RÄKOR I MATIG SÅS
4 personer
1 kg räkor
5 dl vatten
2 gula lökar
4 - 6 vitlöksklyftor
ca 250 g färska champinjoner
25 g smör eller margarin
4 tomater
1 msk vetemjöl
3½ dl räkspad
½ smulad hönsbuljongtärning
1 msk pressad citronsaft
½ tsk salt
1/4 krm cayennepeppar
2 msk tomatpuré
ca ½ dl finhackad persilja
Skala räkorna och låt dem stå kallt medan resten förbereds.
Lägg räkskalen i en kastrull. Häll på vattnet och låt skalen koka under lock ca 10 minuter. Sila av räkskalen och spara spadet. Skala och skiva löken och vitlöken. Ansa champinjonerna och skär dem i tjocka skivor. Fräs lök och vitlök i hälften av matfettet utan att de tar färg. Genom att vitlöken fräser med fettet försvinner en del av den skarpa smaken. Lägg löken i en gryta och fräs därefter champinjonerna i resten av fettet.
Doppa tomaterna i kokande vatten och dra av skalen. Skär tomaterna i tärningar. Lägg champinjonerna i grytan och strö över mjölet. Rör om och späd med räkspadet. Smula ned buljongtärningen och tillsätt citronsaft, salt, peppar och tomatpuré. Låt allt koka ca 5 minuter.
Tillsätt räkor och låt allt bli riktigt varmt, men inte koka för då blir räkorna sega. Strö över persiljan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar