DAGENS RECEPT 13-07-29
GRISKOTLETTER MED DILLSÅS
De allra flesta av oss uppskattar om vardagsmaten går snabbt att laga till. Kotletter blir då för många en räddningsplanka. Här har vi en variant med dillsås - intressant krydda till griskött.
4 portioner
4 griskotletter, ca 600 g
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm svart- eller vitpeppar
2 dl vatten eller buljong
Sås:
2 dl steksky
2 msk vetemjöl
1 dl buljong eller vatten
1 dl kaffegrädde
ev salt och vitpeppar
2 msk finhackad dill
(1 msk pressad citronsaft)
(soya eller senap)
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats sås.
Snitta kotletterna i kanten så drar de inte ihop sig under tillagningen. Bryn matfettet i en stekpanna och lägg i kotletterna. Bryn dem på bägge sidor och krydda med salt och peppar. Efterstek dem på svag värme utan att späda ca 5 minuter. Ta upp dem och håll dem varma.
Vispa ur stekpannan med vatten eller buljong. Sila ev skyn. Rör ut vetemjölet i litet kallt vatten och rör ned redningen i den heta skyn. Späd med mer buljong eller vatten och låt såsen koka ca 5 minuter. Vispa ned grädden. Smaksätt med mer salt och peppar om så behövs och med dill. Litet citronsaft i såsen är gott som brytning. Tillsätt ev litet soya eller senap för att ge såsen bättre färg och smak.
Servera kotletterna med såsen, kokt potatis eller ris, kokta morötter eller ärter, broccoli eller blomkål.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Uteslut såsen och servera kotletterna enbart med silad, smaksatt sky. I övrigt som i vårt recept. Bjud sallad till.
Billigare:
Använd tjocka skivor av magert bogfläsk till denna rätt. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Koka broccoli. Lägg de färdiga kotletterna på broccolibädden. Lägg på ett kryddsmör, d v s smör som rörs mjukt och smaksätts. Beräkna 100 g smör och smaksätt med antingen
3 msk finhackad dill
eller
2 msk senap
eller
1 krossad vitlöksklyfta
eller
2 msk riven pepparrot
eller
1½ tsk krossad grönpeppar.
Kom ihåg:
Du kan använda andra kryddor att smaksätta såsen med. Gott till dessa kotletter är t ex både mejram eller timjan, paprika eller curry, ingefära eller nejlikor och så förstås färskt kryddgrönt som basilika, dragon, rosmarin eller körvel.
Litet citronsaft är gott till de flesta såser - den förhöjer smaken och ger en intressant brytning. Du kan också använda rivet citronskal.
Kryddsmöret får bättre smak om det görs i ordning i god tid och får ligga en stund i kylskåp. Forma det till en rulle och skär det sedan i jämna skivor när det ska serveras.
Tips och idéer:
Kotletter av alla slag kan marineras innan de tillagas, de blir då saftigare och får godare smak. Pröva t ex att låta kotletterna ligga 1 - 3 timmar i en marinad gjord på 1 dl olja, 2 msk äppelcidervinäger eller annan vinäger, 1 krossat lagerblad, 1 finhackad gul lök och 1 tsk timjan. Ta upp kotletterna och låt dem rinna av. Stek eller grilla dem och späd med litet av marinaden.
GRISKOTLETTER MED DILLSÅS
De allra flesta av oss uppskattar om vardagsmaten går snabbt att laga till. Kotletter blir då för många en räddningsplanka. Här har vi en variant med dillsås - intressant krydda till griskött.
4 portioner
4 griskotletter, ca 600 g
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm svart- eller vitpeppar
2 dl vatten eller buljong
Sås:
2 dl steksky
2 msk vetemjöl
1 dl buljong eller vatten
1 dl kaffegrädde
ev salt och vitpeppar
2 msk finhackad dill
(1 msk pressad citronsaft)
(soya eller senap)
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men bara
1½ sats sås.
Snitta kotletterna i kanten så drar de inte ihop sig under tillagningen. Bryn matfettet i en stekpanna och lägg i kotletterna. Bryn dem på bägge sidor och krydda med salt och peppar. Efterstek dem på svag värme utan att späda ca 5 minuter. Ta upp dem och håll dem varma.
Vispa ur stekpannan med vatten eller buljong. Sila ev skyn. Rör ut vetemjölet i litet kallt vatten och rör ned redningen i den heta skyn. Späd med mer buljong eller vatten och låt såsen koka ca 5 minuter. Vispa ned grädden. Smaksätt med mer salt och peppar om så behövs och med dill. Litet citronsaft i såsen är gott som brytning. Tillsätt ev litet soya eller senap för att ge såsen bättre färg och smak.
Servera kotletterna med såsen, kokt potatis eller ris, kokta morötter eller ärter, broccoli eller blomkål.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Uteslut såsen och servera kotletterna enbart med silad, smaksatt sky. I övrigt som i vårt recept. Bjud sallad till.
Billigare:
Använd tjocka skivor av magert bogfläsk till denna rätt. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Koka broccoli. Lägg de färdiga kotletterna på broccolibädden. Lägg på ett kryddsmör, d v s smör som rörs mjukt och smaksätts. Beräkna 100 g smör och smaksätt med antingen
3 msk finhackad dill
eller
2 msk senap
eller
1 krossad vitlöksklyfta
eller
2 msk riven pepparrot
eller
1½ tsk krossad grönpeppar.
Kom ihåg:
Du kan använda andra kryddor att smaksätta såsen med. Gott till dessa kotletter är t ex både mejram eller timjan, paprika eller curry, ingefära eller nejlikor och så förstås färskt kryddgrönt som basilika, dragon, rosmarin eller körvel.
Litet citronsaft är gott till de flesta såser - den förhöjer smaken och ger en intressant brytning. Du kan också använda rivet citronskal.
Kryddsmöret får bättre smak om det görs i ordning i god tid och får ligga en stund i kylskåp. Forma det till en rulle och skär det sedan i jämna skivor när det ska serveras.
Tips och idéer:
Kotletter av alla slag kan marineras innan de tillagas, de blir då saftigare och får godare smak. Pröva t ex att låta kotletterna ligga 1 - 3 timmar i en marinad gjord på 1 dl olja, 2 msk äppelcidervinäger eller annan vinäger, 1 krossat lagerblad, 1 finhackad gul lök och 1 tsk timjan. Ta upp kotletterna och låt dem rinna av. Stek eller grilla dem och späd med litet av marinaden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar