måndag 1 juli 2013

Dagens recept: Helstekt kyckling med örtsmör

DAGENS RECEPT 13-07-01

HELSTEKT KYCKLING MED ÖRTSMÖR

Kyckling hör av tradition till festmaten även om den alltmer blivit vardagsmat för många. Kyckling är gott, billigt, lätt att laga till och lätt att variera. Litet gammaldags är den här rätten - särskilt om man serverar den med en gräddsås kryddad med örtkryddor.

4 portioner

1 stor kyckling, ca 1 1/4 kg,
eller 2 små
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk finhackad persilja
1 tsk söndersmulad dragon
1 tsk söndersmulad basilika

Till pensling:
3 msk smör blandat med
½ tsk paprikapulver
2 dl buljong (till långpannan)

Sås:
2 dl steksky
2 msk vetemjöl
1 tsk dragon
½ tsk basilika
3 msk finhackad persilja
2 dl vispgrädde

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Skölj och torka ur kycklingen. Blanda samman smör, salt och kryddor. Lägg smöret i kycklingen. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat och lägg lever och muskelmage bredvid, om det finns med.

Smält smöret och blanda i paprikapulver. Pensla kycklingen med paprikasmöret under stekningen. Stek kycklingen i ugn vid 175° ca 1 timme. Pröva med en steknål om kycklingen är färdig. Stick vid låret - om köttsaften som kommer ut är klar och genomskinlig är kycklingen färdig. Eller stick vid lårbenet vid leden. Går detta lätt är kycklingen färdig. Ta ut den och håll den varm.

Vispa ur pannan med 2 dl buljong. Sila stekskyn och hetta upp den. Rör ut mjölet i litet kallt vatten och rör ned det i den heta skyn. Vispa. Låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt kryddor och grädde och låt såsen sjuda upp.

Servera kycklingen med såsen, kokt färskpotatis och inlagd gurka.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 1 timme att ugnssteka


Snabbare:
Dela kycklingen i halvor eller kvartar. Bryn dem väl runt om i stekpanna ovanpå spisen. Krydda som i vårt recept. Späd med ytterst litet buljong. Efterstek i pannan på spisen på svag värme ca 30 minuter eller tills delarna är genomstekta. Vispa ur stekpannan.

Gör en redd sås som i vårt recept och smaksätt den väl. Eller vispa bara ur stekpannan med litet buljong och grädde. Smaksätt skyn på samma sätt som såsen.

Festligare:
Fyll kycklingen med en blandning av skivade, färska champinjoner, smör, örtkryddor och litet salt. Beräkna 100 g svamp till 100 g smör. Krydda som i vårt recept. Stek i ugn och späd med grädde mot slutet av stekningen. Ös då och då med skyn som bildas.

Kom ihåg:
Låt hjärta, muskelmage, lever och ev hals steka med när du steker kyckling eller annan fågel. De ger fin smak åt skyn. Levern kan du finhacka och lägga i såsen.

Gnid gärna kyckling med ½ citron inuti innan du steker. Det ger frisk smak. Gnid också med kryddorna, både in- och utvändigt.

Rester av kyckling kan du skära i mindre bitar. Dryga gärna ut med litet kokt skinka. Värm i såsen eller gör ny sås på buljong och grädde. Bjud med kokt ris.

Tips och idéer:
Många gånger säljs färsk eller djupfryst kyckling till specialpriser. Har du tid och äger du frys, så laga flera rätter på en gång. Det tar inte mycket längre tid att laga mer mat om du ändå stökar i köket eller har ugnen på. Det blir både rationellt och mycket ekonomiskt att hushålla på detta sätt, och tiden spar du ju sedan när du bara har att värma redan färdiga rätter.

Frys in:
Du kan frysa in både färsk och tillagad kyckling. Däremot bör du inte frysa om redan tinad fryst kyckling utan att laga till den först. Förvaringstid för rå kyckling 7 - 10 månader, tillagad ca 8 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar