lördag 1 juni 2013

Ugnsfärs med hasselbackspotatis

UGNSFÄRS MED HASSELBACKSPOTATIS

Steker man potatisen tillsammans med köttfärsen i ugnen blir middagen färdig på en gång. Praktiskt och bekvämt. Man kan smaksätta färsen med t ex rökt skinka och någon eller några örtkryddor som man tycker om.

4 portioner

500 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
1½ dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
100 g rökt skinka
½ - 1 tsk örtkryddor, t ex dragon, körvel,
timjan, oregano eller salvia
1 burk tomater, ca 400 g
8 - 10 potatisar
2 - 3 gula lökar
1 tsk salt
1 dl ströbröd


Blanda samman nötfärs, salt, peppar, mjöl och mjölk. Vispa upp äggen. Skala och hacka löken. Skär skinkan i tärningar. Tillsätt ägg, lök, skinka och örtkryddor till färsen. Arbeta den smidig och forma den till en limpa i en smord långpanna.

Mosa tomaterna och lägg dem över färslimpan. Häll över det mesta av tomatspadet.

Skala potatisarna och skär dem i skivor, men inte helt igenom. Skala lökarna och skär dem i klyftor. Lägg potatis och lök bredvid färslimpan i långpannan. Strö en blandning av salt och ströbröd över potatisarna.

Stek alltsammans i ugn vid 175° ca 1 timme eller tills färs och potatis är genomstekta och fått fin färg. Pröva med en sticka.

Servera gärna med grönsallad eller råkostsallad.


Tid för tillagning: Ca 1½ timme,
varav ca 1 timme i ugnen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar