onsdag 3 juli 2013

Dagens recept: Maries jordgubbstrifle

DAGENS RECEPT 13-07-03

MARIES JORDGUBBSTRIFLE

Det finns många variationer på trifle, en gammal engelsk dessert. Man använder alltid någon lätt sockerkaka med en fyllning av sylt eller marmelad. Dessutom vaniljkräm, färska bär och grädde. Passa på att bjuda på den medan jordgubbarna är i säsong.

4 - 6 portioner

6 skivor lätt sockerkaka
6 msk jordgubbssylt
1 l färska jordgubbar
2 dl vaniljkräm (se nedan)
2 dl vispgrädde

Vaniljkräm:
2 ägg
2 dl grädde eller mjölk
2 tsk potatismjöl
2 tsk socker
2 tsk vaniljsocker

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Bred jordgubbssylten på sockerkaksskivorna. Lägg samman dem två och två och skär dem i bitar.

Skölj jordgubbarna snabbt om så behövs. Rensa dem och skär hälften av dem i skivor.

Gör vaniljkrämen: Blanda samman äggen, grädden eller mjölken, potatismjölet och sockret (OBS! Inte vaniljsockret!) i en liten, tjockbottnad kastrull. Använd en träsked eller trävisp. Låt blandningen långsamt sjuda upp på svag värme tills den tjocknat. Den får absolut inte koka, då skär den sig. Vispa krämen tills den svalnat. Smaksätt med vaniljsockret.

Lägg sockerkaksbitarna i en djup skål. Häll över vaniljkrämen och låt det hela stå i kylskåp ca 1 timme. Lägg över de skivade jordgubbarna. Spritsa eller bred över den vispade grädden. Garnera med de hela jordgubbarna.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1 timme i kylskåp


Enklare:
Använd färdig vaniljkräm och färdigköpt jordgubbsrulltårta till denna rätt. I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Använd bara sockerkaka och färska jordgubbar, skivade och hela, samt vispad grädde, crème fraîche eller gräddfil till rätten. Uteslut vaniljkrämen och sylten. Visserligen blir det ingen riktig trifle, men ändå en frisk och god efterrätt.

Festligare:
Använd ofyllda biskvier. Lägg dem i en skål och dränk in dem med rom, marsala eller någon likör eller madeira eller sherry. Häll över vaniljkräm och låt allt stå i kylskåp ca 1 timme. Lägg på jordgubbar och garnera med vispad grädde. Du kan även använda andra bär som hallon eller lätt kokta krusbär eller konserverad frukt som persikor eller aprikoser.

Kom ihåg:
Vanilj och vanillin är inte samma sak.

Äkta vanilj är frukterna från en orkidé. Det är mörka baljor, s k vaniljstänger. De säljs i glasrör eller folie. Man snittar upp baljan lätt innan man låter den sjuda med i t ex grädde eller mjölk till en fin vaniljsås. En vaniljstång kan användas flera gånger.

Vanillin är ett syntetiskt framställt smakämne som blandas med socker till vanillinsocker. Det har blivit det vanligaste numera då vaniljstänger - äkta vanilj - blivit mycket dyrt.

Om du måste skölja jordgubbar, t ex om de är mycket jordiga, bör du göra det lätt, gärna i en sil. Låt vattnet långsamt strila över bären. Rinner det för hastigt kan bären bli mosiga.

Tips och idéer:
1 l jordgubbar väger ungefär 600 g, men då ska det vara 1-literskartonger. Många av de kartonger som bären säljs i rymmer mindre än 1 liter. Detta är viktigt att veta, framför allt om du ska sylta och safta bär.

Den lättaste, finaste vaniljsåsen får du genom att du vispar 2 äggulor med 2 msk socker ljust och pösigt. Vispa sedan 2 - 3 dl grädde och blanda samman allt. Smaksätt med 1 msk vaniljsocker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar