DAGENS RECEPT 13-07-06
CHAMPINJONBURGARE
Det här är en saftig och god variant på alla ungdomars favorit - hamburgaren. Genom att den är blandad med hackade champinjoner och spädd med champinjonsoppa får den en utsökt smak och fin konsistens.
4 portioner
400 g ren nötfärs
200 g färska champinjoner
½ tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
½ burk champinjonsoppa
½ dl vatten
1 msk smör eller margarin
4 hamburgerbröd eller sesambröd
strimlad grönsallad
tomatskivor
några skivade champinjoner
strimlad paprika
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj snabbt champinjonerna om de är mycket jordiga. Torka annars bara lätt av dem med hushållspapper. Skiva eller hacka dem. Ta undan några skivor till garnering.
Lägg färsen i en skål och tillsätt champinjoner, salt och peppar. Späd med champinjonsoppan och ev litet vatten, om soppan är mycket tjock. Arbeta snabbt samman färsen och forma den till 4 rejäla biffar. Stek biffarna i litet matfett i en panna, ca 3 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg.
Lägg upp champinjonburgarna på sprödvärmda bröd med sallad, tomatskivor, champinjonskivor och strimlad paprika. Servera dem genast med en grönsallad eller tomatsallad och ev senap och ketchup.
Ca 15 minuter att förbereda
Enklare:
Uteslut champinjonerna och blanda med enbart champinjonsoppa. Öka då till 3/4 burk soppa (resten kan du använda till en sås). Späd då inte med vatten.
Eller använd 1 liten burk (100 g) champinjoncrème. Späd då med vattnet. I övrigt som i vårt recept.
Billigare:
Använd vanlig blandfärs. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Blanda färsen med soppan och 1 dl rårivna morötter, 1 dl rårivet rotselleri och ½ dl finhackad persilja. Tillsätt 1 ägg och späd med litet vatten till smidig konsistens. Stek eller grilla som i vårt recept. Bjud dem med grovt, mörkt bröd på en bädd av strimlad sallad eller sellerikål. Det blir litet robustare burgare, nyttiga och goda.
Kom ihåg:
Använd koncentrerad champinjonsoppa till denna rätt för bästa smak.
Egentligen ska champinjoner aldrig hackas utan bara skivas eller skäras i kvartar. Någon gång kan man väl ändå tumma på den urgamla regeln, framför allt om man vill ha dem i en färs.
Champinjoner ska vara fasta och jämna. Men till denna rätt kan man använda också sådana som blivit ojämna och vuxit litet för snabbt och mycket.
Tips och idéer:
Sellerikål, ibland kallad kinakål, går alldeles utmärkt att använda i stället för vanlig grönsallad eller isbergssallad. Priset är många gånger mycket lägre. Kålen håller sig också mycket bra och är dryg och mättande.
Det är skillnad på tomatpuré och tomatketchup. Den förra är ren koncentrerad tomatmassa. Tomatketchup har kryddats med både socker, vinäger och kryddor. Använd därför tomatpuré i mat och ketchup till mat, om du nu vill.
Frys in:
Champinjonburgare kan man frysa råa, färdigblandade. Lägg dem en stund i frysen på ett skärbräde så att de stelnar till. Förpacka dem sedan i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
CHAMPINJONBURGARE
Det här är en saftig och god variant på alla ungdomars favorit - hamburgaren. Genom att den är blandad med hackade champinjoner och spädd med champinjonsoppa får den en utsökt smak och fin konsistens.
4 portioner
400 g ren nötfärs
200 g färska champinjoner
½ tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
½ burk champinjonsoppa
½ dl vatten
1 msk smör eller margarin
4 hamburgerbröd eller sesambröd
strimlad grönsallad
tomatskivor
några skivade champinjoner
strimlad paprika
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj snabbt champinjonerna om de är mycket jordiga. Torka annars bara lätt av dem med hushållspapper. Skiva eller hacka dem. Ta undan några skivor till garnering.
Lägg färsen i en skål och tillsätt champinjoner, salt och peppar. Späd med champinjonsoppan och ev litet vatten, om soppan är mycket tjock. Arbeta snabbt samman färsen och forma den till 4 rejäla biffar. Stek biffarna i litet matfett i en panna, ca 3 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg.
Lägg upp champinjonburgarna på sprödvärmda bröd med sallad, tomatskivor, champinjonskivor och strimlad paprika. Servera dem genast med en grönsallad eller tomatsallad och ev senap och ketchup.
Ca 15 minuter att förbereda
Enklare:
Uteslut champinjonerna och blanda med enbart champinjonsoppa. Öka då till 3/4 burk soppa (resten kan du använda till en sås). Späd då inte med vatten.
Eller använd 1 liten burk (100 g) champinjoncrème. Späd då med vattnet. I övrigt som i vårt recept.
Billigare:
Använd vanlig blandfärs. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Blanda färsen med soppan och 1 dl rårivna morötter, 1 dl rårivet rotselleri och ½ dl finhackad persilja. Tillsätt 1 ägg och späd med litet vatten till smidig konsistens. Stek eller grilla som i vårt recept. Bjud dem med grovt, mörkt bröd på en bädd av strimlad sallad eller sellerikål. Det blir litet robustare burgare, nyttiga och goda.
Kom ihåg:
Använd koncentrerad champinjonsoppa till denna rätt för bästa smak.
Egentligen ska champinjoner aldrig hackas utan bara skivas eller skäras i kvartar. Någon gång kan man väl ändå tumma på den urgamla regeln, framför allt om man vill ha dem i en färs.
Champinjoner ska vara fasta och jämna. Men till denna rätt kan man använda också sådana som blivit ojämna och vuxit litet för snabbt och mycket.
Tips och idéer:
Sellerikål, ibland kallad kinakål, går alldeles utmärkt att använda i stället för vanlig grönsallad eller isbergssallad. Priset är många gånger mycket lägre. Kålen håller sig också mycket bra och är dryg och mättande.
Det är skillnad på tomatpuré och tomatketchup. Den förra är ren koncentrerad tomatmassa. Tomatketchup har kryddats med både socker, vinäger och kryddor. Använd därför tomatpuré i mat och ketchup till mat, om du nu vill.
Frys in:
Champinjonburgare kan man frysa råa, färdigblandade. Lägg dem en stund i frysen på ett skärbräde så att de stelnar till. Förpacka dem sedan i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar