lördag 27 juli 2013

Dagens recept: Mjukkokta ägg med senapssås

DAGENS RECEPT 13-07-27

MJUKKOKTA ÄGG MED SENAPSSÅS

Ägg kan många gånger ersätta kött om man vill ha fullvärdigt protein till lågt pris. Med ris och en god sås blir ägg en fullgod måltid. Komplettera med grönsaker och frukt. Rätten kan göras färdig i förväg och bara gratineras när den ska serveras.

4 portioner

6 ägg
1 burk ärter, ca 200 g
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten
1 tsk salt

Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl buljong och grönsaksspad blandat
1 dl grädde
2 msk stark senap
1 msk riven rå lök
(salt, vitpeppar)
1 dl riven ost
lite paprikapulver

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Lägg äggen i kallt vatten. Låt dem koka upp och sjuda 4 - 5 minuter. Spola med kallt vatten. Skala dem. Häll av spadet på ärterna och använd det till såsen.

Koka riset i vatten ca 20 minuter eller enligt anvisningen på förpackningen. Låt det ånga av.

Gör såsen. Fräs matfettet i en liten tjockbottnad kastrull. Häll i mjölet och rör om väl. Späd med buljongen och grönsaksspadet litet i sänder till en slät, jämn sås. Låt den koka ca 5 minuter. Tillsätt grädde, senap och råriven lök och smaksätt ev med mer salt och peppar.

Bred ut riset på ett ugnssäkert fat. Dela äggen. Lägg dem ovanpå och lägg ärterna mellan ägghalvorna. Häll över såsen. Strö över osten och dofta över litet paprikapulver. Gratinera rätten i ugn vid 250° ca 10 minuter eller tills rätten fått färg och verkar genomgräddad.

Gott att servera med grönsallad eller råkostsallad och ett gott bröd.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att gratinera


Enklare:
Uteslut riset och bjud rätten med rostade eller smörstekta brödskivor. I övrigt som i vårt recept.


Snabbare:
Använd snabbris till rätten. Blanda 3 dl gräddfil med 1 msk färdigblandad senap, ½ msk riven rå lök och 1 dl kaffegrädde. Strö över 1 dl riven ost. I övrigt som i vårt recept.


Festligare:
Koka äggen och riset som i vårt recept. Lägg riset på ett fat. Lägg avrunna kronärtskocksbottnar på riset och lägg ärter omkring. Lägg ägghalvorna i bottnarna. Gör såsen men byt ut 2 dl av buljongen mot vispgrädde. Smaksätt med senap, lök och litet basilika. Bred såsen över. Strö över riven ost och gratinera.


Kom ihåg:
Du kan lägga ned ägg som ska koka i kallt eller kokande vatten. Vilket du väljer är en smakfråga. Men ta aldrig ägg direkt från kylskåpet och lägg i kokande vatten. Då spricker de. Ska du koka många ägg på en gång kan du sänka ned dem i vattnet med sil eller lägga dem i tunn handduk. Vattnet ska alltid bara sjuda, inte koka. Kokar vattnet kan äggen spricka. Du kan hälla ett par droppar ättika i vattnet om äggen redan har spruckit, då koagulerar äggvitan snabbare.

Förvara ägg i kylskåp i sin förpackning eller i äggställ. Helst bör de stå med den trubbiga änden upp.


Tips och idéer:
Du kan komma ihåg att 1 äggula är ungefär 1 msk. Den motsvarar ½ msk vetemjöl om du reder en sås. 1 äggvita blir 2 msk och 3 äggvitor blir ungefär 1 dl i volym.

1 medelstort ägg väger ca 60 g. Det går 16 - 17 ägg på 1 kg.

Ägg är, om man jämför dess näringsvärde och pris, ett ganska billigt livsmedel. Det är mycket lätt att laga till och variera.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar