HELSTEKT KOTLETTRAD MED ÄPPELSÅS
6 personer
1 kg kotlettrad eller karré
3/4 tsk salt
1½ krm nymald svartpeppar
1 tsk smulad timjan
Äppelsås:
4 syrliga äpplen
1 dl vitt vin
eller
3/4 dl vatten + 1½ msk pressad citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olja
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
ca 2 msk riven pepparrot
Sätt ugnen på 175°.
Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Lägg det på ett ugnssäkert fat. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer mitt i köttet. Stek på galler i nedre delen av ugnen tills termometern visar 75 - 77° för kotlettrad och 85° för karré, 1½ - 1 3/4 timme.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Lägg dem i en kastrull och häll på vinet. Koka på svag värme under lock tills äpplena är mjuka. Rör om i kastrullen ett par gånger under tiden. Passera äpplena eller kör dem i matberedare. Ta inte med allt kokspad från början.
Blanda äppelmoset med vinäger, olja, salt och peppar. Smaksätt med pepparroten och späd med resterande spad till lagom konsistens. Äppelsåsen ska vara ganska fast.
Skär köttet i skivor och servera med äppelsåsen och klyftpotatis. Såsen är också mycket god att servera till stekta lammkotletter.
6 personer
1 kg kotlettrad eller karré
3/4 tsk salt
1½ krm nymald svartpeppar
1 tsk smulad timjan
Äppelsås:
4 syrliga äpplen
1 dl vitt vin
eller
3/4 dl vatten + 1½ msk pressad citronsaft
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olja
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
ca 2 msk riven pepparrot
Sätt ugnen på 175°.
Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Lägg det på ett ugnssäkert fat. Stick in en köttermometer från kortsidan så att spetsen kommer mitt i köttet. Stek på galler i nedre delen av ugnen tills termometern visar 75 - 77° för kotlettrad och 85° för karré, 1½ - 1 3/4 timme.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor. Lägg dem i en kastrull och häll på vinet. Koka på svag värme under lock tills äpplena är mjuka. Rör om i kastrullen ett par gånger under tiden. Passera äpplena eller kör dem i matberedare. Ta inte med allt kokspad från början.
Blanda äppelmoset med vinäger, olja, salt och peppar. Smaksätt med pepparroten och späd med resterande spad till lagom konsistens. Äppelsåsen ska vara ganska fast.
Skär köttet i skivor och servera med äppelsåsen och klyftpotatis. Såsen är också mycket god att servera till stekta lammkotletter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar