DAGENS RECEPT 13-07-26
SALLADSSÅSER FÖR ALLA
Visst kan en sallad serveras utan någon som helst sås, men i de flesta fall blir salladen godare och smakar mer med någon form av sås eller dressing. En salladssås kan göras både magrare och fetare. Var och en väljer här sin egen favorit.
1 sats salladssås
Vinägrettsås:
2 msk vinäger
6 msk matolja
eller
4 msk matolja och 2 msk vatten
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar, nymald
(1 krossad vitlöksklyfta)
Citrondressing:
2 msk nypressad citronsaft
2 msk matolja
4 msk vatten
1 krm salt
1 krm socker
1 krm vit- eller svartpeppar, nymald
Äppelciderdressing:
3 msk äppelcidervinäger
3 msk matolja
2 msk vatten
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar, nymald
Förbered önskad smaktillsats. Finhacka färska kryddörter och smula sönder torkade. Krossa vitlöksklyftan med en aning salt.
Blanda samman vinäger eller citronsaft med oljan och ev vatten. Tillsätt salt och peppar. Skaka eller rör kraftigt så att såsen blandas väl. Tillsätt önskad smaktillsats och blanda ordentligt.
Förvara såsen kallt och mörkt om den inte går åt med en gång.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att tillaga
Annorlunda:
Smaktillsatser till dessa såser:
3 msk finhackat kryddgrönt, t ex körvel, kyndel, basilika, dragon, dill, oregano, persilja, gräslök
eller
2 tsk torkade örtkryddor
eller
2 tsk senap, gärna fransk typ
eller
½ tsk curry
eller
2 tsk finhackad kapris
eller
2 msk mosad grönmögelost
eller
2 msk riven stark ost, t ex parmesan
Enklare:
Enklast är att blanda salladssåsen direkt i skålen som salladen ska serveras ur och sedan lägga ingredienserna till salladen i skålen. Vid bordet vänder man sedan salladen lätt, så att varje blad blir lätt fuktat av såsen.
Man kan också blanda samman några olika salladssåser med olika kryddning och förvara dem i kylskåp - dock inte för länge. Vid bordet stänker man så några droppar av sin favoritsås över salladen och vänder sedan bladen försiktigt med några tag med besticket.
Kom ihåg:
Det är stor skillnad mellan ättika och ättika. Halten av ättiksyra i de olika produkterna varierar och eftersom ättiksyran är den beståndsdel som har konserverande inverkan är det viktigt att känna till de olika variationerna.
Mildast är vinägern. Den håller vanligen mellan 5 och 7% ättiksyra.
Vinättikan håller mellan 6 och 10% ättiksyra.
Ättiksprit håller mellan 11 och 13% ättiksyra.
Starkast är ren ättiksyra som håller 25% ättiksyra. Den måste förvaras oåtkomligt för barn. Flaskorna måste vara märkta med varningsetikett - gul etikett med svart ram - därför att ättiksyra är farlig att förtära outspädd.
Ättiksyrahalten anges alltid på förpackningen. Läs noga innan du väljer vara. Vinäger och vinättika använder du till salladssåser och marinader, ättiksprit och ättiksyra till inläggningar.
Andra ättiksblandningar förekommer, t ex äppelcidervinäger eller vinäger smaksatt med olika kryddor och gjord på rött eller vitt vin.
SALLADSSÅSER FÖR ALLA
Visst kan en sallad serveras utan någon som helst sås, men i de flesta fall blir salladen godare och smakar mer med någon form av sås eller dressing. En salladssås kan göras både magrare och fetare. Var och en väljer här sin egen favorit.
1 sats salladssås
Vinägrettsås:
2 msk vinäger
6 msk matolja
eller
4 msk matolja och 2 msk vatten
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar, nymald
(1 krossad vitlöksklyfta)
Citrondressing:
2 msk nypressad citronsaft
2 msk matolja
4 msk vatten
1 krm salt
1 krm socker
1 krm vit- eller svartpeppar, nymald
Äppelciderdressing:
3 msk äppelcidervinäger
3 msk matolja
2 msk vatten
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar, nymald
Förbered önskad smaktillsats. Finhacka färska kryddörter och smula sönder torkade. Krossa vitlöksklyftan med en aning salt.
Blanda samman vinäger eller citronsaft med oljan och ev vatten. Tillsätt salt och peppar. Skaka eller rör kraftigt så att såsen blandas väl. Tillsätt önskad smaktillsats och blanda ordentligt.
Förvara såsen kallt och mörkt om den inte går åt med en gång.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att tillaga
Annorlunda:
Smaktillsatser till dessa såser:
3 msk finhackat kryddgrönt, t ex körvel, kyndel, basilika, dragon, dill, oregano, persilja, gräslök
eller
2 tsk torkade örtkryddor
eller
2 tsk senap, gärna fransk typ
eller
½ tsk curry
eller
2 tsk finhackad kapris
eller
2 msk mosad grönmögelost
eller
2 msk riven stark ost, t ex parmesan
Enklare:
Enklast är att blanda salladssåsen direkt i skålen som salladen ska serveras ur och sedan lägga ingredienserna till salladen i skålen. Vid bordet vänder man sedan salladen lätt, så att varje blad blir lätt fuktat av såsen.
Man kan också blanda samman några olika salladssåser med olika kryddning och förvara dem i kylskåp - dock inte för länge. Vid bordet stänker man så några droppar av sin favoritsås över salladen och vänder sedan bladen försiktigt med några tag med besticket.
Kom ihåg:
Det är stor skillnad mellan ättika och ättika. Halten av ättiksyra i de olika produkterna varierar och eftersom ättiksyran är den beståndsdel som har konserverande inverkan är det viktigt att känna till de olika variationerna.
Mildast är vinägern. Den håller vanligen mellan 5 och 7% ättiksyra.
Vinättikan håller mellan 6 och 10% ättiksyra.
Ättiksprit håller mellan 11 och 13% ättiksyra.
Starkast är ren ättiksyra som håller 25% ättiksyra. Den måste förvaras oåtkomligt för barn. Flaskorna måste vara märkta med varningsetikett - gul etikett med svart ram - därför att ättiksyra är farlig att förtära outspädd.
Ättiksyrahalten anges alltid på förpackningen. Läs noga innan du väljer vara. Vinäger och vinättika använder du till salladssåser och marinader, ättiksprit och ättiksyra till inläggningar.
Andra ättiksblandningar förekommer, t ex äppelcidervinäger eller vinäger smaksatt med olika kryddor och gjord på rött eller vitt vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar