DAGENS RECEPT 13-07-30
MORMORS SANDKAKA
Det är potatismjölet i den här kakan som gjort att den fått namnet sandkaka. Konsistensen blir lätt sandig, men det är en härlig hållbar kaka med gamla traditioner.
1 kaka i en 1½-litersform
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
2½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver.
Häll
4 ägg
rivet skal av ½ citron
eller 2 msk konjak
ev florsocker
Börja med att smörja och bröa formen. Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker väl tills det är ljust och mycket poröst. Blanda samman mjölsorterna med bakpulvret så att det är väl blandat. Rör ned äggen, ett åt gången, i smör-sockersmeten. Vispa blandningen ytterligare en liten stund. Smaksätt med citron eller konjak. Rör ned mjölblandningen. Smeten blir ganska tjock och trögflytande.
Häll och skrapa ned smeten i formen. Jämna till den på ytan med en stekspade eller degskrapa. Grädda kakan i ugn vid 175° i nedre delen av ugnen ca 1 timme eller tills den har fått lätt färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka, den ska vara torr när kakan är färdig.
Lossa kakan försiktigt från kanterna och låt den svalna något. Stjälp försiktigt upp kakan på galler och låt den kallna under duk. Dofta ev över litet florsocker.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda
Enklare:
Det går enklare och snabbare att röra smör och socker med en elvisp än för hand. Det går också lättare att stjälpa upp kakan om du använder en helt slät form, gärna avlång, men kakan blir festligare i en veckad form.
Festligare:
Du kan göra kakan festligare när den ska serveras genom att dränka in den med t ex litet konjak, punsch eller starkvin av något slag. Sedan kan du bjuda t ex djupfrysta, lätt tinade eller färska bär och grädde till. Det är också gott att bjuda glass eller tjock, pösig vaniljsås till.
Du kan göra portionsdesserter av kakan genom att lägga t ex en tjock skiva sandkaka i en skål eller på en assiett och garnera med färsk eller konserverad frukt. Du kan flisa litet blockchoklad över eller strö över hackad choklad blandad med grovt hackad mandel eller riven mandelmassa.
Kom ihåg:
Sandkaka som förvarats för länge blir gärna torr. Stänk ytterst litet vatten eller nypressad citron- eller apelsinsaft över skivorna innan de serveras - det hjälper.
Det brukar gå lättare att stjälpa upp mjuka kakor om de får stå på en fuktig duk en stund i formen sedan man lossat dem försiktigt.
Om du inte har ströbröd hemma kan du bröa formen med mannagryn eller matlagningsmjöl.
Du kan använda rivet apelsinskal till smaksättning i stället för citron.
Tips och idéer:
Du kan förvara en mjuk kaka ganska länge i en brödburk med tättslutande lock utan att kakan blir sämre i smak eller konsistens. Det går också bra att förvara kakan inlindad i aluminiumfolie i t ex kylskåp.
Du kan använda olika smaktillsatser till mjuka kakor. Hackad eller mald mandel eller malda nötter, vaniljsocker, apelsinjuice, kakao och pulverkaffe är bara några exempel på smaktillsatser.
Litet rårivna äpplen gör en mjuk kaka mycket saftig och hållbar.
Frys in:
Det går bra att frysa in sandkaka, både hel och delad. Tiningstid ca 2 timmar i rumstemperatur. Kakan går lätt att skiva medan den är halvtinad. Förvaringstid högst 2 månader.
MORMORS SANDKAKA
Det är potatismjölet i den här kakan som gjort att den fått namnet sandkaka. Konsistensen blir lätt sandig, men det är en härlig hållbar kaka med gamla traditioner.
1 kaka i en 1½-litersform
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
2½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver.
Häll
4 ägg
rivet skal av ½ citron
eller 2 msk konjak
ev florsocker
Börja med att smörja och bröa formen. Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker väl tills det är ljust och mycket poröst. Blanda samman mjölsorterna med bakpulvret så att det är väl blandat. Rör ned äggen, ett åt gången, i smör-sockersmeten. Vispa blandningen ytterligare en liten stund. Smaksätt med citron eller konjak. Rör ned mjölblandningen. Smeten blir ganska tjock och trögflytande.
Häll och skrapa ned smeten i formen. Jämna till den på ytan med en stekspade eller degskrapa. Grädda kakan i ugn vid 175° i nedre delen av ugnen ca 1 timme eller tills den har fått lätt färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka, den ska vara torr när kakan är färdig.
Lossa kakan försiktigt från kanterna och låt den svalna något. Stjälp försiktigt upp kakan på galler och låt den kallna under duk. Dofta ev över litet florsocker.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda
Enklare:
Det går enklare och snabbare att röra smör och socker med en elvisp än för hand. Det går också lättare att stjälpa upp kakan om du använder en helt slät form, gärna avlång, men kakan blir festligare i en veckad form.
Festligare:
Du kan göra kakan festligare när den ska serveras genom att dränka in den med t ex litet konjak, punsch eller starkvin av något slag. Sedan kan du bjuda t ex djupfrysta, lätt tinade eller färska bär och grädde till. Det är också gott att bjuda glass eller tjock, pösig vaniljsås till.
Du kan göra portionsdesserter av kakan genom att lägga t ex en tjock skiva sandkaka i en skål eller på en assiett och garnera med färsk eller konserverad frukt. Du kan flisa litet blockchoklad över eller strö över hackad choklad blandad med grovt hackad mandel eller riven mandelmassa.
Kom ihåg:
Sandkaka som förvarats för länge blir gärna torr. Stänk ytterst litet vatten eller nypressad citron- eller apelsinsaft över skivorna innan de serveras - det hjälper.
Det brukar gå lättare att stjälpa upp mjuka kakor om de får stå på en fuktig duk en stund i formen sedan man lossat dem försiktigt.
Om du inte har ströbröd hemma kan du bröa formen med mannagryn eller matlagningsmjöl.
Du kan använda rivet apelsinskal till smaksättning i stället för citron.
Tips och idéer:
Du kan förvara en mjuk kaka ganska länge i en brödburk med tättslutande lock utan att kakan blir sämre i smak eller konsistens. Det går också bra att förvara kakan inlindad i aluminiumfolie i t ex kylskåp.
Du kan använda olika smaktillsatser till mjuka kakor. Hackad eller mald mandel eller malda nötter, vaniljsocker, apelsinjuice, kakao och pulverkaffe är bara några exempel på smaktillsatser.
Litet rårivna äpplen gör en mjuk kaka mycket saftig och hållbar.
Frys in:
Det går bra att frysa in sandkaka, både hel och delad. Tiningstid ca 2 timmar i rumstemperatur. Kakan går lätt att skiva medan den är halvtinad. Förvaringstid högst 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar