JÄGARSTEK
6 - 7 personer
1 - 1 1/4 kg benfritt nötkött
av fransyska eller högrev
2 krm nymald svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2 tsk senapspulver
150 g bacon
1 tsk salt
ca 3 dl buljong
20 små gula lökar
½ l kantareller eller blandsvamp
eller 1 burk (ca 200 g)
2 - 3 dl rödvin
1 - 2 tsk maizena
Bind ev upp steken med krympt bomullssnöre. Gnid in köttet med peppar, paprikapulver och senapspulver.
Klipp baconskivorna i smala strimlor direkt ned i en stekgryta eller stekpanna. Fräs dem knapriga och ta upp dem. Bryn steken väl runt om i baconfettet. Salta och tillsätt buljongen. Låt steken sakta eftersteka under lock ca 1½ timme. Vänd steken ett par gånger under tiden och späd ev med mer buljong.
Skala lökarna. Bryn dem i litet fett och lägg dem i grytan när ca 15 minuter återstår av stektiden. Ansa svampen och häll av svampspadet. Bryn svampen väl i smör.
Ta upp steken och lägg den i folie.
Späd skyn med rödvinet så att det sammanlagt blir ca 5 dl. Låt skyn koka upp och red den med maizena utrört i litet kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp steken och lägg den på varmt fat med lök, svamp och bacon i grupper. Häll litet av skyn över. Servera med resten av skyn, kokt potatis, lingon och grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar