lördag 22 juni 2013

Dagens recept: Spröda formar med räkor

DAGENS RECEPT 13-06-22

SPRÖDA FORMAR MED RÄKOR

Den frysta smördeg som finns i butikerna är ett bra halvfabrikat till många bakverk - framför allt när du vill bjuda på något festligt. Här har vi fyllt små bakverk med räkor.

6 - 8 formar

4 djupfrysta smördegsplattor
äggvita

Fyllning:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
ca 2½ dl mjölk
1 msk finhackad dill
1 msk tomatpuré
1 krm vitpeppar
ev salt
ca 125 g gröna ärter, färska eller frysta
200 g rensade räkor


Kavla ut smördegsplattorna lätt. Ta med runt mått ut kakor av två plattor och "ringar" av de andra två. Pensla kakorna med uppvispad äggvita och lägg en ring på varje kaka. Grädda i ugn vid 225 - 250° tills de pöst upp, fått fin färg och verkar lätta och genomgräddade.

Gör fyllningen: Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med mjölken till en slät, jämn stuvning. Låt den koka ca 5 minuter. Tillsätt dill, tomatpuré, peppar och ev litet salt. Rör ned ärterna och låt stuvningen koka ett par minuter.

Tillsätt till sist räkorna och låt dem bli genomvarma - de får inte koka i stuvningen. Häll stuvningen i de varma pastejerna och servera genast.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att grädda


Snabbare:
Köp färdiga smördegsformar. Värm dem, fyll dem med stuvningen och servera.

Du kan också servera dem kalla. Fyll dem då med en blandning av majonnäs, ärter och räkor. Du kan röra ut majonnäsen med litet gräddfil och smaksätta den med curry, om du vill.

Variation:
Fyll formarna med en fin champinjonstuvning på färska champinjoner. Smaksätt gärna stuvningen med litet portvin eller med 2 - 3 msk mycket fint hackad persilja. Det ger fin smak. Blanda i litet delade räkor om du vill. Klipp då räkorna på längden.

Kom ihåg:
Om du använder djupfrysta räkor till stuvningen bör du låta dem tina och rinna av lätt, innan du blandar ned dem. Både stuvningen och ev majonnäs blir för tunn, om du blandar i dem direkt.

Om du ska bjuda många på den här rätten är det mest praktiskt att grädda hela smördegslängder. Lägg då på remsor av deg runt kanterna innan du gräddar dem. Lägg sedan fyllningen i mitten på varje längd. Servera.

Tips och idéer:
En stuvning som denna blir både godare och finare om man tillsätter en äggula. Rör då ut äggulan i litet av mjölken. Vispa ned detta i den heta stuvningen. Låt sjuda upp och sjuda tills stuvningen tjocknat - den får inte koka häftigt.

Om stuvningen ska stå en stund innan den ska serveras kan du försiktigt hälla litet mjölk på ytan. Då skinnar den sig inte så lätt.

Frys in:
Stuvningen går fint att frysa. Förpacka den väl i täta frysburkar. Låt den tina långsamt när du ska värma den. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar