt, vitpeppar
2 msk limejuice eller prssad citronsaft
2 dl gräddfil
2 msk klippt dill
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
3 dl gräddfil.
Putsa laxskivorna och torka dem. Gnid in varje skiva med 1 krm salt.
Blanda vatten, limjeuice eller citronsaft, vitpeppar och dill i en låg, vid kastrull. Låt blandningen sjuda upp och lägg i laxskivorna. Låt dem långsamt sjuda på svag värme ca 6 minuter. Vänd dem och låt dem sjuda ytterligare 6 minuter. Ta upp laxskivorna och håll dem varma.
Sila spadet och blanda det med vatten så att det blir 2 dl. Fräs smör och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med spadet litet i sänder till en slät, jämn och tjock sås. Låt den sjuda ca 5 minuter. Smaksätt ev med salt och vitpeppar. Tillsätt limejuice eller citronsaft och hetta upp såsen. Tillsätt gräddfil. Låt såsen bli varm. Den får inte koka, då kan den skära sig.
Lägg upp laxen på ett fat och häll såsen över. Strö över dill.
Gott att servera med kokt, pressad potatis eller nykokt färskpotatis och en grönsallad eller inlagd gurka.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att sjuda
Enklare:
Lägg laxskivorna på ett smort, ugnssäkert fat. Strö över litet salt och klippt dill. Täck med folie. Koka laxen i ugn vid 200 grader ca 20 minuter eller tills den är genomkokt. Pröva vid benet. Laxköttet ska vara fast. Ta vara på det spad som bildats och använd det till såsen. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Koka en bit hel lax. Välj gärna mittbiten, så blir laxen jämnare genomkokt. Sjud den i spad som i vårt recept. Vänd den efter halva koktiden. Beräkna 25 minuter för 1 bit lax, ca 8 cm tjock. Är den tunnare går det fortare. Håll laxen varm. Ta upp den och dra av skinnet. Sila spadet och gör såsen som i vårt recept. Använd crème fraîche i stället för gräddfil. Rör gärna i en lätt uppvispad äggula när du värmer såsen - den får inte koka.
Kom ihåg:
Du kan mycket väl använda fryst lax till den här rätten. Den behöver inte tina innan du sjuder den, men beräkna längre koktid. Du kan också låta skivorna halvtina innan du sjuder dem. Lax i bit bör du halvtina.
Lime är en liten frukt som tillhör citrusfrukterna. Den är grän i skalet och har en stark men aromatisk syrlig smak. Finns också som färdigpressad juice.
Tips och idéer:
Det går lättare att få bort fisksmak från knivar och skärbräden om du gnider dem med salt eller citron innan du diskar dem. Skölj i kallt vatten!
Om en sås blivit alldeles för salt kan du mildra sältan genom att låta en bit rå potatis koka med en stund. Den drar åt sig litet av saltet. Försök aldrig tillsätta socker!
Det går alltid lättare att dra bort skinnet från en fisk som är varm.
Frys in:
Laxen kan du frysa in tillagad. Såsen bör du däremot göra när rätten ska serveras. Såser som innehåller mjöl tunnar sig vid djupfrysning. Såser som innehåller gräddfil skär sig lätt. Förvaringstid högst 2 månader.
INKOKT LAX MED LIMESÅS
Lax hör våren och försommaren till och är en uppskattad, dryg och mättande fisk. Den säljs både färsk och fryst, hel och skivad. Det går snabbt att sjuda några skivor lax. Servera med en sås med pikant smaksättning av dill och lime eller citron.
4 portioner
4 skivor lax, ca 2 cm tjocka (600 g)
4 krm salt
1 dl vatten
2 msk limejuice eller pressad citronsaft
några hela vitpepparkorn
några dillkvistar
lime- eller citronskivor till garnering
Sås:
2 dl fiskspad och vatten blandat
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
salt, vitpeppar
2 msk limejuice eller prssad citronsaft
2 dl gräddfil
2 msk klippt dill
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
3 dl gräddfil.
Putsa laxskivorna och torka dem. Gnid in varje skiva med 1 krm salt.
Blanda vatten, limjeuice eller citronsaft, vitpeppar och dill i en låg, vid kastrull. Låt blandningen sjuda upp och lägg i laxskivorna. Låt dem långsamt sjuda på svag värme ca 6 minuter. Vänd dem och låt dem sjuda ytterligare 6 minuter. Ta upp laxskivorna och håll dem varma.
Sila spadet och blanda det med vatten så att det blir 2 dl. Fräs smör och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med spadet litet i sänder till en slät, jämn och tjock sås. Låt den sjuda ca 5 minuter. Smaksätt ev med salt och vitpeppar. Tillsätt limejuice eller citronsaft och hetta upp såsen. Tillsätt gräddfil. Låt såsen bli varm. Den får inte koka, då kan den skära sig.
Lägg upp laxen på ett fat och häll såsen över. Strö över dill.
Gott att servera med kokt, pressad potatis eller nykokt färskpotatis och en grönsallad eller inlagd gurka.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att sjuda
Enklare:
Lägg laxskivorna på ett smort, ugnssäkert fat. Strö över litet salt och klippt dill. Täck med folie. Koka laxen i ugn vid 200 grader ca 20 minuter eller tills den är genomkokt. Pröva vid benet. Laxköttet ska vara fast. Ta vara på det spad som bildats och använd det till såsen. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Koka en bit hel lax. Välj gärna mittbiten, så blir laxen jämnare genomkokt. Sjud den i spad som i vårt recept. Vänd den efter halva koktiden. Beräkna 25 minuter för 1 bit lax, ca 8 cm tjock. Är den tunnare går det fortare. Håll laxen varm. Ta upp den och dra av skinnet. Sila spadet och gör såsen som i vårt recept. Använd crème fraîche i stället för gräddfil. Rör gärna i en lätt uppvispad äggula när du värmer såsen - den får inte koka.
Kom ihåg:
Du kan mycket väl använda fryst lax till den här rätten. Den behöver inte tina innan du sjuder den, men beräkna längre koktid. Du kan också låta skivorna halvtina innan du sjuder dem. Lax i bit bör du halvtina.
Lime är en liten frukt som tillhör citrusfrukterna. Den är grän i skalet och har en stark men aromatisk syrlig smak. Finns också som färdigpressad juice.
Tips och idéer:
Det går lättare att få bort fisksmak från knivar och skärbräden om du gnider dem med salt eller citron innan du diskar dem. Skölj i kallt vatten!
Om en sås blivit alldeles för salt kan du mildra sältan genom att låta en bit rå potatis koka med en stund. Den drar åt sig litet av saltet. Försök aldrig tillsätta socker!
Det går alltid lättare att dra bort skinnet från en fisk som är varm.
Frys in:
Laxen kan du frysa in tillagad. Såsen bör du däremot göra när rätten ska serveras. Såser som innehåller mjöl tunnar sig vid djupfrysning. Såser som innehåller gräddfil skär sig lätt. Förvaringstid högst 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar