SALTINBAKAD ROSTBIFF
Saltinbakad rostbiff med fin kryddsmak kan gärna lagas ett dygn i förväg. Det är därför mat som passar särskilt bra att bjuda på någon dag under midsommarhelgen.
8 personer
1½ kg rostbiff
1 msk stött rosmarin
1 tsk stött timjan
1 krossat lagerblad
2 krm nymald svartpeppar
1 dl finhackad persilja
ev 1 blad finhackad libbsticka
Deg:
3 dl grovt salt
2 dl vetemjöl
1½ dl vatten
Sätt ugnen på 225°. Putsa köttet och knyt ev om det med bomullssnöre, så det blir en jämn köttbit. Gnid in köttet med rosmarin, timjan, lagerblad och peppar. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Täck rostbiffen med hackad persilja och ev libbsticka.
Blanda samman salt, vetemjöl och vatten till en deg. Lägg degen på köttet och forma den med vattensköljda händer runt köttet så att degen täcker köttet ned till fatet. Stick in en köttermometer mitt i köttet. Största delen av termometerröret bör vara inne i köttet. Stek något under mitten av ugnen tills termometern visar 60°.
Ta ut fatet och låt köttet vila ca 30 minuter innan salttäcket tas bort och köttermometern tas ur. Servera köttet ljummet eller helt kallt. Serverar man köttet kallt går det att skära tunnare skivor och köttet räcker längre.
Saltinbakad rostbiff med fin kryddsmak kan gärna lagas ett dygn i förväg. Det är därför mat som passar särskilt bra att bjuda på någon dag under midsommarhelgen.
8 personer
1½ kg rostbiff
1 msk stött rosmarin
1 tsk stött timjan
1 krossat lagerblad
2 krm nymald svartpeppar
1 dl finhackad persilja
ev 1 blad finhackad libbsticka
Deg:
3 dl grovt salt
2 dl vetemjöl
1½ dl vatten
Sätt ugnen på 225°. Putsa köttet och knyt ev om det med bomullssnöre, så det blir en jämn köttbit. Gnid in köttet med rosmarin, timjan, lagerblad och peppar. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Täck rostbiffen med hackad persilja och ev libbsticka.
Blanda samman salt, vetemjöl och vatten till en deg. Lägg degen på köttet och forma den med vattensköljda händer runt köttet så att degen täcker köttet ned till fatet. Stick in en köttermometer mitt i köttet. Största delen av termometerröret bör vara inne i köttet. Stek något under mitten av ugnen tills termometern visar 60°.
Ta ut fatet och låt köttet vila ca 30 minuter innan salttäcket tas bort och köttermometern tas ur. Servera köttet ljummet eller helt kallt. Serverar man köttet kallt går det att skära tunnare skivor och köttet räcker längre.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar