DAGENS RECEPT 13-07-08
CITRONMARINERAD GRILLAD NÖTFILÉ
En skiva saftigt stekt eller grillad nötfilé anser många höra till de stora kulinariska njutningarna. Här har vi citronmarinerat köttet först, det ger en annorlunda, ny och intressant smak. Ett citronsmör med färska kryddörter kompletterar denna läckra anrättning.
4 portioner
600 g nötfilé
Marinad:
saft av 1 citron
4 msk matolja
1 msk Worcestershiresås eller
1 msk senap, gärna fransk
Citronkryddsmör:
100 g smör
2 msk pressad citronsaft
3 msk hackade, färska kryddörter,
t ex persilja, dill, gräslök, salvia,
basilika eller dragon
1 krm nymald svartpeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden kött men bara
1½ sats marinad och citronsmör.
Putsa köttet väl. Blanda samman marinaden. Lägg köttet i en liten bunke och häll över marinaden. Låt köttet stå kallt, helst ca 4 timmar.
Gör under tiden citronsmöret: Rör smöret mjukt och tillsätt kryddorna och det kryddgröna. Forma smöret till en rulle och rulla in den i folie. Förvara den kallt.
Ta upp köttet ur marinaden, låt det rinna av och torka det. Hetta upp grillen (ugnen eller utomhusgrillen). Grilla köttet väl runtom i ca 20 minuter om du vill ha det rött inuti, 25 - 30 minuter om du vill ha det mer genomgrillat = rosafärgat. Vänd det under grilltiden då och då så att det blir jämnt grillat.
Låt köttet vila ca 10 minuter innan du skär upp det i jämna skivor.
Gott att servera med citronsmöret, bakad eller ugnsrostad potatis, sallad eller grillade tomater.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att marinera
Ca 20 minuter att grilla
Enklare:
Grilla köttet i skivor. Marinera 1 - 2 timmar. Grilla sedan skivorna 1½ - 3 minuter per sida, beroende på tjocklek och hur genomgrillat du vill ha köttet. Använd filé, utskuren biff eller entrecôte. Servera med citronsmör som i vårt recept.
Billigare:
Använd en bit utskuren biff eller entrecôte i stället. Marinera helst över en natt. Grillningstiden blir längre: ca 30 minuter för utskuren biff, ca 45 minuter för entrecôte.
Annorlunda:
Grilla köttet i ugn på en bädd av tunt skuren potatis, som du förvällt 2 minuter. Lägg potatisen på ett ugnssäkert fat. Salta lätt mellan lagren och lägg färska örtkryddor, persilja eller krossad vitlök emellan. Lägg köttet ovanpå och grilla som i ursprungsreceptet.
Kom ihåg:
Allt kött som ska grillas eller stekas bör vara rumstempererat. Ta det därför aldrig direkt ur kylskåpet och lägg det på grill eller stekpanna. Det är alltid bäst att krydda köttet efter grillningen/stekningen.
I vårt recept har vi inte tagit med salt eller andra kryddor. Dels ger marinaden köttet smak, dels ger citronsmöret, som serveras till, också smak. Men om du vill kan du salta och peppra köttet när du äter.
Tips och idéer:
När du kokar kött bör du använda hela kryddor, t ex lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar och nejlikor.
När du lagar köttgrytor kan du knyta in kryddorna i en bit gasväv, så är de lättare att plocka upp efter tillagningen.
När du kryddar stekt eller grillat kött bör du använda malda kryddor, helst nymalda. Ett eller annat varv på kryddkvarnen brukar räcka till en portionsbit.
Frys in:
Allt kött går bra att frysa, både rått och tillagat. Kontrollera bara att köttet, om du ska frysa in det rått, inte redan varit fryst och tinat. Då bör du tillaga det innan du djupfryser det. Förvaringstid för rått kött 8 - 10 månader, för tillagat ca 4 månader.
CITRONMARINERAD GRILLAD NÖTFILÉ
En skiva saftigt stekt eller grillad nötfilé anser många höra till de stora kulinariska njutningarna. Här har vi citronmarinerat köttet först, det ger en annorlunda, ny och intressant smak. Ett citronsmör med färska kryddörter kompletterar denna läckra anrättning.
4 portioner
600 g nötfilé
Marinad:
saft av 1 citron
4 msk matolja
1 msk Worcestershiresås eller
1 msk senap, gärna fransk
Citronkryddsmör:
100 g smör
2 msk pressad citronsaft
3 msk hackade, färska kryddörter,
t ex persilja, dill, gräslök, salvia,
basilika eller dragon
1 krm nymald svartpeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden kött men bara
1½ sats marinad och citronsmör.
Putsa köttet väl. Blanda samman marinaden. Lägg köttet i en liten bunke och häll över marinaden. Låt köttet stå kallt, helst ca 4 timmar.
Gör under tiden citronsmöret: Rör smöret mjukt och tillsätt kryddorna och det kryddgröna. Forma smöret till en rulle och rulla in den i folie. Förvara den kallt.
Ta upp köttet ur marinaden, låt det rinna av och torka det. Hetta upp grillen (ugnen eller utomhusgrillen). Grilla köttet väl runtom i ca 20 minuter om du vill ha det rött inuti, 25 - 30 minuter om du vill ha det mer genomgrillat = rosafärgat. Vänd det under grilltiden då och då så att det blir jämnt grillat.
Låt köttet vila ca 10 minuter innan du skär upp det i jämna skivor.
Gott att servera med citronsmöret, bakad eller ugnsrostad potatis, sallad eller grillade tomater.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 4 timmar att marinera
Ca 20 minuter att grilla
Enklare:
Grilla köttet i skivor. Marinera 1 - 2 timmar. Grilla sedan skivorna 1½ - 3 minuter per sida, beroende på tjocklek och hur genomgrillat du vill ha köttet. Använd filé, utskuren biff eller entrecôte. Servera med citronsmör som i vårt recept.
Billigare:
Använd en bit utskuren biff eller entrecôte i stället. Marinera helst över en natt. Grillningstiden blir längre: ca 30 minuter för utskuren biff, ca 45 minuter för entrecôte.
Annorlunda:
Grilla köttet i ugn på en bädd av tunt skuren potatis, som du förvällt 2 minuter. Lägg potatisen på ett ugnssäkert fat. Salta lätt mellan lagren och lägg färska örtkryddor, persilja eller krossad vitlök emellan. Lägg köttet ovanpå och grilla som i ursprungsreceptet.
Kom ihåg:
Allt kött som ska grillas eller stekas bör vara rumstempererat. Ta det därför aldrig direkt ur kylskåpet och lägg det på grill eller stekpanna. Det är alltid bäst att krydda köttet efter grillningen/stekningen.
I vårt recept har vi inte tagit med salt eller andra kryddor. Dels ger marinaden köttet smak, dels ger citronsmöret, som serveras till, också smak. Men om du vill kan du salta och peppra köttet när du äter.
Tips och idéer:
När du kokar kött bör du använda hela kryddor, t ex lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar och nejlikor.
När du lagar köttgrytor kan du knyta in kryddorna i en bit gasväv, så är de lättare att plocka upp efter tillagningen.
När du kryddar stekt eller grillat kött bör du använda malda kryddor, helst nymalda. Ett eller annat varv på kryddkvarnen brukar räcka till en portionsbit.
Frys in:
Allt kött går bra att frysa, både rått och tillagat. Kontrollera bara att köttet, om du ska frysa in det rått, inte redan varit fryst och tinat. Då bör du tillaga det innan du djupfryser det. Förvaringstid för rått kött 8 - 10 månader, för tillagat ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar