DAGENS RECEPT 13-07-12
NINNIES GURKA MED OSTSÅS
Att gurka är en grönsak som passar bra också att servera kokt varm är kanske en nyhet för många. Gurka blir emellertid en alldeles förträfflig grönrätt - nästan lika fin som sparris - om man bräserar den några minuter eller ångkokar den.
4 portioner
800 g grön gurka (2 st)
vatten
1 tsk salt/liter vatten till kokning
2 msk finhackat färskt kryddgrönt,
t ex persilja, dragon, basilika eller salvia
Sås:
1 dl gräddfil och
1 dl crème fraîche blandat
eller
2 dl gräddfil
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
3 - 4 msk klippt grönt (se ovan)
3 - 4 msk riven, stark ost,
t ex parmesan, Västerbotten, Cheddar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj och skala gurkan. Dela den mitt itu på längden. Gräv ur kärnhuset med en sked. Skär gurkan i jämna skivor, ca 2 cm tjocka.
Koka upp vatten och salt i en låg, vid kastrull. Vattnet bör inte nå upp över gurkan. Tillsätt kryddörter. Lägg i gurkan och låt det hela långsamt sjuda på svag, jämn värme 7 - 10 minuter eller tills gurkan verkar lagom genomkokt. den ska fortfarande ha kvar sin spänst.
Gör såsen under tiden: Blanda gräddfilen med salt, kryddor och kryddgrönt. Tillsätt osten.
Ta upp gurkan och låt den ånga av väl. Servera den varm med såsen.
Gott att servera till kassler, kokt eller rökt skinka eller rostbiff, rökt fisk, t ex makrill, böckling eller sill.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Enklare:
Du kan använda zucchini i stället. Skala dem och dela dem i halvor. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Bjud gurkan med en hollandaise smaksatt med riven pepparrot
eller
med en murkel- eller champinjonsås på färska champinjoner.
Du kan strö små strimlor av rökt skinka över gurkan när den ska serveras
eller
lägg den förvällda gurkan på en bädd av smörfräst spenat och häll en hollandaise eller en fin, skummig citronsås över
eller
bjud gurkan med en fin sås på räkor, musslor eller krabba.
Kom ihåg:
Färsk gurka bör du förvara svalt, helst i svalt skafferi eller svalskåp vid ca 12 grader.
Gurka är en av de mest kalorifattiga grönsaker vi har. Den håller ca 90% vatten och är därför utmärkt smalmat.
1 medelstor grön gurka väger ca 400 g.
Gurka är ett bra godis till barn. Skär den i jämna stavar och bjud den ev med litet smaksatt gräddfil att dippa i.
Rör eller vispa aldrig gräddfil eller crème fraîche, då tunnar den sig. Blanda alltid i smaktillsatserna sist.
Gräddfil går inte bra att frysa.
Tips och idéer:
Ta alltid tillvara små kantbitar av ost som du får över. Riv dem med en gång och förvara dem antingen i en liten glasburk eller i en plastpåse i frys eller kyl. Det gör inget om det är olika sorters ost du blandar. Bra att sedan ha till hands som smaksättning av olika rätter, framför allt spaghetti, makaroner och soppor. Gott också att strö över kokta grönsaker.
Förvara färskt kryddgrönt i kylskåp i en plastpåse eller i ett glas med litet vatten. Skär av stjälkarna då och då.
NINNIES GURKA MED OSTSÅS
Att gurka är en grönsak som passar bra också att servera kokt varm är kanske en nyhet för många. Gurka blir emellertid en alldeles förträfflig grönrätt - nästan lika fin som sparris - om man bräserar den några minuter eller ångkokar den.
4 portioner
800 g grön gurka (2 st)
vatten
1 tsk salt/liter vatten till kokning
2 msk finhackat färskt kryddgrönt,
t ex persilja, dragon, basilika eller salvia
Sås:
1 dl gräddfil och
1 dl crème fraîche blandat
eller
2 dl gräddfil
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
3 - 4 msk klippt grönt (se ovan)
3 - 4 msk riven, stark ost,
t ex parmesan, Västerbotten, Cheddar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj och skala gurkan. Dela den mitt itu på längden. Gräv ur kärnhuset med en sked. Skär gurkan i jämna skivor, ca 2 cm tjocka.
Koka upp vatten och salt i en låg, vid kastrull. Vattnet bör inte nå upp över gurkan. Tillsätt kryddörter. Lägg i gurkan och låt det hela långsamt sjuda på svag, jämn värme 7 - 10 minuter eller tills gurkan verkar lagom genomkokt. den ska fortfarande ha kvar sin spänst.
Gör såsen under tiden: Blanda gräddfilen med salt, kryddor och kryddgrönt. Tillsätt osten.
Ta upp gurkan och låt den ånga av väl. Servera den varm med såsen.
Gott att servera till kassler, kokt eller rökt skinka eller rostbiff, rökt fisk, t ex makrill, böckling eller sill.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Enklare:
Du kan använda zucchini i stället. Skala dem och dela dem i halvor. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Bjud gurkan med en hollandaise smaksatt med riven pepparrot
eller
med en murkel- eller champinjonsås på färska champinjoner.
Du kan strö små strimlor av rökt skinka över gurkan när den ska serveras
eller
lägg den förvällda gurkan på en bädd av smörfräst spenat och häll en hollandaise eller en fin, skummig citronsås över
eller
bjud gurkan med en fin sås på räkor, musslor eller krabba.
Kom ihåg:
Färsk gurka bör du förvara svalt, helst i svalt skafferi eller svalskåp vid ca 12 grader.
Gurka är en av de mest kalorifattiga grönsaker vi har. Den håller ca 90% vatten och är därför utmärkt smalmat.
1 medelstor grön gurka väger ca 400 g.
Gurka är ett bra godis till barn. Skär den i jämna stavar och bjud den ev med litet smaksatt gräddfil att dippa i.
Rör eller vispa aldrig gräddfil eller crème fraîche, då tunnar den sig. Blanda alltid i smaktillsatserna sist.
Gräddfil går inte bra att frysa.
Tips och idéer:
Ta alltid tillvara små kantbitar av ost som du får över. Riv dem med en gång och förvara dem antingen i en liten glasburk eller i en plastpåse i frys eller kyl. Det gör inget om det är olika sorters ost du blandar. Bra att sedan ha till hands som smaksättning av olika rätter, framför allt spaghetti, makaroner och soppor. Gott också att strö över kokta grönsaker.
Förvara färskt kryddgrönt i kylskåp i en plastpåse eller i ett glas med litet vatten. Skär av stjälkarna då och då.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar