DAGENS RECEPT 13-07-24
KORVPANNA MED LÖK
För många kan en gryta eller panna med korv bli en lätt och snabblagad måltid. Genom att tillsätta grönsaker och rotfrukter av säsongens aktuella sortiment kan man göra en sådan rätt både god, nyttig och aptitretande. Här en trevlig variant med lök, paprika och äpple.
4 portioner
6 wienerkorvar eller
4 frukostkorvar
3 gula lökar
3 gröna eller röda paprikor
2 äpplen
1 msk smör eller margarin
1 dl vatten eller buljong
1 tsk torkade kryddörter eller
2 msk färska hackade kryddörter
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ dl vatten eller buljong.
Skär wiener- eller frukostkorvarna i jämna bitar, ca 3 cm långa. Skala och skiva löken. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Skala äpplena och skär dem i klyftor eller skivor. Fräs löken mjuk i matfettet på svag värme i en stekpanna eller låg, vid gryta. Tillsätt paprikan och äppelskivorna och rör om försiktigt. Späd med vatten eller buljong.
Tillsätt korven och kryddörterna. Låt allt sjuda upp och sakta sjuda ca 5 minuter eller tills grönsakerna verkar lagom mjuka. De ska fortfarande ha kvar litet av sin spänst. Smaksätt ev med litet salt - det kan vara onödigt om korven är mycket salt i sig själv. Använder du buljong behöver inget salt tillsättas.
Gott att servera med kokt potatis eller gott bröd och gärna senap.
Ca 15 minuter att förbereda
5 - 7 minuter att sjuda
Enklare:
Använd färdigstrimlad paprika på burk. Låt den rinna av och blanda ned den i den färdiga rätten. Hetta upp och servera.
Billigare:
Om paprikan är mycket dyr, så byt ut den mot morötter i stället. Skär då morötterna i slantar eller stavar. Förväll dem först i lättsaltat vatten ca 7 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av. Fräs dem sedan med löken. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör rätten på prinskorv. Blanda ned 200 g smörfräst, skivad svamp (blandsvamp eller champinjoner). Häll över en burk tomatsoppa utrörd med litet grädde. Hetta upp försiktigt och servera.
Kom ihåg:
Litet riven pepparrot kan ge fin smak åt den enklaste rätt. Strö gärna litet pepparrot över korvpannan.
En liten klick gräddfil smaksatt med ansjovisspad förhöjer också smaken på många rätter. Gott till korv och rätter av griskött, t ex skinka och kassler.
Om såsen till en rätt verkar vara litet smaklös, kan du höja smaken med litet riven ädelost (1 tsk till ca 3 dl sås) eller med några droppar citronsaft eller soya. Litet riven lök och/eller litet ansjovisspad eller gelé av något slag hjälper också till att förbättra smaken.
Tips och idéer:
Ett eller annat krossat enbär kan ge fin smak åt en gryträtt, en soppa eller en gratäng.
Har en sås blivit klimpig av mjöl måste du sila den. Ta då en ren kastrull och häll över såsen genom silen i den.
Ta aldrig en rätt som du förberett i form eller på fat direkt från kylskåpet och sätt in i het ugn. Hur bra kvalitet du än har på fatet eller formen tål den sällan en så stor temperaturväxling.
KORVPANNA MED LÖK
För många kan en gryta eller panna med korv bli en lätt och snabblagad måltid. Genom att tillsätta grönsaker och rotfrukter av säsongens aktuella sortiment kan man göra en sådan rätt både god, nyttig och aptitretande. Här en trevlig variant med lök, paprika och äpple.
4 portioner
6 wienerkorvar eller
4 frukostkorvar
3 gula lökar
3 gröna eller röda paprikor
2 äpplen
1 msk smör eller margarin
1 dl vatten eller buljong
1 tsk torkade kryddörter eller
2 msk färska hackade kryddörter
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ dl vatten eller buljong.
Skär wiener- eller frukostkorvarna i jämna bitar, ca 3 cm långa. Skala och skiva löken. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Skala äpplena och skär dem i klyftor eller skivor. Fräs löken mjuk i matfettet på svag värme i en stekpanna eller låg, vid gryta. Tillsätt paprikan och äppelskivorna och rör om försiktigt. Späd med vatten eller buljong.
Tillsätt korven och kryddörterna. Låt allt sjuda upp och sakta sjuda ca 5 minuter eller tills grönsakerna verkar lagom mjuka. De ska fortfarande ha kvar litet av sin spänst. Smaksätt ev med litet salt - det kan vara onödigt om korven är mycket salt i sig själv. Använder du buljong behöver inget salt tillsättas.
Gott att servera med kokt potatis eller gott bröd och gärna senap.
Ca 15 minuter att förbereda
5 - 7 minuter att sjuda
Enklare:
Använd färdigstrimlad paprika på burk. Låt den rinna av och blanda ned den i den färdiga rätten. Hetta upp och servera.
Billigare:
Om paprikan är mycket dyr, så byt ut den mot morötter i stället. Skär då morötterna i slantar eller stavar. Förväll dem först i lättsaltat vatten ca 7 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av. Fräs dem sedan med löken. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör rätten på prinskorv. Blanda ned 200 g smörfräst, skivad svamp (blandsvamp eller champinjoner). Häll över en burk tomatsoppa utrörd med litet grädde. Hetta upp försiktigt och servera.
Kom ihåg:
Litet riven pepparrot kan ge fin smak åt den enklaste rätt. Strö gärna litet pepparrot över korvpannan.
En liten klick gräddfil smaksatt med ansjovisspad förhöjer också smaken på många rätter. Gott till korv och rätter av griskött, t ex skinka och kassler.
Om såsen till en rätt verkar vara litet smaklös, kan du höja smaken med litet riven ädelost (1 tsk till ca 3 dl sås) eller med några droppar citronsaft eller soya. Litet riven lök och/eller litet ansjovisspad eller gelé av något slag hjälper också till att förbättra smaken.
Tips och idéer:
Ett eller annat krossat enbär kan ge fin smak åt en gryträtt, en soppa eller en gratäng.
Har en sås blivit klimpig av mjöl måste du sila den. Ta då en ren kastrull och häll över såsen genom silen i den.
Ta aldrig en rätt som du förberett i form eller på fat direkt från kylskåpet och sätt in i het ugn. Hur bra kvalitet du än har på fatet eller formen tål den sällan en så stor temperaturväxling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar