söndag 7 juli 2013

Dagens recept: Gurk- och löksallad

DAGENS RECEPT 13-07-06

GURK- OCH LÖKSALLAD

En sallad varje dag har blivit en självklarhet för de allra flesta och den är inte svår att åstadkomma. Utbudet av färska grönsaker är stort året om och det finns alltid något som är prisbilligt.

4 portioner

1 salladshuvud (grönsallad eller romainesallad
eller ½ isbergssallad)
1 bit gurka, ca 200 g
2 gula lökar, ca 100 g
eller 1 purjolök
1 tsk söndersmulad basilika
eller salladskrydda

Dressing:
1½ msk vinäger
2 msk matolja
2 msk vatten
1 krm svartpeppar
1 msk mosad eller riven ädelost
(skivad tomat)

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men ta
bara 1½ sats dressing.

Skölj salladen väl och låt den rinna av. Skala ev gurkan och skiva den tunt. Skala löken eller putsa purjolöken. Skiva löken mycket tunt eller strimla purjolöken. Dela salladsbladen och lägg dem i en skål. Strimla isbergssalladen.

Varva de övriga ingredienserna i skålen. Strö basilikan mellan lagren. Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll över den. Blanda salladen vid bordet när den serveras. Garnera gärna med tomatskivor.

Gott att servera till kassler, rimmad skinka, kyckling, lammkött eller stekt fisk.

Ca 15 minuter att tillaga


Annorlunda:
En sallad som denna kan vara en måltid i sig själv för den som vill äta mycket smalt. För att få litet protein kan du strö över hårdkokt hackat ägg, små ostkuber eller strimlor av kokt skinka, salt kött eller kokt tunga. Några musslor eller litet tonfisk blir också gott om du känner mer för fisk och skaldjur.

Du kan variera såsen genom att röra ut dressingen med litet ren tomatpuré eller litet senap - särskilt gott till kött och ägg. Litet flisad pepparrot ger extra sting åt salladen. Böngroddar och majskorn från burk, väl avrunna, gör också salladen mer mättande.

Kom ihåg:
I de allra flesta fall använder du gurkan oskalad. Om du ändå vill skala den går det fort och lätt med potatisskalare.

Det går lätt och snabbt att skiva gurkan med hjälp av osthyvel. Skivorna blir kanske inte helt jämna, men det betyder mindre i en sallad som denna.

Var noga när du sköljer purjolök, så att du får bort all sand. Snitta purjolöken längs med och skölj den sedan från roten och mot toppen i rinnande kallt vatten. Sära på bladen när du sköljer. Låt den rinna av något innan du strimlar eller skivar den.

Tips och idéer:
Förvara alltid gurka svalt, men inte iskallt. Bästa temperaturen för gurka är i svalskåp vid 10 - 12 grader. Lägg inte heller äpplen, päron eller tomater för nära gurkan. Då kan den lätt bli missfärgad av den etylengas som bildas och kan dessutom bli seg.

Om du har skurit av gurkan bör du lägga en bit plastfilm eller folie över snittytan så att gurkan inte torkar ut.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar