DAGENS RECEPT 13-07-04
SPENAT- OCH BROCCOLISOPPA
Som en riktig vitamininjektion är denna härliga, gröna soppa. Lätt att göra och synnerligen välsmakande. Den passar lika bra att servera som ensamrätt eller som entrérätt till en fin middag. Då den dessutom är prisbillig fyller den väl sin plats på vardagsmatsedeln.
4 portioner
300 g färsk spenat
1 pkt djupfryst broccoli (250 g)
1 stor purjolök eller 2 små
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 1/4 l buljong
ev salt
1 krm vitpeppar
1 dl grädde
1 msk pressad citronsaft
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Öka mjölmängden till 1 1/4 dl.
Rensa spenaten och skölj den väl. Låt broccolin tina lätt i rumstemperatur. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Förväll spenaten lätt i vatten ett par minuter. Ta upp den, krama ur vätskan och hacka den grovt. Fräs purjolöken mjuk i matfettet några minuter på svag värme. Dofta över mjölet och rör om. Späd med buljongen, litet i sänder, till en slät och jämn soppa.
Tillsätt spenat och broccoli och låt soppan koka ca 5 minuter. Smaksätt med salt, om så behövs, och med vitpeppar. Tillsätt grädden och låt soppan få ett uppkok. Smaksätt med citronsaft. Efter detta får soppan inte koka mer.
Servera i varma tallrikar med rostat bröd med vitlökssmör eller riven ost eller med äggklyftor eller förlorade ägg.
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Laga soppan på djupfryst hackad eller stuvad spenat. Minska i det senare fallet på mjölet. Uteslut purjolöken och smaksätt soppan antingen med löksalt eller lökpulver eller med färsk, klippt gräslök.
Festligare:
Laga soppan som i vårt ursprungsrecept. Servera den antingen med en stor hög färska, rensade räkor eller små bitar krabba i varje tallrik.
Eller med senapsgrädde med ägg: Hårdkoka och hacka då 2 ägg. Rör ned hacket i 2 dl gräddfil eller crème fraîche smaksatt med minst 1 msk stark senap, gärna fransk typ. Servera klickar av grädden i varje tallrik.
Eller lägg strimlor av rökt lax i varje tallrik. Bjud soppan med rostat, vitt bröd.
Kom ihåg:
Rensa alltid färsk spenat mycket väl och skölj den noga. Det fastnar gärna sand och grus i bladvecken. Låt spenaten rinna av väl när den är förvälld.
Gör gärna soppan på färsk broccoli, som har blivit allt vanligare. Låt den bara sjuda ca 8 minuter.
Tips och idéer:
Om du har råkat bränna vid en rätt, så kyl genast av kastrullen genom att antingen spola den på utsidan med kallt vatten eller att ställa den i kallt vatten. Ta försiktigt bort allt som inte är bränt och lägg det i en ren kastrull. Tillsätt vätska och låt rätten koka färdigt. Strö rikligt med salt i botten på den vidbrända kastrullen. Spola på litet vatten och låt den stå och dra en stund. Gör sedan ren den på vanligt sätt.
Frys in:
Soppan går mycket bra att frysa. Om du lagat stor sats för frysen, tillsätt då inte grädde och citronsaft förrän du ska servera soppan. Förpacka väl i plastburkar med tättslutande lock eller i glasburkar, men fyll dem inte mer än till 2/3. Soppan utvidgar sig när den "blir is". Förvaringstid ca 4 månader.
SPENAT- OCH BROCCOLISOPPA
Som en riktig vitamininjektion är denna härliga, gröna soppa. Lätt att göra och synnerligen välsmakande. Den passar lika bra att servera som ensamrätt eller som entrérätt till en fin middag. Då den dessutom är prisbillig fyller den väl sin plats på vardagsmatsedeln.
4 portioner
300 g färsk spenat
1 pkt djupfryst broccoli (250 g)
1 stor purjolök eller 2 små
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 1/4 l buljong
ev salt
1 krm vitpeppar
1 dl grädde
1 msk pressad citronsaft
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Öka mjölmängden till 1 1/4 dl.
Rensa spenaten och skölj den väl. Låt broccolin tina lätt i rumstemperatur. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Förväll spenaten lätt i vatten ett par minuter. Ta upp den, krama ur vätskan och hacka den grovt. Fräs purjolöken mjuk i matfettet några minuter på svag värme. Dofta över mjölet och rör om. Späd med buljongen, litet i sänder, till en slät och jämn soppa.
Tillsätt spenat och broccoli och låt soppan koka ca 5 minuter. Smaksätt med salt, om så behövs, och med vitpeppar. Tillsätt grädden och låt soppan få ett uppkok. Smaksätt med citronsaft. Efter detta får soppan inte koka mer.
Servera i varma tallrikar med rostat bröd med vitlökssmör eller riven ost eller med äggklyftor eller förlorade ägg.
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Laga soppan på djupfryst hackad eller stuvad spenat. Minska i det senare fallet på mjölet. Uteslut purjolöken och smaksätt soppan antingen med löksalt eller lökpulver eller med färsk, klippt gräslök.
Festligare:
Laga soppan som i vårt ursprungsrecept. Servera den antingen med en stor hög färska, rensade räkor eller små bitar krabba i varje tallrik.
Eller med senapsgrädde med ägg: Hårdkoka och hacka då 2 ägg. Rör ned hacket i 2 dl gräddfil eller crème fraîche smaksatt med minst 1 msk stark senap, gärna fransk typ. Servera klickar av grädden i varje tallrik.
Eller lägg strimlor av rökt lax i varje tallrik. Bjud soppan med rostat, vitt bröd.
Kom ihåg:
Rensa alltid färsk spenat mycket väl och skölj den noga. Det fastnar gärna sand och grus i bladvecken. Låt spenaten rinna av väl när den är förvälld.
Gör gärna soppan på färsk broccoli, som har blivit allt vanligare. Låt den bara sjuda ca 8 minuter.
Tips och idéer:
Om du har råkat bränna vid en rätt, så kyl genast av kastrullen genom att antingen spola den på utsidan med kallt vatten eller att ställa den i kallt vatten. Ta försiktigt bort allt som inte är bränt och lägg det i en ren kastrull. Tillsätt vätska och låt rätten koka färdigt. Strö rikligt med salt i botten på den vidbrända kastrullen. Spola på litet vatten och låt den stå och dra en stund. Gör sedan ren den på vanligt sätt.
Frys in:
Soppan går mycket bra att frysa. Om du lagat stor sats för frysen, tillsätt då inte grädde och citronsaft förrän du ska servera soppan. Förpacka väl i plastburkar med tättslutande lock eller i glasburkar, men fyll dem inte mer än till 2/3. Soppan utvidgar sig när den "blir is". Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar