DAGENS RECEPT 13-07-25
NÖT- OCH INGEFÄRSKAKOR
De här småbröden har en pikant smak av ingefära och nötter. De är lättbakade, degen kan vila i kylskåp och man kan grädda precis så många man vill åt gången. De är särskilt goda till te men passar givetvis också till kaffe eller saft. Trevliga att bjuda efter t ex en kinesisk måltid.
Ca 60 kakor
250 g smör eller margarin
1 msk sirap
1 dl socker
1½ tsk mald ingefära
1 dl hackade nötter
(hasselnötter, valnötter, pecan)
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
Börja med att röra matfettet mjukt och smidigt. Tillsätt sirap och socker och rör tills smeten är ljus och porös. Tillsätt ingefära och nötter och blanda väl. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned ägget i smörblandningen. Tillsätt sist mjölblandningen och arbeta snabbt samman degen.
Forma den till två jämna, avlånga rullar, ca 30 cm långa och ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i folie eller smörpapper. Låt dem ligga kallt, gärna ett par timmar eller över en natt, tills de ska bakas ut.
Skär varje rulle i ca 30 jämna skivor. Lägg dem på smorda plåtar. Grädda kakorna i ugn vid 200° ca 10 minuter eller tills de fått lätt färg och verkar genomgräddade. Ställ alltid plåtar med småbröd på mittersta falsen i ugnen.
Ca 20 minuter att förbereda
1 - 2 timmar för degen att vila
Ca 10 minuter/plåt att grädda
Billigare:
Uteslut nötterna och krydda mördegen med enbart ingefära. Blanda ev 1½ dl havregryn eller 1 dl krossade cornflakes.
Festligare:
Gör kakorna dubbelt så stora, men helst också hälften så tjocka. Gör en lätt kräm av 100 g smör, 3 msk florsocker, 1 äggula, ½ tsk mald ingefära och gärna 1 msk konjak eller sherry. (Konjak eller sherry kan ev uteslutas.) Rör krämen smidig och porös. Du kan också smaksätta krämen med litet hackad, syltad ingefära, ca 1 msk är lagom. Eller rör ned 2 msk hackade nötter. Lägg samman kakorna när de gräddats och svalnat med krämen emellan. Låt dem inte ligga alltför länge innan de serveras, de mjuknar ganska snabbt.
Kom ihåg:
Nötter, mandel och liknande är feta, varför de härsknar ganska fort. Förvara dem svalt och mörkt.
Det går bra att frysa nötkärnor och mandel. Lägg dem i påsar, ca 50 g i varje.
Smaka alltid på nötter och mandel som du haft länge i skafferiet innan du använder dem. Härsken mandel eller nötter kan förstöra den finaste rätt.
I stället för att hacka nötterna kan du mala dem. Konsistensen på kakorna blir annorlunda, men nötsmaken kommer fram väl.
Tips och idéer:
Det går mycket fortare att få kylskåpskallt smör mjukt och smidigt om du skivar det i tunna skivor direkt ned i den skål som du ska röra det i.
Om degen är mycket fet behöver du inte smörja den plåt du ska grädda kakorna på. andra gånger kan det räcka att smörja plåten från början och sedan torka av med hushållspapper mellan varje gräddning.
Frys in:
Du kan frysa degen i rullar. Ta ut en rulle i taget och skär i skivor. Grädda som i vårt recept. Du kan även frysa de färdiga kakorna. Förvaringstid för ogräddade kakor ca 2 månader, för gräddade ca 3 månader.
NÖT- OCH INGEFÄRSKAKOR
De här småbröden har en pikant smak av ingefära och nötter. De är lättbakade, degen kan vila i kylskåp och man kan grädda precis så många man vill åt gången. De är särskilt goda till te men passar givetvis också till kaffe eller saft. Trevliga att bjuda efter t ex en kinesisk måltid.
Ca 60 kakor
250 g smör eller margarin
1 msk sirap
1 dl socker
1½ tsk mald ingefära
1 dl hackade nötter
(hasselnötter, valnötter, pecan)
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
Börja med att röra matfettet mjukt och smidigt. Tillsätt sirap och socker och rör tills smeten är ljus och porös. Tillsätt ingefära och nötter och blanda väl. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned ägget i smörblandningen. Tillsätt sist mjölblandningen och arbeta snabbt samman degen.
Forma den till två jämna, avlånga rullar, ca 30 cm långa och ca 4 cm i diameter. Rulla in dem i folie eller smörpapper. Låt dem ligga kallt, gärna ett par timmar eller över en natt, tills de ska bakas ut.
Skär varje rulle i ca 30 jämna skivor. Lägg dem på smorda plåtar. Grädda kakorna i ugn vid 200° ca 10 minuter eller tills de fått lätt färg och verkar genomgräddade. Ställ alltid plåtar med småbröd på mittersta falsen i ugnen.
Ca 20 minuter att förbereda
1 - 2 timmar för degen att vila
Ca 10 minuter/plåt att grädda
Billigare:
Uteslut nötterna och krydda mördegen med enbart ingefära. Blanda ev 1½ dl havregryn eller 1 dl krossade cornflakes.
Festligare:
Gör kakorna dubbelt så stora, men helst också hälften så tjocka. Gör en lätt kräm av 100 g smör, 3 msk florsocker, 1 äggula, ½ tsk mald ingefära och gärna 1 msk konjak eller sherry. (Konjak eller sherry kan ev uteslutas.) Rör krämen smidig och porös. Du kan också smaksätta krämen med litet hackad, syltad ingefära, ca 1 msk är lagom. Eller rör ned 2 msk hackade nötter. Lägg samman kakorna när de gräddats och svalnat med krämen emellan. Låt dem inte ligga alltför länge innan de serveras, de mjuknar ganska snabbt.
Kom ihåg:
Nötter, mandel och liknande är feta, varför de härsknar ganska fort. Förvara dem svalt och mörkt.
Det går bra att frysa nötkärnor och mandel. Lägg dem i påsar, ca 50 g i varje.
Smaka alltid på nötter och mandel som du haft länge i skafferiet innan du använder dem. Härsken mandel eller nötter kan förstöra den finaste rätt.
I stället för att hacka nötterna kan du mala dem. Konsistensen på kakorna blir annorlunda, men nötsmaken kommer fram väl.
Tips och idéer:
Det går mycket fortare att få kylskåpskallt smör mjukt och smidigt om du skivar det i tunna skivor direkt ned i den skål som du ska röra det i.
Om degen är mycket fet behöver du inte smörja den plåt du ska grädda kakorna på. andra gånger kan det räcka att smörja plåten från början och sedan torka av med hushållspapper mellan varje gräddning.
Frys in:
Du kan frysa degen i rullar. Ta ut en rulle i taget och skär i skivor. Grädda som i vårt recept. Du kan även frysa de färdiga kakorna. Förvaringstid för ogräddade kakor ca 2 månader, för gräddade ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar