tisdag 2 juli 2013

Dagens recept: Lätta gräddfilssåser

DAGENS RECEPT 13-07-02

LÄTTA GRÄDDFILSSÅSER

Med en god sås kan den enklaste rätt bli både smakligare och drygare. Det finns många såser att välja mellan - både kalla och varma. Här några förslag på såser som du lagar med gräddfil, crème fraîche, yoghurt eller majonnäs. Smaksättningen kan varieras i det oändliga.

3 dl sås

Senapssås:
3 dl gräddfil
eller 2 dl gräddfil och 1 dl majonnäs
1 krm salt
1 tsk socker
3 msk senap
(1 äggula)

Tomatsås:
3 dl gräddfil eller crème fraîche
3 msk chilisås
1 krm salt
1 krm dragon
(1 tsk riven rå lök)

Gräslökssås:
3 dl gräddfil
1 krm salt
1 msk riven rå lök
3 msk finklippt gräslök
1 tsk - 1 msk finhackad ansjovis


Förbered smaktillsatsen. Blanda snabbt samman alla ingredienserna i en skål. Använder du gräddfil eller crème fraîche ska du inte röra för mycket i såsen, då blir den tunnare. Använder du majonnäs till senapssåsen kan du utesluta äggulan och minska mängden senap till 2 msk i stället.

Smaksätt gärna såserna med finhackat eller finklippt kryddgrönt. Det ser inte bara trevligt ut utan det ger ett extra tillskott av vitaminer och mineralämnen. Man kan också pressa litet citron i såsen som extra smaktillsats.

Servera såserna till de flesta rätter av kött, fisk, grönsaker och skaldjur.

Ca 5 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att tillaga


Annorlunda:
Här följer några andra smaktillsatser till dessa och liknande såser.

Till 3 dl gräddfil, crème fraîche eller motsvarande kan du ta:

2 - 3 msk riven pepparrot (gott till bl a fisk)

3 msk finhackad färsk paprika
1 tsk paprikapulver
(gott till bl a kyckling och lammkött)

3 msk riven ädelost
1 dl riven stark ost
(gott till bl a kokta grönsaker och spaghettirätter)

1 dl rårivna äpplen
2 tsk curry
1 tsk salt
(gott till bl a rätter med skinka, kassler och lammkött)

2 msk hackad ättiksgurka
2 msk finhackad kapris
1 msk ansjovisspad
(gott till bl a stekt fisk)

Kom ihåg:
Att odla sina egna kryddor kräver inte nödvändigtvis en stor trädgård. Du kan odla vissa kryddor på din balkong eller t o m i köksfönstret eller på köksbänken. Det är både roligt och givande att ha tillgång till färskt kryddgrönt mer eller mindre året om. Färska kryddörter förhöjer inte bara smaken utan också näringsvärdet och gör att rätterna ser goda och aptitretande ut.

För den som vill minska mängden salt i maten är färska kryddörter särskilt lämpligt, då de ger god smak åt både saltfri och saltreducerad mat.

Tips och idéer:
Om du ska krydda en rätt med färsk mynta kan du gnugga bladen lätt mellan fingrarna först. Då framträder smaken mycket bättre.

Vet du att curry inte är en, utan många olika kryddor blandade? Peppar av olika slag, ingefära, koriander, muskot och nejlikor är vanliga kryddor i curry. Dessutom alltid gurkmeja, som ger curryn den gula färgen. Ibland ingår också både kardemumma och kanel.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar