söndag 28 juli 2013

Dagens recept: Köttfärsgratäng med ost

DAGENS RECEPT 13-07-28

KÖTTFÄRSGRATÄNG MED OST

Att litet kan räcka till många är denna goda gratäng ett utmärkt bevis på. Här drygar vi ut köttfärsen med ris och blandar den med lök och ost till en saftig och god rätt. Bröd, sallad och frukt kan komplettera måltiden.

4 portioner

200 g nötfärs
1 dl långkornigt ris
2 dl vatten
2 krm salt

2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
2 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 krm söndersmulad basilika
2 msk finhackad persilja
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven stark ost

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Koka först riset i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Följ anvisningen på förpackningen. Låt det kallna.

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i matfettet i en stekpanna på svag värme. Den ska bli genomskinlig men får inte bli brun. Lägg färsen i en skål. Tillsätt riset och den avsvalnade löken och arbeta samman det hela till en smidig färs. Tillsätt kryddor och persilja och rör om väl. Lägg blandningen i en smord, ugnssäker form.

Vispa samman ägg och mjölk och rör ned osten. Häll äggsmeten över köttfärsen i formen. Grädda rätten i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills rätten fått lätt färg och äggstanningen stelnat.

Gott att servera med grönsallad eller råkostsallad, bröd samt färsk frukt som efterrätt.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda


Snabbare:
Använd snabbris eller rester av kokt ris, spaghetti eller makaroner till denna rätt.

Billigare:
Dryga ut rätten med mer ris.

Eller blanda i 1 - 2 dl rårivet rotselleri, rårivna morötter eller andra rotsaker i färsen. Då räcker den till fler portioner.

Blandfärs blir något billigare än ren nötfärs.

Enklare:
Om du har brynt löken i en stekpanna som du kan använda i ugnen, så grädda rätten i den. Du spar disk och det blir bekvämare.

Annorlunda:
Den här rätten kan kryddas med curry, paprika, oregano eller rosmarin. Du kan också laga rätten med matvete i stället för ris. Följ anvisningen på förpackningen när det gäller koktiden.

Kom ihåg:
Det går mycket lättare att riva ost som är mjuk i konsistensen om du låter den ligga en stund i frys, ca 30 minuter. Den blir då fastare och kletar inte fast vid rivjärnet.

Det går lättare att skala en lök om man först doppar den i varmt vatten eller låter den ligga i varmt vatten några minuter.

Spola alltid av rivjärnet med vatten så snart du använt det. Det går då lättare att diska.

Tips och idéer:
Om du använder en eller flera vitlöksklyftor när du lagar en soppa eller gryta, så går det lätt att fiska upp dem ur den färdiga rätten om du först sticker ett par tandpetare genom dem.

En kryddbukett, s k bouquet garni, gör du genom att binda samman 1 lagerblad, 1 kvist timjan, 1 persiljekvist och gärna litet av det gröna från en purjolök med en tunn tråd. Lägg i kryddbuketten när du gör gryträtter eller kokar soppor.

Frys in:
Den här rätten kan du göra färdig och frysa innan du gräddar den. Frys den gärna i den form du ska använda i ugnen. Sätt in hela formen i frysen först och låt den stelna till. Tar ca 1 timme. Förpacka den därefter väl. Förvaringstid ca 6 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar